logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP na Acer AS 5710 zamiast Visty? Sterowniki?

Miprik 14 Sie 2007 02:08 3632 14
REKLAMA
  • #1 4176298
    Miprik
    Poziom 15  
    Witam,
    Mam laptopa, jak wyżej napisałem. Problem jest taki, że jakoś Vista do gustu mi nie przypadła, toteż chciałbym wrzucić do laptopa XP. I teraz, nie dostałem żadnej płytki ze sterownikami pod XP. Jedną tylko z systemem Vista i nic poza tym. Sterowniki do XP znalazłem tutaj http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_5710.html ale tu jest tylko jeden pliczek. Czy to wystarczy? Dla Visty jest więcej...

Czy jeśli zrobię normalny format, wrzucę płytkę instalacyjną, to wszystko się normalnie zainstaluje? Bo czytałem na forum, że to nie jest takie proste...

Pozdrawiam i prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4176435
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Powinno iść.
    Zabawne jak wszyscy wracają na XP :P
  • REKLAMA
  • #3 4176741
    Miprik
    Poziom 15  
    Tak normalnie wszystko zadziała? A jak zainstaluję go na drugiej partycji, to będę mógł mieć dwa systemy? Jak instaluję dodatkowo system, to mi dysków nie widzi. Co mam zrobić?
  • #4 4176988
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Przede wszystkim jak masz Viśte to nie zainstalujesz XP.
    TEORETYCZNIE powinno działać "na kopa".
    Praktycznie nie wiem, nie próbowałam wgrywać do mojego lapka (też acera) żadnego Windowsa.
    Ale patrząc na mój model mam więcej plików do pobrania.
  • #5 4177127
    Miprik
    Poziom 15  
    na "kopa"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4177194
    Lilith_100
    Poziom 25  
    w sensie od razu :)
    przepraszam, mam złe przyzwyczajenia
  • #7 4177345
    Miprik
    Poziom 15  
    acha.. rozumiem w takim rażie. A czy mozesz mi jeszcze powiedzieć jedną rzecz. Zrobiłem sobie sieć, net mam udostępniony z kompa na laptopa, ale nie mogę udostępnić plików typu mp3. Na kompie mam system plików Fat32 i system XP, na laptopie NTFS i system Vista. Czy to jest powodem, żemusiałby być wszędzie ten sam format plików?
  • #8 4177902
    Lilith_100
    Poziom 25  
    nie, problemem jest DRM i polityka treści chronionych - mówiąc w skrócie - Viśtaaaa :)
  • Pomocny post
    #9 4177962
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Sterowniki powinny działać.

Co do "zniszczenia" Visty włączasz Notebook'a jak dobrze pamiętam to F2 klikasz(wejście do bios'a) ustawiasz boot CD-rom wkłada płytkę, usuwasz partycje z Vistą a najlepiej wszystkie, tworzysz nowe partycje, następnie instalujesz dalej system.

U mnie działało.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #10 4179193
    Miprik
    Poziom 15  
    ale jak ja tak zrobiłem, boot poszedł z płytki, gdzie był XP, to w ogóle dysku nie wykrył, ani jednego, toteż nie mogłem zrobić formata.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4179660
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Pewnie masz dysk SATA.Powinneś zintegrować sterowniki SATA z instalką WinXP.Zintegrujesz programem nLite.
  • Pomocny post
    #13 4180091
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Nie trzeba integrować. Wystarczy, że podczas instalacji gdy spyta się czy określić dodatkowe urządzenie (przyciskasz wtedy S) dasz mu dyskietkę ze sterownikami Sata. Jeżeli nie masz stacji dyskietek najlepiej podłączyć taką na USB. Jeżeli jej też nie masz lub nie możesz załatwić, zrób tak jak pisał kolega nad tobą.
  • #14 4180400
    Miprik
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie moim problemem. Zaraz Zabieram się do roboty, życzcie mi powodzenia.

Pozdrawiam i dziękuję!:)
  • #15 4190208
    Miprik
    Poziom 15  
    Mam jeszcze takie pytanie, co do sterowników. Załóżmy już, że XP się zainstalował, jak trzeba. Tylko na stronie ze sterownikami do XP jest tylko jeden pliczek (2 MB tylko xajmuje), sterowniki do Visty natomiast prawie 400 MB. Stąt też moje wątpliwości, czy XP sobie wszystko sam by wykrył? A może sterowniki spod Visty poszły by jakoś "na chama"? Touchpad chce sterowników, wejście na karty pamięci, dźwięk, grafika. Do Visty wszystko jest, ale do Xp... Skąd mogę pobra sterowniki do dysku? Aby w tym programie je dodac...?

W programie nLite jest napisane, że potrzeba oryginalnej płyty, a jeśli takiej nie mam, to też pójdzie, czy niebardzo?
    A jeśłi nawet całośc się nie powiedzie, to czy z tej płytki, którą dostałem z laptopeb, będe mógł ponownie vistę zainstalowac? jakiś kod do niej mam naklejony u dołu laptopa, koło baterii.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptop Acer AS 5710 z preinstalowanym systemem Windows Vista i chce zainstalować Windows XP zamiast Visty. Problemem jest brak sterowników dedykowanych dla XP – na stronie Acer dostępny jest tylko jeden plik sterownika, podczas gdy dla Visty jest ich znacznie więcej. Próba instalacji XP z płyty instalacyjnej kończy się brakiem wykrycia dysku twardego, co wynika z faktu, że laptop ma dysk SATA, a standardowa instalacja XP nie zawiera sterowników SATA. Rozwiązaniem jest integracja sterowników SATA z instalatorem XP za pomocą programu nLite lub podanie sterowników z dyskietki podczas instalacji (klawisz S). Jeśli nie ma stacji dyskietek, można użyć zewnętrznej stacji USB lub zintegrować sterowniki w obrazie instalacyjnym. Po instalacji XP mogą pojawić się problemy ze sterownikami do touchpada, karty pamięci, dźwięku i grafiki, ponieważ Acer udostępnia niewiele sterowników XP, a większość jest dla Visty. Użytkownik pyta także o możliwość ponownej instalacji Visty z oryginalnej płyty i kodu licencyjnego znajdującego się na laptopie. Dodatkowo poruszono kwestie współdzielenia plików między systemami z różnymi systemami plików (FAT32 i NTFS), gdzie problemem jest DRM w Viście, a nie format partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA