mam taki subik samorobiony dostałem go w spadku.
i ma taki mały feler ze jak amplituner działa to jest wszystko ok a jak sie go wyłączy to sub buczy!!
wnętrze wygląda tak:
Prawdopodobnie niedokładne ekranowanie przewodu sygnałowego z amlitunera do wzm.niskotonowego.
Ale jeśli współpraca obu urządzeń OK, to po co słuchać sam wzmacniacz bez wysterowania?
Dużo o tym w dziale akustyka.Dobry przewód ekranowany podłączający m.cz. do wejścia,masa gniazda w "SUBIE" przylutowana do miejsca,przy którym najmniej buczy,prowadzenie okablowania z sygnałem jak najdalej od 50Hz i.t.d.
szukałem trochę ale nie mogłem nic namierzyć na forum!! ale serdecznie dziekuje za pomoc podłubię trochę i powinno być ok! temat można zamknąc!! nastepny zadowolony klient
✨ Samorobiony subwoofer generuje buczenie po wyłączeniu amplitunera, ponieważ nie posiada automatycznego wyłącznika, co powoduje, że subwoofer pozostaje aktywny i emituje szumy do momentu ręcznego wyłączenia. Przyczyną buczenia może być niedostateczne ekranowanie przewodu sygnałowego łączącego amplituner ze wzmacniaczem niskotonowym oraz nieoptymalne uziemienie masy w subwooferze. Zaleca się stosowanie dobrego przewodu ekranowanego, prawidłowe przylutowanie masy w miejscu o najmniejszym buczeniu oraz prowadzenie okablowania sygnałowego z dala od źródeł zakłóceń o częstotliwości 50 Hz. Jako rozwiązanie tymczasowe można wyłączać subwoofer przed amplitunerem, jednak lepszym podejściem jest poprawa ekranowania i uziemienia, co eliminuje buczenie po wyłączeniu amplitunera. Wygenerowane przez model językowy.