logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuteczność i kierunkowość anteny magnetycznej 3,5 MHz, pętla 6m, kondensator 500pF

jackantenna 02 Lip 2006 16:23 7439 19
REKLAMA
  • #1 2783686
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Wykonałem antenę magnetyczną na 3,5 MHz z pętlą o długości 6m i kondensatorem 500pF. Chciałbym zasięgnąć opinii kolegów, którzy wykonali taką lub podobną antenę na 80 m, w kwestii: skuteczności (zasięgu), kierunkowości.
    Moja antena stroi się dość ostro, ma szerokość pasma (3,7 MHz) ok. 20 kHz na poziomie SWR 1:2 i wykazuje dość silną kierunkowość. Pokrywa zakres 3 do 11 MHz.
    Jack
    Załączniki:
    • Skuteczność i kierunkowość anteny magnetycznej 3,5 MHz, pętla 6m, kondensator 500pF dsc00821_9913.jpg (34.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2784119
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Bardzo ladne wykonanie. To rurki miedziane?
  • #3 2784349
    Bobiq
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, ładna konstrukcja.
    Czyżby pętla miała indukcyjność około 5,5uH, a Cmin =40pF ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2784361
    jackantenna
    Poziom 16  
    Tak , miedziane, w lipcowym numerze ŚR będzie pełny opis mojej anteny.
    Jack
  • #6 2784748
    jackantenna
    Poziom 16  
    Tak, ale widzę, że moderatorowi podforum krótkofalarskiego się nie podobało, skoro przerzucił go tutaj....
    Jack
  • #7 2784801
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam .
    Miałem taką antenę ale trochę inaczej zrobioną . Moja była dwuzwojowa Φ90 cm z rury Cu Φ45 mm. Do kompletu był kondensator próżniowy 22-485pF . Przestrajanie kondensatora silnikiem krokowym . Antena pracowała leżąc , czyli dookólnie . Kilka lat temu KF zaczął mnie troszkę nudzić a że można było wejść na 50 MHz więc....teraz antenka jest własnością kolegi który za KF'em świata nie widzi . Na 50 MHz też mam pętle magnetyczną i też na płasko . Tyle tylko że w tej na 50Mhz pętlę sprzęgającą typu "half Faraday loop" zastąpiłem sprzęgaczem typu gamma . Zrobiłem na tej antenie Hiszpanię w chwili gdy "sąsiad" mający Yagi nikogo po za mną nie słyszał . Robiłem kilka sztuk tych anten dla znajomych miłośników CB . Po mimo konieczności przestrajania anteny już by ich na te "zwykłe" nie zamienili . Tak tak , pomimo kłopotliwej budowy i konieczności przestrajania są godne polecenia .
  • #8 2784866
    jackantenna
    Poziom 16  
    Dzięki Tomku, będę musiał opuścić ją do poziomu, bo w pionie słyszę stację tylko na kierunku płaszczyzny pętli. Antena stroi się dość ostro (rysunek w załaczniku) ale dość kłopotliwe jest to ciągłe dostrajanie, hi..
    Jack
    Załączniki:
    • DSC01012.JPG (312.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2785245
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    jackantenna napisał:
    ....ale dość kłopotliwe jest to ciągłe dostrajanie....
    To fakt , ale jak ktoś 50kHz obok przywali z 400W to nawet tego nie zauważysz . A spróbuj to samo na zwykłej antenie elektrycznej . Taka antenka bardzo ciekawie wygląda w wersji na 2 metry , zwłaszcza na ręczniaku :D .
    Załączniki:
    • Skuteczność i kierunkowość anteny magnetycznej 3,5 MHz, pętla 6m, kondensator 500pF 1.GIF (18.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2785479
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ale nie wiem czy to rozsądnie przykładać sobie do głowy promieniującą antenę magnetyczną. W mojej , przy 100W , świetlówka 60 W zapala się z odległości 1m!
    Jack
  • #11 2785747
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    jackantenna napisał:
    Ale nie wiem czy to rozsądnie przykładać sobie do głowy promieniującą antenę magnetyczną.....
    Pewnie masz rację i z rozsądkiem ma to niewiele wspólnego . Ale człowiek to takie stworzenie że dla zaspokojenia ciekawości gotów zrobić o wiele mniej rozsądne rzeczy . Ale ja w radiu ręcznym nie mam 100 W a tylko 4 i używam zewnętrznego mikrofonu .
    Pozdrowienia z Gdańska SP2QOK .
  • #13 2786539
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć .

jackantenna napisał:
    Chciałbym zasięgnąć opinii kolegów, którzy wykonali taką lub podobną antenę na 80 m, w kwestii: skuteczności (zasięgu), kierunkowości.

Czy ten parametr (zasięg) jest przypisany do anteny ? Jak się oblicza zasięg anteny? Interesuje mnie ta antena jako antena odbiorcza . Ile kilometrów zasięgu można się spodziewać ?
    Wiem, że podstawa to dobra antena, ale ciężko znaleźć dane o zasięgu anteny . Może masz jakieś informacje, na temat zasięgu anten ? Ile kilometrów zasięgu ma Twoja antena ?
    Bo jak ta antena ma dobry "zasięg", to może nie warto inwestować w radio .
  • #14 2786572
    jackantenna
    Poziom 16  
    Chodziło mi o wartość względną efektywności do dipola półfalowego, jako anteny porównawczej, a jednocześnie najczęściej używanej w tym paśmie. Zastosowałem skrót myślowy, okazał się niezrozumiały dla wszystkich, dlatego wyjaśniam mniej zaawansowanym w technice antenowej....
    W sprawie anteny magnetycznej na 145 MHz - z pomiarów wykonanych przez angielskich krótkofalowców wynika większa jej skuteczność w stosunku do anteny helikalnej ("gumki" - tu patrz skrót myślowy) o ok. 2 dB.
    Jack
  • REKLAMA
  • #15 2786698
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć .

Jaka jest analogia w porównaniu dipola półfalowego z anteną magnetyczną na przykładzie anteny magnetycznej ze 145 MHz z anteną helikalną ?

To tak, jakby porównywać mercedesa z audi na przykładzie porównania audi z fiatem 126.

jackantenna napisał:
    Chodziło mi o wartość względną efektywności do dipola półfalowego, jako anteny porównawczej, a jednocześnie najczęściej używanej w tym paśmie.

Jakoś nie mogę z Twojego pierwszego postu wyczytać, że chodzi o "wartość względną efektywności do dipola półfalowego, jako anteny porównawczej".

jackantenna napisał:
    Zastosowałem skrót myślowy, okazał się niezrozumiały dla wszystkich, dlatego wyjaśniam mniej zaawansowanym w technice antenowej....

Jest dokładnie tak jak napisałeś .
    Nie wszyscy nadążają za Twoimi skrótami myślowymi .
    Ja nie wpadłem na to, że "zasięg anteny" to jest "wartość względna efektywności do dipola półfalowego, jako anteny porównawczej" . No ale nie wszyscy znamy się tak dobrze na antenach ... Dlatego pytam fachowca o ten zasięg .
    Teraz już mi wyjaśniłeś i już wiem, co to jest "zasięg anteny".
  • #16 2788176
    androot
    Zasieg anteny to odleglosc na jaka doleci po rzuceniu pod katem 45' do plaszczyzny Ziemi z predkoscia V0=40m/s....
    A na serio to czy da sie ta antene zasymulwoac w 4Nec2 ?
  • #17 2788575
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    androot napisał:
    Zasieg anteny to odleglosc na jaka doleci po rzuceniu pod katem 45' do plaszczyzny Ziemi....
    Ciekawe tylko gdzie znajdziesz na tej naszej niebieskiej kulce jakąś płaszczyznę :wink: . A wracając do symulacji to obawiam się że te programy ogólnodostępne to sobie z tematem nie poradzą . Dlaczego ? Pętla magnetyczna działa na trochę innych zasadach . Co prawda też wypromieniowuje jakąś tam falę ale robi to troszkę inaczej . Generalnie to antena musi być zrobiona bardzo dokładnie , najmniejsze niedopasowanie spowodowane np. złym stykiem spowoduje takie straty że równie dobrze możemy podłączyć TRX'a do felgi od kamaza . A żaden z program (z tych dostępnych) nie jest przewidziany do obliczeń takich wariactw . No , ale mogę sie mylić .
  • #18 2788605
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! kiedyś robiłem dla Kol. coś na kształt ant. magnetycznej , dopiero po wykonaniu kondensatora w formie " motylka " i po polutowaniu na srebro wszystkiego działała dość dobrze . jest tak jak Kol. pisze styki MUSZĄ być bardzo dobre - inaczej łatwo się zniechęcić - a szkoda . antena magnetyczna reaguje na składową magnetyczną fali radiowej . antena w wykonaniu Kol. to po prostu obwód rezonansowy . gdzieś walają mi się jeszcze kawałki kondensatora w wersji pierwszej . pozdrawiam !! ps. imam gdzieś kółko z rurki miedzianej - przy formowaniu był niezły ubaw :D
  • #19 2788918
    androot
    Anteny magnetyczne na UKF i wyzej nie sprawdzaja sie. Takie cuda stosuje sie tylko na KF. Jesli ta na 2m ma zysk o 2dB wyzszy od helikalnej to ma ile? 0dBi? Przeciez helikalne sa porownywalne z cwiercfalowymi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy anteny magnetycznej na pasmo 3,5 MHz z pętlą o długości 6 m i kondensatorem 500 pF, wykazującej wąskie pasmo strojenia (~20 kHz przy SWR 1:2) i silną kierunkowość, pokrywającej zakres 3–11 MHz. Antena wykonana jest z miedzianych rurek i stanowi obwód rezonansowy. Użytkownicy podkreślają konieczność bardzo dobrych styków, gdyż niedokładności powodują znaczne straty. Przestrajanie anteny jest kłopotliwe, ale antena jest efektywna i godna polecenia, szczególnie w porównaniu do standardowych anten elektrycznych. Wspomniano o antenie dwuzwojowej z rury Cu o średnicy 45 mm i kondensatorze próżniowym 22–485 pF z silnikiem krokowym do przestrajania. Antena pracuje dookólnie, ale kierunkowość zależy od orientacji pętli. Porównano efektywność anteny magnetycznej na 145 MHz do anteny helikalnej, wskazując na około 2 dB przewagi. Dyskutowano o trudności symulacji anten magnetycznych w popularnych programach (np. 4Nec2) ze względu na specyfikę działania na składową magnetyczną fali radiowej. Zwrócono uwagę na ryzyko promieniowania blisko głowy przy mocy 100 W. Podano link do strony z informacjami o antenach magnetycznych. Ogólnie anteny magnetyczne są polecane na KF, ale na UKF i wyższe pasma ich skuteczność jest ograniczona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA