logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD400EB-00CPF0 nie działa po powerdownie, BIOS widzi, system nie wykrywa

Mathey 11 Sie 2007 11:35 3694 12
  • #1 4167221
    Mathey
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam! Jakieś pół roku temu wskutek powerdowna mój dysk WD Protege WD400EB przestał pracować.
    Sprawa ma się tak:
    Dysk po podłączeniu do kompa nie kręci talerzami, nie wydaje żadnych dźwieków.
    Ekran staje przy wykrywaniu sprzętu i po dłuższym czasie (30s-1min) BIOS poprawnie wykrywa dysk, jednak system operacyjny dysku juz nie widzi.
    Swojego czasu myslalem ze wymiana elektroniki pomoze i naiwnie kupilem na allegro plytke niby od tego samego modelu, ale wychodzi na to ze ta ktora kupilem jest od nowszego Caviara (ma inny firmware.
    Po wkreceniu nowej elektroniki dysk zaczyna krecić talerzami, jednak po chwili zaczyna ciągle stukać głowicą.
    Dokładny model dysku to: WD400EB-00CPF0.
    Dzisiaj puscilem Check-WD na tym dysku, i nie wyglada to zbyt dobrze.
    Wdcheck2.txt byl robiony przy wylaczonym wykrywaniu na ide2 master.
    Załączniki:
    • wdcheck2.txt (8.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wdcheck1.txt (8.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4167241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4167319
    Mathey
    Poziom 12  
    okzo napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic808330.html]

No to z tego co tam napisałeś wynika, że elektronika którą kupiłem powinna być dobra... (kupiłem od modelu WD400EB-00CPF0, ten który posiadam ma te same oznaczenia) Załączam jeszcze zdjęcia obu płytek (po kliknięciu pełny rozmiar), 1 jest oryginalna, 2 to ta która kupiłem jako zamiennik, na niej głowica stuka o talerz (to znaczy ze walnięte jest jeszcze coś w srodku dysku?)

WD400EB-00CPF0 nie działa po powerdownie, BIOS widzi, system nie wykrywaWD400EB-00CPF0 nie działa po powerdownie, BIOS widzi, system nie wykrywa
    Popraw post.
    Stosuj wielkie litery zaczynając zdanie.
    Proszę...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.
    TONI_2003

PS.
    Zobacz obie fotki te jakie ja zamieściłem oraz te Twoje po czym skasuj swoje.

Ok, poprawiłem wszystko, mogłem faktycznie dać bezpośrednie linki do zdjecia, pozdrawiam :) /Mathey
  • #5 4167385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4167447
    Mathey
    Poziom 12  
    Czyli przelutować tego M27C1024? Mam tylko poprawić luty, czy przelutować ze starej plytki do nowej, lub odwrotnie?
  • #7 4167515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4167666
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Z tym przelutowaniem pamięci ROM to ja bym się aż tak nie śpieszył...
    Po pierwsze mapa głowic może być zapisana w pamięci ROM, ale nie musi...
    Po drugie jeżeli obydwa dyski mają po 40GB (a przypominam że dyski EB są to dyski z tylko 1 talerzem) więc szansa na niezgodność nie jest wielka...
    Radzę podłączyć dysk z tą nową elektroniką i sprawdzić czy dysk nie "będzie stukać"...
    Jeżeli dysk po podłączeniu "będzie stukać" to dopiero wtedy można zacząć myśleć o lutowaniu...
    PS Kilka razy już miałem okazję oglądać efekty takiego lutowania...

Mikippp
  • #9 4167711
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4167728
    Mathey
    Poziom 12  
    Dokładnie, na starej elektronice dysk w ogóle nie kręci, a na nowej odpala, talerze wirują głowica stuka o ogranicznik, ale nie jest wykrywany w BIOS'ie (może po dłuższym czasie jest, nie wiem ja sprawdzałem to tylko chwilę, bałem się że moze się cos uszkodzić skoro tak stuka) Stuki są po 4 razy równomiernie, później jest troszkę dłuższa przerwa i znów to samo. Z tym M27C1024 będzie jednak problem odsysacz i lutownica które posiadam mają troche za duże końcówki do niego...
  • #11 4167733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4167772
    Mathey
    Poziom 12  
    Najpierw wolę dyskretnie sam spróbować.

Cytat:
    Lutownica i płecionka.

A nie czasem plecionka? Mógłbys to dokładniej opisać?
  • #13 4167798
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Mathey, jeżeli nie lutowałeś wcześniej takiego SMD, to nie ćwicz na tym ROMie... Chciał napisać "plecionka", zwykła literówka.

Weź starą płytę główną, wylutuj kilka układów o podobnej ilości nóżek, wlutuj spowrotem. Jeżeli się uda (i płyta wystartuje ze wszystkimi komponentami), to możesz podchodzić do ROMu. Jeżeli nie, to zapłać komuś, kto zrobi to pewnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD Protege WD400EB-00CPF0 przestał działać po powerdownie – talerze nie kręcą się, brak dźwięków, BIOS wykrywa dysk po dłuższym czasie, ale system operacyjny go nie widzi. Próba wymiany elektroniki na płytkę z tego samego modelu (WD400EB-00CPF0) spowodowała, że talerze zaczęły się kręcić, lecz głowica stuka o ogranicznik, a dysk nie jest wykrywany przez system. Analiza logów sugeruje uszkodzenie modułów Service Area (SA) lub elektroniki, w tym kontrolera silnika lub pamięci ROM. Wymiana elektroniki wymaga przelutowania układu ROM (M27C1024) ze starej płytki na nową, ponieważ mapa głowic może być zapisana w ROM-ie i różnice firmware mogą powodować problemy. Lutowanie SMD ROM-u jest trudne i zaleca się ćwiczenia na innych układach lub skorzystanie z serwisu. Stukanie głowicy jest regularne i wskazuje na problem z mechaniką lub elektroniką dysku, np. uszkodzony komutator lub TALON. Zaleca się ostrożność przy próbach naprawy i dokładne sprawdzenie zgodności elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA