logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego mój samorobiony subwoofer buczy po wyłączeniu amplitunera?

adipaw 14 Sie 2007 15:13 2109 6
REKLAMA
  • #1 4177570
    adipaw
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam taki subik samorobiony :) dostałem go w spadku.
    i ma taki mały feler ze jak amplituner działa to jest wszystko ok a jak sie go wyłączy to sub buczy!!
    wnętrze wygląda tak:

może ktoś wie co jest nie tak??
  • REKLAMA
  • #2 4177614
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Prawdopodobnie niedokładne ekranowanie przewodu sygnałowego z amlitunera do wzm.niskotonowego.
    Ale jeśli współpraca obu urządzeń OK, to po co słuchać sam wzmacniacz bez wysterowania?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4177677
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Nie wiem czy to odkrywcze,ale jakby tak wcześniej(przed amplitunerem) wyłączać "SUBA"?
  • REKLAMA
  • #6 4178082
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Dużo o tym w dziale akustyka.Dobry przewód ekranowany podłączający m.cz. do wejścia,masa gniazda w "SUBIE" przylutowana do miejsca,przy którym najmniej buczy,prowadzenie okablowania z sygnałem jak najdalej od 50Hz i.t.d.
  • #7 4182569
    adipaw
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    szukałem trochę ale nie mogłem nic namierzyć na forum!! ale serdecznie dziekuje za pomoc podłubię trochę i powinno być ok! temat można zamknąc!! nastepny zadowolony klient :)

Podsumowanie tematu

✨ Samorobiony subwoofer generuje buczenie po wyłączeniu amplitunera, ponieważ nie posiada automatycznego wyłącznika, co powoduje, że subwoofer pozostaje aktywny i emituje szumy do momentu ręcznego wyłączenia. Przyczyną buczenia może być niedostateczne ekranowanie przewodu sygnałowego łączącego amplituner ze wzmacniaczem niskotonowym oraz nieoptymalne uziemienie masy w subwooferze. Zaleca się stosowanie dobrego przewodu ekranowanego, prawidłowe przylutowanie masy w miejscu o najmniejszym buczeniu oraz prowadzenie okablowania sygnałowego z dala od źródeł zakłóceń o częstotliwości 50 Hz. Jako rozwiązanie tymczasowe można wyłączać subwoofer przed amplitunerem, jednak lepszym podejściem jest poprawa ekranowania i uziemienia, co eliminuje buczenie po wyłączeniu amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA