logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative T6100 - tylne i centralny głośnik nie działają przy odtwarzaniu muzyki

Vurveth 07 Lut 2012 20:08 3093 6
REKLAMA
  • #1 10510680
    Vurveth
    Poziom 2  
    Karta dźwiękowa : Soundmax HD Audio

Głośniki : Creative Inspire T6100

Opis Problemu:

Posiadam 5 głośników plus Subwoofer (klasyczne 5+1). Problem polega na tym że podczas odtwarzania muzyki nie działają dwa tylne głośniki oraz centralny. Zarówno oba przednie jak i Subwoofer działają bez zarzutu. Naczytałem się trochę i nigdzie nie znalazłem rozwiązania swojego problemu, dlatego postanowiłem się zwrócić tutaj o pomoc. Są dwie ciekawe rzeczy. Pierwszą jest fakt że podczas robienia testu głośników w programie soundmaxowskim ze wszystkich głośników wydobywał się szum i ten drugi test w którym dźwięk przenosił się na poszczególne głośniki też wypadł pomyślnie. bardzo mnie to zastanawia skoro działają podczas testu to czemu nie działają podczas normalnego słuchania muzyki. Test ten wypadł ok przy ustawieniu kabli analogicznych do kolorów wejść w moim PC(zielony do zielonego, pomarańczowy do pomarańczowego i czarny do czarnego). I tutaj najciekawsza rzecz próbowałem bawić się kablami i odkryłem ku mojemu zdumieniu że przy przełączeniu kabla pomarańczowego do wejścia zielonego to działał sam centralny głośnik, przy podłączeniu czarnego do zielonego zaczęły działać tylko tylne głośniki. Wygląda na to że głośniki są ok tylko może być coś nie ok z tymi wejściami w komputerze. Wygląda na to że aby zadziałały wszystkie głośniki i Subwoofer musiałbym podpiąć 3 kabelki czarny pomarańczowy i czarny do jednego gniazda równocześnie. Może ktoś ma podobny problem i może będzie mi w stanie pomóc, a może przy okazji ktoś rozwiąże swój problem bo z tego co wiem sporo ludzi ma tego typu problemy. Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam :D !

ps. oczywiście ustawienia zarówno w programie soundmaxowskim jak i w panelu sterowania są w porządku czyli w obydwu przypadkach na system 5+1
  • REKLAMA
  • #2 10510730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10510765
    Vurveth
    Poziom 2  
    robiłem kilka testów na dźwiękach nagrywanych w systemie 5 +1 chociażby na youtubie i też nic pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 10510782
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Chodziło chyba o kartę dźwiękowa nie graficzna :D Jeżeli słuchasz muzyki będą działały 2przednie satelity i subwoofer kiedy będziesz oglądał film z dźwiękiem 5.1 będą grały wszystkie.Poszukaj w ustawieniach karty dźwiękowej aby wszystkie to były głośniki przednie wtedy będą grały wszystkie ale nici z 5.1 przy filmach przed oglądaniem filmów musiał byś zmieniac opcje

Dodano po 2 [minuty]:

Vurveth napisał:
    robiłem kilka testów na dźwiękach nagrywanych w systemie 5 +1 chociażby na youtubie i też nic pozdrawiam.
    Spróbuj odtworzyć film z dysku w 5.1 ewentualnie z płyty
  • REKLAMA
  • #5 10510822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10510954
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Stałybywalec102 napisał:
    Hej zawsze było że podczas odtwarzania muzyki działają 2 i subfwoofer ....(czyli się nie myliłem )
    Jest tak zawsze.Sam po zakupie p5800 cały dzień nad tym siedziałem :D
  • #7 10510967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zestawem głośników Creative Inspire T6100, w którym tylne głośniki oraz centralny nie działają podczas odtwarzania muzyki, mimo że przednie głośniki i subwoofer funkcjonują poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że w przypadku odtwarzania muzyki w systemie 5.1 zazwyczaj aktywne są tylko dwa przednie głośniki oraz subwoofer, a pełne wykorzystanie wszystkich głośników następuje głównie podczas oglądania filmów z dźwiękiem 5.1. Użytkownik próbował różnych ustawień i testów, ale nie uzyskał pełnej funkcjonalności głośników podczas odtwarzania muzyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA