logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wyświetlacz projekcyjny z LCD Nokii 3510i i diodą Edixeon 3W?

MichałKob 12 Sie 2007 00:31 3179 10
REKLAMA
  • #1 4169408
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam. Chciałbym przedstawić i poddać krytyce pewien pomysł. Chodzi o zastosowanie wewnątrz skomplikowanej i rozbudowanej konstrukcji efektownego i ciekawego wyświetlacza. Odrzuciłem VFD a`la HD44780, bo drogie i to tylko parę liter. Odpada też CRT, bo po co wracać 30 lat do tyłu i pakować się w dziwne elementy i HV. LCD 3310 jest za mały (ma być z 2m widać!), no więc co zostaje?
    No i tu sama idea. Chciałbym zastosować LCD ekranik od Nokii 3510i - kolorowy, ale jeszcze nie wygląda na zabójczy w obsłudze (próbował ktoś?). Ten wyświetlacz pozbawiłbym tej rozpraszającej folii z tyłu. Następnie umocowałbym za nim diodę Edixeon 3W z kolimatorem 25° i dodał przesłonę, tak aby tylko aktywna część LCD była podświetlona, ale za to MOCNO i bez wys. temperatury. Przed tym LCD będzie soczewka, a przed soczewką - pólprzezroczysty matowy ekran, widoczny z zewnątrz, na który rzutowany będzie obraz od środka. Dioda zapewni długie życie całości, być może uniknę obciążania jej w 100% i zagwarantuję dobre chłodzenie.

Teraz pytanka:

1. Jak to widzicie - czy będzie dość jasno? Czy uda się osiągnąć ok. 3-4 cale przekątnej?
    2. Czy lepsza dioda biała zimna, czy ciepła?
    3. Jak ten LCD radzi sobie z kolorami? Wystarczy w sumie G i B, bo czerwony bywa w nich dość nieciekawy (AFAIK).
    Załączniki:
    • Jak zbudować wyświetlacz projekcyjny z LCD Nokii 3510i i diodą Edixeon 3W? Wysw.PNG (2.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4169502
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Wygląda na to, że źle nie będzie ;). Na soczewce prawdopodobnie stracisz sporo jasności obrazu, więc nie przesadzaj z rozpraszaniem. Jeżeli chodzi o rzut wielkości 3 - 4", to pomysł jest bardzo obiecujący, choć tak naprawdę, dopóki nie sprawdzisz, to się nie przekonasz :). Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4169658
    MichałKob
    Poziom 20  
    Dzięki za słowa zachęty :)
    Jedna mnie rzecz zaintrygowała: Znalazłem 2 obiektywy KRYTOS f8.5/2.8.
    Jeden rozkręciłem i w środku były 3 soczewki, wybrałem tę z nich która ma największą zdolność skupiającą (na oko :)). Mam też soczewkę o ogniskowej ok. 4 cm z kondensora rzutnika ANIA. Która będzie lepsza i czy kupić ciepło białą czy zimno białą diodę? Zgaduję, że ciepło biała da cieplejsze kolory, a zimno biała większą jasność - dobrze myślę?
    Nie wiem czy wystarczy kolimator, aby oświetlić LCD - mam nadzieję że nie potrzeba będzie soczewki Fresnela.
    Może ktoś posiadający 3510i zrobić mi fotkę, jak wygląda wyświetlany prez niego obraz?
  • #4 4171028
    nico99
    Poziom 11  
    Zastanowiles sie nad tym, ze pixele z display Nokia beda takze powiekszone? Obraz nie bedzie tak ostry ja na malym display...

Tanszym rozwiazaniem byloby zastosowanie foli powiekszajacej i dobre podswietlenie display o tylu, szyba mleczna i diody swiecace.
  • REKLAMA
  • #5 4171247
    MichałKob
    Poziom 20  
    Uwaga w sumie trafna...
    Ten LCD ma 96x65 pikseli, a szerokość aktywnego pola wynosi ok. 30 mm, przez co przypada tam nieco mniej niż 0.3 mm/piksel.
    Chciałbym uzyskać obraz powiększony o szerokości około 8...9 cm, czyli prawie 3x więcej.
    To sprawia, że 1 piksel będzie miał wymiary 1mm x 1mm.
    Ale może Was to zaskoczy, jednak... O to mi chodzi :)
    Naszkicowałem sobie ręcznie literkę A taką, jak na wyświetlaczach HD44780, wysoką na dokładnie 7 mm. To sprawia, że mogę ją odczytać z 2 metrów (krótkowidz 8) ). A więc, napisy, paski postępu itp. będą dla mnie dzięki temu łatwo czytelne. Nie chcę stosować niczego o jeszcze większej rozdzielczości.

Zainteresowała mnie koncepcja "folii powiększającej". Podświetlenie będzie zrobione powerledem, aby było wszystko łatwo widoczne w dzień. Matryca 6x4 z diod najtańszych superbright będzie nieco tańsza i bardziej płaska, może nawet lepiej się rzeczywiście opłaci niż kolimator i Edixeon...
    Nie wiem niestety, czym jest folia powiększająca, ale jakby tak łatwo dało się ją zastosować, to robiliby z niej bluzki dla blondynek... ;) Możesz trochę przybliżyć, Nico99 ?

EDIT:

Już dowiedziałem się, że to soczewka Fresnela o odpowiedniej konstrukcji.
    Spróbuję porównać:

A. Rozwiązanie z folią powiększającą

+ tania
    + łatwo zastosować
    + kompaktowe wymiary całości

- tylko 2x powiększenie
    - wąski kąt widoczności
    - powiększony obraz pozorny wydaje się być dobrych kilka mm pod powierzchnią folii

B. Rozwiązanie z rzutowaniem obrazu

+ przy dobrym podświetleniu LCD, obraz można powiększać na tyle na ile tylko pozwoli głębokość urządzenia
    + Obraz powiększony tworzy się bezpośrednio na pleksi (a przy zmatowieniu zewnętrznej, a nie wewn. strony - nawet na zewnętrznej powierzchni pleksi!!!) co powinno intrygująco wyglądać
    + Kąt widoczności obrazu jest bliski 180°

- niezbyt tanio (mam już soczewkę o krótkiej ogniskowej, muszę zbudować podświetlenie, około 25...35 zł)
    - całość będzie głęboka, zajmie niemal całą głębokość urządzenia
    - trzeba się zastanowić nad podświetleniem i trudno to złożyć

Sam nie wiem, ale niezbyt mi się ta folia podoba...
  • #6 4171621
    nico99
    Poziom 11  
    Na ja,

taka folie spotyka sie na tylnych szybacht w samochodach campingowych albo Van. Ale ty masz racje, tak calkiem perfekt z ta folia tez nie jest. Kat widzenia powieksza sie ok. 40%, dzala ja soczewka szerokokatna, i poza tym nie mozna jakosci tego powiekszenia porownac z normalna soczewka. Ale do prob jest to napewno tansze.
    Dlaczego chcesz taki maly display powiekszac zamiast bezposrednio jakis 3-4" szukac? Nie wyjdzie to w kosztach na to samo?

Pozdrawiam
  • #7 4172112
    MichałKob
    Poziom 20  
    Powiem dokładniej: Dłubię sobie nad zaawansowanym projektem przedwzmacniacza 5.1, takiego z tunerem z RDS, wewnętrzną katrą dźwiękową, analizatorem spectrum i paroma innymi wodotryskami, jednak brakuje mi dobrego displaya. No i odpada:
    -HD44780 - małe możliwości - praktycznie tylko niezaawansowany tekst, poza tym nie lubię ich słabego na ogół kontrastu i mało atrakcyjnego wyglądu.
    -VFD - ładne jak nie wiem, kontrastowe, ale dla mnie drogie i trudne do zdobycia
    -CRT - no to już totalne kamikadze :)
    -3310, 3410 - zbyt malutki, też taki szarawy nie jest zbyt interesujący
    -3510 - sam w sobie za malutki w stosunku do obudowy wzmaka (ok.35x20x14)
    -wyświetlacze graficzne z Allegro - to tylko Cz/b, rozmiar odpowiedni ale także nie jest to to czego szukam i drooooogie...

Stąd miałby wyniknąć jako kompromis display od 3510i - gdyby go tak "rzucić" to wypadnie nieźle:
    -obraz powstanie bezpośrednio na froncie urządzenia - bajerka
    -będzie można użyć kolorowego menu - też atrakcyjna sprawa
    -w trybie standby ten wyświetlacz prawie nic nie pobiera, stąd możnaby wyświetlić w stanie st-by np. (|)STANDBY i zapalić LEDa na np. 1/100 mocy, tak dla wyglądu w nocy
    -obraz będzie duży i czytelny z dala
    -takie coś daje możliwości rozwojowe, np. wizualizacja w przyszłości jak się poduczę i wyjdę z BASCOMA

Poza tym robiłem eksperyment - wziąłem najsilniejszą z moich soczewek i komórę do ciemnej piwnicy i dobrałem odległości, w których na ścianie powstał ostry obraz o 10cm przekątnej. Są to 7 cm LCD - soczewka, oraz ok.14 cm soczewka - ekran. Dużo trochę :( Jaka soczewka pozwoli się zmieścić w małej przestrzeni - płaskowypukła czy wypukłowypukła?
  • #8 4172188
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Soczewki dwuwypukłe stosuje się by uniknąć zbyt dużej krzywizny w przypadku soczewki płasko-wypukłej (czyli zmniejszyć ogniskową nie zwiększając krzywizny) . Zbyt duża krzywizna powoduje duże zniekształcenia obrazu (aberracje, komę itp.). Wad takich pozbawione są soczewki Fresnela.
  • REKLAMA
  • #9 4172966
    MichałKob
    Poziom 20  
    Udało mi się znaleźć soczewkę dwuwypukłą, która potrafi wytworzyć niezniekształcony obraz wymaganej wielkości, przy czym suma odległości lcd-soczewka i soczewka - ekran nie przekracza 19 cm. Wczoraj pomyliłem wymiary obudowy, jest to jednak kloc 40x25x12. Teraz układ optyczny mógłby się zmieścić w środku.
    Pozostała ostatnia kwestia: Czym to podświetlić.
    może być:
    1. Cree 7090 XR-E, o strumieniu 136lm @ 700 mA - 25zł
    2. Edison - opto 3W - 90 lm @ 700 mA - 16,50zł
    3. Luxeon Star II K2 - 200 lm @ 700mA - 25zł
    4. 6x5 = 30 diod Kingbright 56000mcd - 24 zł
    5. 5x4 = 20 diod kingbright 56000mcd - 16 zł

Co wybrać, co będzie najjaśniejsze? Czy 20, lub 30 diodek 56cd może świecić tak samo, lub jaśniej jak 7090 lub chociaż Edixeon 3W. Warto inwestować w 7090?
  • #10 4363838
    MichałKob
    Poziom 20  
    Bardzo przepraszam, że odświeżam stary temat. Jednak minęło dużo czasu, a mnie wciąż tłucze się po główie ten sam pomysł i dlatego chciałem go "wywindować" na górę działu...

Widziałem na Allegro bardzo tanie wyświetlacze LCD graficzne o rozdzielczości 240x64 punkty. Są to jednak wyświetlacze dosyć stare, przez co ich kontrast przedstawia się niezbyt ciekawie, a podświetlenie ma taki "standardowy do bólu" kolor jasno-zielony... Poza tym - to wciąż tylko czarno - biały wyświetlacz.

Zakupiłem sobie natomiast 2 sztuki emitterów Luxeon I o mocy 1W, które razem dadzą ok. 100 lm strumień świetlny, może dokupię jeszcze jeden. Nigdy nie widziałem światła Luxeona na żywo, ale z tego co opisują niektórzy ich użytkownicy - ciężko patrzeć na oświetloną nią ścianę w nocy, więc na chłopski rozum - wystarczy :)
    Wiele głosów opowiada się przeciwko "prysznicom" z małych diodek.

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł - umieścić za soczewką lusterko, które odbije światło o 90 stopni, tak, że całość dzięki zagięciu toru będzie krótsza - co sądzicie o tym?
    Załączniki:
    • Jak zbudować wyświetlacz projekcyjny z LCD Nokii 3510i i diodą Edixeon 3W? Wysw2.PNG (2.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4389401
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Owszem, całkiem sprytne.
    Pamiętaj tylko o 2 sprawach:
    - po odbiciu od zwierciadła obraz będzie odwrócony
    - żadne zwierciadło nie odbija 100% światła, część jest pochłaniana i rozpraszana - w twoim przypadku najlepiej sprawdzić w praktyce, czy otrzymany rzut będzie zadowalającej jakości
    - zwierciadło z biegiem lat może matowieć (jeżeli warstwa odblaskowa będzie na bazie srebra, to będzie nawet czernieć)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy koncepcji budowy wyświetlacza projekcyjnego wykorzystującego kolorowy ekran LCD z telefonu Nokia 3510i oraz diodę LED Edixeon 3W z kolimatorem 25°. Autor planuje usunąć rozpraszającą folię z tyłu LCD i zastosować mocne, ale chłodne podświetlenie LED, aby uzyskać czytelny obraz powiększony około trzykrotnie (z 30 mm do około 8-9 cm szerokości), co pozwoli na odczyt z odległości około 2 metrów. W dyskusji poruszono kwestie doboru soczewek (m.in. soczewki dwuwypukłej, soczewki z rzutnika ANIA, obiektywów KRYTOS f8.5/2.8) oraz wpływu soczewek na jasność i jakość obrazu, w tym aberracje i zniekształcenia. Rozważano także alternatywne rozwiązania, takie jak folia powiększająca i matowy półprzezroczysty ekran projekcyjny. Autor rozważał różne źródła światła: diody Cree 7090 XR-E, Edixeon 3W, Luxeon Star II K2 oraz zestawy diod Kingbright o wysokiej jasności, analizując ich strumień świetlny i efektywność podświetlenia. Pojawił się pomysł zastosowania lustra do odbicia światła pod kątem 90°, z uwzględnieniem potencjalnych strat światła i odwrócenia obrazu. Wskazano, że powiększenie obrazu z LCD Nokii 3510i spowoduje znaczne powiększenie pikseli (do około 1 mm), co jest zamierzone dla lepszej czytelności, mimo utraty ostrości. Projekt ma na celu stworzenie efektownego, kolorowego i czytelnego wyświetlacza do zaawansowanego przedwzmacniacza 5.1 z tunerem RDS i analizatorem widma, unikając kosztów i ograniczeń tradycyjnych wyświetlaczy tekstowych, VFD, CRT czy małych LCD monochromatycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA