Kilka dni temu coś mi sie pokićkało w komputerze i nie mogę sobie z tym poradzić.
Dziwna sprawa wogóle :
Gdy chce otworzyć któryś z dysków lub napędów domyślną opcją nie jest "otwórz" lecz "autoodtwarzanie".
Przez to, żeby otworzyć którąś z partycji muszę najpierw kliknąć LPM a potem wybrać opcję "otwórz".
Co zrobić, żeby znowu domyślną operacją dla partycji z poziomu "mojego komputera" było "otwórz"?
Witam! Mam ten sam problem... czym najlepiej przeskanować dysku w poszukiwaniu winowajcy? Proszę o pomoc kolego Kolobos...
Dorzucam log z Hijackthis.
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 13:57:13, on 2008-02-17
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal
Iwan188
Przeciez wszystko masz napisane! W tym jaki w wielu innych watkach z czego pare jest na pierwszej stronie tego forum, wiec laskawie przeczytaj zamiast pytac.
Kolego Pth, przoszę pamiętać, że doradzenie formatowania dysku bez poważnego uzasadnienia jest poradą szkodliwą, i dlatego jest karane ostrzeżeniem. Koledze do zablokowania korzystania z Forum brakuje tylko jednego ostrzeżenia. Proponuję więc rozwagę.
O co Wam chodzi? Moim zdaniem jest to najlepsza rada na windowsa. Instalacja calego systemu od nowa ma same zalety.
Przyznam że desperacko był tym razem format jednak mimo to problem nie został rozwiązany (5 minut system działał jak trzeba), widocznie inne partycje były też zainfekowane jakimś robakiem...; porada napewno niesłuszna.
pozdrawiam
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows, gdzie domyślną akcją po kliknięciu dysków lub napędów jest "autoodtwarzanie" zamiast "otwórz". Wskazuje to na możliwe zainfekowanie systemu złośliwym oprogramowaniem. W odpowiedziach zalecane jest przeskanowanie komputera narzędziami takimi jak HijackThis i ComboFix w celu wykrycia i usunięcia infekcji. Po użyciu ComboFix problem miał zostać rozwiązany, jednak pojawiły się sugestie ręcznego usunięcia podejrzanych wpisów w rejestrze i plików systemowych związanych z infekcją (np. MS32DLL.dll.vbs, svchost.exe w nietypowej lokalizacji). Dyskusja porusza także temat formatowania systemu jako ostatecznego rozwiązania, jednak jest to kontrowersyjne i nie zawsze skuteczne, zwłaszcza gdy infekcja dotyczy wielu partycji. Wskazane jest ostrożne podejście do formatowania i preferowanie dokładnego usuwania malware za pomocą specjalistycznych narzędzi. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.