logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD Sony CDP-M11 nie włącza się po regulacji potencjometrów - co zrobić?

johnny.elektryk 11 Sie 2007 19:17 2201 7
REKLAMA
  • #1 4168613
    johnny.elektryk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    prosze o pomoc w naprawieniu. Na początku działał i wszystko było prawie ok, tylko czasem płyt nie czytał nagranych na kompie. Podkręciłem jeden potencjometr i było lepiej, podkręciłem drugi i podłączyłem i już wcale się nie włączył. Co robić?? prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4169907
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie lasera.
    Bo jak podkręcisz jego moc potencjometrem na laserze to jednocześnie skracasz jego żywotność.
    I to miało miejsce w twoim przypadku.
  • REKLAMA
  • #3 4169923
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    johnny.elektryk napisał:
    Podkręciłem jeden potencjometr i było lepiej, podkręciłem drugi i podłączyłem i już wcale się nie włączył.

Uściślij: nie włączyło się całe urządzenie czy tylko nie ogniskuje soczewka w zespole optycznym.
    Jeżeli bowiem nie włącza się całe urządzenie to ta porada
    Cytat:
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie lasera.
    w tej chwili nie ma żadnego sensu. Podawaj opisy elementów które wymieniasz lub którymi regulujesz. Przed kręceniem potencjometrami należało umyć soczewkę preparatem IPA.
    Schemacik znajdziesz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229923.html
    Ściągaj i walcz. :wink: Życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.
  • #4 4171497
    johnny.elektryk
    Poziom 11  
    Nie działa całe urządzenie, sądziłem że może ktoś naprawiał taki model i wie co w nim siada. Nie wiem co się stało, odłączyłem cały napęd cd ale nic się nie wyświtla ani nie działa. Mierzyłem te napięcia które są opisane na płytce drukowanej, zamiast 10V jest 0.8V. Miało być tylko dostrajanie lasera a chyba zapowiada się coś poważnego. Czekam na dalsze wskazówki i idę spróbować samemu.
  • Pomocny post
    #5 4172371
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Ustaw suwaki potencjometrów w pierwotne położenie. Sprawdź bezpiecznik PS201 (ICP-N20) i PS202 (ICP-N25).
  • REKLAMA
  • #6 4282283
    Bibeer
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam podobny problem, po włożeniu płyty nic się nie działa (tzn nie obraca płyty). Podkręciłem delikatnie laser i po włozeniu płyty zaczeła się obracać płyta. Wyszło na to że jest już uszkodzony laser. Wymieniłem na nowy i teraz mam tak że płyta obraca się tak jak trzeba i po chwili przestaje i napis no disc.
    Pomocy, wadliwy nowy laser czy może coś przeoczyłem. Napięcia i bezpieczniki ok
    Przepraszam wszystkich za zamieszanie, nowy laser był uszkodzony!
  • REKLAMA
  • #7 4283186
    johnny.elektryk
    Poziom 11  
    prosze wybaczyć że tak późno tu zaglądam, ale to przez prace. Wszystko działa, nawet udało mi dość dobrze dostroić laser! Tobyły bezpieczniki półprzewodnikowe, tylko moim błedem było, że nie wyregulowałem w pierwotne położenie potencjometrów koło lasera!! Środkowy potencjometr jest odpowiedzialny za palenie się tego bezpiecznika. Sprawdzałem i pierwszym od kondensatora można w wielkim zakresie regulować, środkowym w bardzo, ale to bardzo niewielkim a tym trzecim wogóle nie regulowałem więc nie wiem. Powodzenia i dziękuje
  • #8 4285646
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2338
    Śledzę temat i piszesz bzdury:

Środkowy potencjometr jest odpowiedzialny za palenie się tego bezpiecznika

Jest to nie możliwe aby przez przesuniecie peerka spalił się bezpiecznik musiałeś gdzieś zrobić zwarcie ale fajnie że sprzęt działa.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza CD Sony CDP-M11, który przestał się włączać po regulacji potencjometrów lasera. Początkowo urządzenie działało, lecz miało problemy z odczytem płyt nagranych na komputerze. Po podkręceniu potencjometrów laser przestał działać, a urządzenie nie włączało się w ogóle. Pomiar napięć na płytce wykazał spadek z 10V do 0,8V. Wskazano na możliwe uszkodzenie lasera oraz konieczność sprawdzenia bezpieczników PS201 (ICP-N20) i PS202 (ICP-N25). Zalecano przywrócenie potencjometrów do pierwotnych ustawień oraz czyszczenie soczewki preparatem IPA przed regulacją. Wymiana lasera na nowy może rozwiązać problem, jednak nowy laser również może być wadliwy. Dyskusja podkreśla, że przesunięcie potencjometrów samo w sobie nie powinno powodować przepalenia bezpiecznika, co sugeruje możliwość zwarcia. Ostatecznie autor potwierdził, że po przywróceniu ustawień fabrycznych potencjometrów i wymianie bezpieczników urządzenie działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA