logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować antenę magnetyczną na częstotliwość 465 MHz?

eazy77 15 Sie 2007 01:09 6968 21
REKLAMA
  • #1 4179407
    eazy77
    Poziom 11  
    Dużo słyszałem o antenach magnetycznych. Jak wyglądałaby taka antena na częstotliwość ok 465 MHz? Widziałem mnóstwo przykładów ale nie do końca jest to dla mnie zrozumiałe, jeśli ktoś mógłby mi przybliżyć ten temat byłbym ogromnie wdzięczny

Z góry dziękuję za odpowiedź
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #4 4181769
    eazy77
    Poziom 11  
    gimof napisał:

Dzięki ale taka odpowiedź to żadna dla mnie odpowiedź. Gdyby tak było że google załatwiałoby sprawę to jaki sens istnienia tego forum. Tak się składa że "magnetic loop" lub antena magnetyczna to w googlach wpisuję nie od dzisiaj tylko już od dłuższego czasu. I niestety nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Bo najczęściej jest informacja jak zbudować antenę na konkretną częstotliwość ale taką typową albo 2m albo 70 cm albo 20 czy 80 m, czy 11m. Tak jest tego mnóstwo ale osoba która troszkę w temacie się orientuje to wie, że te anteny stroją sie bardzo "ostro". Nie może to być częstotliwość "mniej więcej".
    I w związku z tym była moja prośba żeby może mi jakiegoś linka konkretnego podesłał albo może wzór jak to się wylicza czy coś podobnego.
    Każdy może napisać że szukaj w googlach ale chyba tylko po to żeby sobie punkty nabijać
    Proszę o jakieś konkretne odpowiedzi
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #5 4182641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4182669
    ElekTrick
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    eazy77 napisał:
    Bo najczęściej jest informacja jak zbudować antenę na konkretną częstotliwość ale taką typową albo 2m albo 70 cm albo 20 czy 80 m, czy 11m. Tak jest tego mnóstwo ale osoba która troszkę w temacie się orientuje to wie, że te anteny stroją sie bardzo "ostro". Nie może to być częstotliwość "mniej więcej".
    A czym się rozni częstotliwość "typowa" od "nietypowej"? Sama konstrukcja jest zawsze trochę "mniej-więcej" - antena może pracować w dosyć szerokim zakresie czestotliwości - to zależy od strojenia kondensatorem. Jeśli weźmiesz antenę na 70cm to na 465MHz też powinna dać się przestroić i pracować poprawnie.
    eazy77 napisał:
    I w związku z tym była moja prośba żeby może mi jakiegoś linka konkretnego podesłał albo może wzór jak to się wylicza czy coś podobnego.
    Tu masz wzory, arkusz kalkulacyjny itp. http://www.aa5tb.com/loop.html
    PS. Tak z ciekawości - z jakiego względu chcesz stosować antenę magnetyczną (dosyć przecież kłopotliwą - pasmo rzędu kilkudziesięciu kHz) na UHF?
  • #7 4182887
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Opowieści o niebotycznych parametrach krążą po świecie wprost niesamowite.
    Nie da sie wykonać (za rozsądne pieniądze) anteny co odbiera np 465 MHz +/- 30 kHz. Praw fizyki sie nie oszuka. Do zawężania pasma przenoszenia anten służą specjalne filtry kosztujące wielokrotnie więcej niż sama antena.
    Częstotliwość 465 MHz jest jak najbardziej typowa i w ramach pasma radiokomunikacyjnego, które styka się s pasmem telewizyjnym. Anten na to pasmo produkuje się wiele, pasmo jest popularne i służb pracuje conieco.... W normalnych sklepach ze sprzętem dla radioamatorów można bez problemu kupić tak podstawkę magnetyczną jak i sama antenę, którą i tak trzeba dostroić do określonej częstotliwości. I nie będzie to strojenie filtru kwarcowego. Większość anten będzie miała i tak pasmo przenoszenia na poziomie od kilku do kilkunastu MHz.
    Zajmuje sie radiokomunikacją w tym także ruchomą od ponad 30tu lat i wiem, że cudów nie było, nie ma i nie będzie.
  • #8 4182929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4183051
    irekr
    W polskiej terminologii technicznej nie występuje pojęcie "anteny magnetycznej" natomiast są "anteny pętlowe" i takiego określenia trzeba się trzymać.

I o tak na marginesie.. żart oczywiście z tym magnesem....

A tak na poważnie; antena pętlowa mimo dość "ostrego" strojenia ma i tak pasmo przenoszenia baaaardzo duże. I do tego jest silnie zależna od otoczenia. W zasadzie wszelkie anteny pętlowe to nic innego jak skrócony pojemnością dipol, a im pojemność skracająca większa tym dobroć anteny mniejsza.

A może by pojemnik z rtęcią postawić pod anteną? :-)
  • #10 4183122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 4183176
    irekr
    Dipol pętlowy także nie jest "anteną magnetyczną".
    Zresztą wszystkie te anteny to nic innego jak rozwinięcie dipola prostego. Różnice polegają tylko na tym jak go zasilać albo jak skrócić, bo "jest za długi".
    Dobre encyklopedie techniki to szczegółowo określają. Zainteresowanym polecam...
  • #12 4183219
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Cytat:
    A może by pojemnik z rtęcią postawić pod anteną? :-)

Juz nie raz słyszalem ze anteny "rteciowe" sa "boskie" czy to prawda czy tez fałsz....
  • REKLAMA
  • #13 4183221
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    irekr napisał:
    ...Opowieści o niebotycznych parametrach krążą po świecie wprost niesamowite....
    A co to są według Ciebie "niebotyczne parametry" ?
    irekr napisał:
    ...I nie będzie to strojenie filtru kwarcowego....
    Co wspólnego ma strojenie anteny ze strojeniem filtru kwarcowego . To dwie całkiem różne bajki .
    irekr napisał:
    ...Większość anten będzie miała i tak pasmo przenoszenia na poziomie od kilku do kilkunastu MHz....
    No , tutaj to już dowiodłeś że o antenach magnetycznych to tak zbyt dużo nie wiesz . A widziałeś kiedyś obwód rezonansowy który miał pasmo przenoszenia kilkanaście MHz ? Bo antena magnetyczna to właśnie obwód rezonansowy o bardzo wysokiej dobroci .
    irekr napisał:
    ...Zajmuje sie radiokomunikacją w tym także ruchomą od ponad 30tu lat...
    Zajmować się czymś a znać się na tym to dwie całkiem różne rzeczy . Kierowca wcale nie musi byc mechanikiem .
    irekr napisał:
    ...można bez problemu kupić tak podstawkę magnetyczną...
    Tu mogę się jedynie roześmiać :D:D:D
    irekr napisał:
    ...Zresztą wszystkie te anteny to nic innego jak rozwinięcie dipola prostego. Różnice polegają tylko na tym jak go zasilać albo jak skrócić, bo "jest za długi...
    No niestety nie masz racji . Zwykła antena reaguje na składową elektryczną pola elektromagnetycznego . Natomiast ta "magnetyczna" na składową magnetyczną pola elektromagnetycznego . A to dwa całkiem różne przypadki nie mające nic wspólnego z rozwijaniem lub skracaniem anteny .
  • #14 4183623
    irekr
    Cóż....
    Pośmiać się każdemu wolno, w końcu nie każdy zna się na żartach...
    Ostatnio wyśmiewanie jest w modzie....

Mnie także rozśmieszają opowieści o antenach długości 40 cm z zyskiem po 200 dB na pasmo CB. To takie pasmo... :-) Albo o najwspanialszych antenach siatkowych do telewizora na których można odbierać przekazy z księżyca...
    Pozostawiam na boku stwierdzenie o reagowaniu tylko na składowa magnetyczną czy elektryczną w polu ELEKTROMAGNETYCZNYM gdzie istnienie jednego pola warunkuje istnienie drugiego.

Zajmowałem sie także urządzeniami radiolokacyjnymi, gdzie (jak zapewne niektórym forumowiczom wiadomo) stosowanie tego typu anten pętlowych i ramowych jest dosyć powszechne.

Wracając do zasadniczego tematu: jedyny zestaw wzorów jaki widziałem na liczenie takiej anteny/anten - czyli na pasmo w okolicach 460 MHz - pętlowej z elementami pozwalającymi na dopasowanie do linii zasilającej widziałem w książce W.Ajzenberga tytuł polski "Profesjonalne anteny KF i UKF" (o ile dobrze pamiętam) WKŁ 1957 wydanie pierwsze. Lepiej jest jednak dotrzeć do wydania oryginalnego w języku rosyjskim. Wersja polska miała sporo błędów w druku, błędów tłumaczenia i pomyłki dotyczyły także wzorów obliczeniowych.
  • #15 4183696
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    irekr napisał:
    ....Pozostawiam na boku stwierdzenie o reagowaniu tylko na składowa magnetyczną czy elektryczną...
    I słusznie .
    irekr napisał:
    ....jedyny zestaw wzorów jaki widziałem na liczenie takiej anteny/anten - czyli na pasmo w okolicach 460 MHz - pętlowej z elementami pozwalającymi na dopasowanie do linii zasilającej widziałem....
    Coś źle szukałeś (albo wcale) ale do obliczania anten magnetycznych są dostępne gotowe programy . Są również dostępne wzorki do obliczania tych anten . Nikt z tego żadnej tajemnicy nie robi . Wystarczy pogmerać po internecie . Dopasowanie do minimum WFS można zrobić tylko na dwa sposoby :
    1) Faraday loop
    2) Gamma
    Proste jak konstrukcja gwoździa .
    I nie zależnie od częstotliwości na jakiej ma pracować antena zestaw wzorów do obliczania jest dokładnie ten sam . Czy to będzie 460 MHz czy też pasmo CB we wzorach nic się nie zmienia . Podobnie jak w konstrukcji anteny .
  • #16 4183742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4184384
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Autor zadał tak oczywiste pytanie a dyskusja jakże stała się skomplikowana i
    daleka od odpowiedzi na zadane pytanie. No ale cóż widać honor niektórych forumowiczów chyba okazał się ważniejszy :sm37:
  • #18 4184946
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

eazy77 napisał:
    ...Tak się składa że "magnetic loop" lub antena magnetyczna to w googlach wpisuję nie od dzisiaj tylko już od dłuższego czasu. I niestety nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Bo najczęściej jest informacja jak zbudować antenę na konkretną częstotliwość ale taką typową albo 2m albo 70 cm albo 20 czy 80 m, czy 11m...

Napisz konkretnie, czego nie rozumiesz ?
    Skoro znalazłeś anteny na 70 cm, to w czym masz problem ? Wstawiasz mniejszy kondensator i po temacie. Nie pasuje Ci mniejszy kondensator, to zmniejsz dużą pętlę. O ile ? Też proste. Dobierz doświadczalnie. Materiałów dużo nie zmarnujesz :).

eazy77 napisał:
    Tak jest tego mnóstwo ale osoba która troszkę w temacie się orientuje to wie, że te anteny stroją sie bardzo "ostro". Nie może to być częstotliwość "mniej więcej".

Widać, że nie budowałeś takiej anteny, tylko powielasz część przeczytanej gdzieś prawdy. Anteny magnetyczne stroją się "ostro", ale w dość szerokim przedziale częstotliwości. Wszystko zależy od metody na jaką zdecydujemy się podczas budowy takiej anteny.
    Napisz, jaką aparaturą pomiarową dysponujesz, by taką antenę obmierzyć, bądź sprawdzić, czy prawidłowo pracuje. To dosyć istotne, bo nawet najlepsze opisy nic nie dadzą, jeżeli nie będziesz mógł sprawdzić, co ze zbudowanej anteny wychodzi i jak ona obciąża końcówkę nadajnika.

p.s. Moje zdanie jest takie, że na częstotliwości którą podałeś, stosowanie anteny magnetycznej to totalna pomyłka. Mają one sens na niskich częstotliwościach i to tylko jako alternatywa dla tych, co nie mogą wystawić (powiesić) pełnowymiarowych anten.
  • #19 4186057
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    eazy77 tak stroją się ostro i pisze to na każdej stronie.

Nie sądze, aby ktoś Ci podał wzór na zbudowanie takiej anteny, bo może tutaj "zabraknąć" takich specjalistów.

I niestety zgadzam się kol. powyżej, że to bez sensu, zwykły dipol ma makabrycznie mały wymiar, a będzie pracował lepiej niż taka antena magnetyczna.
  • #20 4186223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4186297
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    gimof napisał:
    ....Nie sądze, aby ktoś Ci podał wzór na zbudowanie takiej anteny, bo może tutaj "zabraknąć" takich specjalistów....
    Ależ proszę bardzo :arrow: http://www.geocities.com/gw0tqm/magloop/magmath.htm . Tak jak już pisałem , nie stanowi to żadnej tajemnicy . Są też programy dla leniwych które to obliczają . No niestety , też się do tej grupy zaliczam :oops: .
    gimof napisał:
    ....I niestety zgadzam się kol. powyżej, że to bez sensu....
    Ktoś kiedyś napisał że gdyby wszyscy tak twierdzili to do dzisiaj skakali byśmy po drzewach .
    gimof napisał:
    ....zwykły dipol ma makabrycznie mały wymiar, a będzie pracował lepiej niż taka antena magnetyczna.....
    Makabrycznie małe powiadasz . No to ciekawe co byś powiedział jak miał byś zrobić promiennik do talerza na 10 GHz :D . Odpowiedz mi na jedno jedyne pytanie . Czy zrobiłeś taką antenę ? Czy masz jakąkolwiek skalę porównawczą ? Jeżeli nie to na podstawie czego twierdzisz że jest gorsza . Pętle magnetyczne , tak jak wszystkie inne anteny , mają swoje zalety jak i wady . I nikt nie jest w stanie stwierdzić że są lepsze lub gorsze od innych . One są po prostu INNE . Ale o tym to można sie przekonać w tylko jeden sposób :arrow: robiąc (lub kupując) taką antenę . Bez tego będzie to jedynie dyskusja w stylu "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" .
    Pozdrowienia z Gdańska .
    P.S. Ja osobiście bym tej anteny przy głowie nie trzymał . Ale zawsze można użyć jakiegoś kabelka .
  • #22 4187715
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Tomku, nie znałem tej strony i wzoru również nigdzie nie wyczytałem czytając w różnego rodzaju poradnikach i książkach...

Że bez sensu to moje prywatne zdanie i tak uważam, a po drzewach skacze zakładając różnego rodzaju anteny ;)

W porównaniu do anteny na 80m są to wymiary makabrycznie małe, a z mikrofalami nie mam styczności więc nie porównuje do tego...
    I jeżeli już musisz wiedzieć drogi kolego zrobiłem taką a właściwie skopiowałem na pasmo CB i wiem, że wolałbym wykonywać 10 yage na to pasmo niż tą antene. Nie mówiąc o strojeniu.

Również pozdrawiam

PS. I jest dokładnie jak pisze są Inne i tyle, każdy lubi to co ma lub może mieć :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy anteny magnetycznej (pętlowej) na częstotliwość około 465 MHz. Anteny magnetyczne charakteryzują się wysoką dobrocią i ostrym strojem, co wymaga precyzyjnego dostrojenia kondensatorem. Częstotliwość 465 MHz jest typowa dla pasma radiokomunikacyjnego, jednak anteny magnetyczne są bardziej popularne i efektywne na niższych częstotliwościach. Konstrukcja anteny magnetycznej na 465 MHz jest możliwa, a do obliczeń parametrów można użyć programów takich jak loopabxe lub wzorów dostępnych np. na stronach aa5tb.com czy geocities.com/gw0tqm. Strojenie anteny polega na dopasowaniu pojemności kondensatora i rozmiaru pętli, a dopasowanie do linii zasilającej realizuje się metodami Faraday loop lub gamma match. Anteny magnetyczne reagują głównie na składową magnetyczną pola elektromagnetycznego, różniąc się od klasycznych dipoli. W praktyce anteny te mają pasmo przenoszenia rzędu kilku do kilkunastu MHz, a ich parametry zależą od otoczenia i konstrukcji. W dyskusji podkreślono, że antena magnetyczna nie jest lepsza ani gorsza od innych typów anten, lecz ma inne właściwości i zastosowania. Wskazano również, że do precyzyjnego strojenia i pomiarów potrzebny jest odpowiedni sprzęt pomiarowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA