logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Inspire T6100 - brak dźwięku z głośników centralnego i tylnych

ANJ 12 Sie 2007 17:44 4443 4
REKLAMA
  • #1 4171099
    ANJ
    Poziom 2  
    Witam Serdecznie

Już raz pisałem na forum i uzyskałem fachową pomoc za którą dziękuję ;) teraz mam następny problem tym razem są to głośniki Creative Inspire T6100 (5.1), nie wiem czemu ale po podłączeniu gra subwoofer i dwa głośniki :( dwa pozostałe głośniki i głośnik centralny milczą :( trochę mnie to męczy bo jednak wydałem dodatkowe 100zł by mieć 5.1 a nie 2.1. Dodam że podczas testu głośników oprogramowaniem Creative które miałem dołączone do karty dźwiękowej wszystkie głośniki odpowiadają, w systemie ustawione mam oczywiście "Speaker 5.1"

Bardzo proszę o pomoc za którą z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4171208
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Hmm.
    Ciekawy przypadek. Tu może być coś nie tak raczej z kodowaniem na 5.1 w systemie a nie usterka samego zestawu Creative. A jaką posiadasz kartę dźwiekową?
  • REKLAMA
  • #3 4171236
    ANJ
    Poziom 2  
    Z tego co wiem nie ja jeden mam ten problem z głośnikami 5.1 ;) szukałem na google i wiele osób o tym pisze ale ciężko o rozwiązanie tego problemu :( moja karta muzyczna: "Creative Labs SB Audigy SE OEM"

W oprogramowaniu karty jest ustawienie 5.1, i myślę że powinna normalnie obsługiwać te głośniki ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4172800
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    A spróbuj przetestować te głośniki za pomocą jakiegoś innego urządzenia np.: odtwarzacza mp3 lub radia. Chodzi o przetestowanie poszczególnych wejść.
  • #5 4173789
    ANJ
    Poziom 2  
    Każdy głośnik chodzi na 100%, zrobiłem test w programie dołączonym do katy dźwiękowej Creative, gdzie każdy głośnik odpowiada.

Doszedłem też gdzie leżała przyczyna że subwoofer i dwa głośniki działały a pozostałe 3 głośniki nie działały, wystarczyło w oprogramowaniu karty dźwiękowej odznaczyć opcje CMSS 3D, to rozwiązanie problemu. Nie wiem tylko jak jest z innymi kartami ja posiadam kartę Creative i mam taka opcje, a słyszałem opinie że te głośniki w wersji 5.1 działają tylko na kartach Creative. Dlatego każdy kto zainteresowany jest zakupem niech sprawdzi czy oprogramowanie jego karty dźwiękowej ma możliwość uruchomienia CMSS 3D, jeśli nie to polecam wersje głośników 2.1 (którą miałem okazje słyszeć), dla normalnego słuchacza nie ma wielkiej różnicy a nie będzie problemów z konfiguracją. Same głośniki polecam, ładnie grają i cena nie jest wygórowana.
REKLAMA