Cześć.
eazy77 napisał: ...Tak się składa że "magnetic loop" lub antena magnetyczna to w googlach wpisuję nie od dzisiaj tylko już od dłuższego czasu. I niestety nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Bo najczęściej jest informacja jak zbudować antenę na konkretną częstotliwość ale taką typową albo 2m albo 70 cm albo 20 czy 80 m, czy 11m...
Napisz konkretnie, czego nie rozumiesz ?
Skoro znalazłeś anteny na 70 cm, to w czym masz problem ? Wstawiasz mniejszy kondensator i po temacie. Nie pasuje Ci mniejszy kondensator, to zmniejsz dużą pętlę. O ile ? Też proste. Dobierz doświadczalnie. Materiałów dużo nie zmarnujesz

.
eazy77 napisał: Tak jest tego mnóstwo ale osoba która troszkę w temacie się orientuje to wie, że te anteny stroją sie bardzo "ostro". Nie może to być częstotliwość "mniej więcej".
Widać, że nie budowałeś takiej anteny, tylko powielasz część przeczytanej gdzieś prawdy. Anteny magnetyczne stroją się "ostro", ale w dość szerokim przedziale częstotliwości. Wszystko zależy od metody na jaką zdecydujemy się podczas budowy takiej anteny.
Napisz, jaką aparaturą pomiarową dysponujesz, by taką antenę obmierzyć, bądź sprawdzić, czy prawidłowo pracuje. To dosyć istotne, bo nawet najlepsze opisy nic nie dadzą, jeżeli nie będziesz mógł sprawdzić, co ze zbudowanej anteny wychodzi i jak ona obciąża końcówkę nadajnika.
p.s. Moje zdanie jest takie, że na częstotliwości którą podałeś, stosowanie anteny magnetycznej to totalna pomyłka. Mają one sens na niskich częstotliwościach i to tylko jako alternatywa dla tych, co nie mogą wystawić (powiesić) pełnowymiarowych anten.