logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki subwoofer 12 do 50l, mocny bas, lepszy od Pioneer TS-W306DVC, budżet 300zł?

MTM63 15 Sie 2007 12:59 1588 15
REKLAMA
  • #1 4180270
    MTM63
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam.
    Do niedawna byłme posiadaczem Pionka TS-W306DVC.
    Teraz chciałbym kupić głośnik lepszy niż ten , który miałem do tej pory.

Chciałbym prosic o poradę, jaki głośnik wybrać, abym odczuł różnicę.
    Słucham wielu gatunków muzyki a od głośnika wymagam mocnego kopa, niskiego zejścia i nie nagannego impulsu oraz nie dużej obudowy (do 50 l)
    i oczywiscie 12 inch.

Myślałem o PB S-12 lub Lanzarze Max 12 lub Max Pro 12.
    Kwota ok 300 zł.
    Na ten czas dysponuję 200 W w RMS , ale w przyszłości myślę o Car Powerze 1501

Zaproponujcię coś ciekawego.
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 4180515
    kojot3.0
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    300pln to troszke mało żebyś odczuł znaczącą różnicę.
  • REKLAMA
  • #3 4180524
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    PB M12 ,troche droższy ale i tak za tę cenę OK.
  • #4 4180564
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    A ten pioneer, którego miałeś to przepraszam ile kosztował? Też prawie 300 z tego co pamiętam :) Rdzę Ci odłóż trochę kasy, tak żeby móc kupić suba za conajmniej 500zł. Inaczej ciężko Ci będzie odczuć rożnicę.
  • REKLAMA
  • #5 4180568
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    ... chyba ze poszukasz w uzywkach :)
  • #6 4180576
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Powiem szczerze jeśli chcesz jakościowego grania to wzmak carpower 1502 ci tego nie zapewni.
  • #7 4182052
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    crazy_88 napisał:
    Powiem szczerze jeśli chcesz jakościowego grania to wzmak carpower 1502 ci tego nie zapewni.

Tak jak mowu crazy_88 - jesli interesuje cie ciut wyzszy poziom to niestety trzeba pomyslec o jakims lepszym wzmacniaczu... Niestety CP to niska klasa budzetowa...
  • #8 4182110
    Mart15
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Najpierw zmień wzmacniacz na markowy i o odpowiedniej mocy do głośnika, lepiej nawet jeżeli będzie mocniejszy. Głośnik dostanie pełne zasilanie i pokaże swoje możliwości, ten głośnik Pioneera ma moc 400W mocy nominalnej i jest dwu cewkowy, zasil go najpierw pełną mocą a zobaczysz że zagra inaczej.
  • #9 4263293
    MTM63
    Poziom 17  
    Ale pozbyłem się już owego dwucewkowego głośnika jak radził kiedyś Crazy , gdyż do głośnika dwucewkowego trudno jest dobrać wzmacniacz ze względu na stabilność. Trudność polegała na tym, że wzmacniacz musiałby być monoblokiem a takie wzmacniacze już o nie dużej mocy sporo sobie kosztują.
    Dlatego myślałem raczej o zmianie głośnika na jednocewkowy.
    Jeśli to co napisałem odbiega od prawdy to proszę o sprostowanie.

PS.Kiedyś na forum ktoś napisał, że TS-W306 DVc nie ma swoich 400 W i wydało mi sie to prawdą bo słuchając go pod stacjonarnym wzmacniaczem (140 W na kanał przy 4 omach) i aktywnym filtrem dolnoprzepustowym, potrafiłem rogrzać Pionka aż to tego stopnia , że troche śmierdziało mi w pokoju przegrzaniem a kopółka przeciwpyłowa była wręcz ciepła ( a zapach nie pochodził od wzmacniacza) Dlatego doszedłem do wniosku, że warto zmienić głośnik
  • REKLAMA
  • #10 4264763
    Urbanek007
    Poziom 12  
    Cytat:
    PS.Kiedyś na forum ktoś napisał, że TS-W306 DVc nie ma swoich 400 W i wydało mi sie to prawdą bo słuchając go pod stacjonarnym wzmacniaczem (140 W na kanał przy 4 omach) i aktywnym filtrem dolnoprzepustowym, potrafiłem rogrzać Pionka aż to tego stopnia , że troche śmierdziało mi w pokoju przegrzaniem a kopółka przeciwpyłowa była wręcz ciepła ( a zapach nie pochodził od wzmacniacza) Dlatego doszedłem do wniosku, że warto zmienić głośnik

Prawie spaliles glosnik a wiesz czemu?? Nie dlatego ze dales mu za duza moc ale duzo za MAŁĄ.... Glosnik latwiej spalic dajac mu duzo mniejsza moc niz o wiele wieksza (140 W dla tego suba to prawie nic) Takie moje zdanie. Proponuje troche lekturki odnosnie Rms wzmacniacza a rms glosnika :P
  • #11 4264995
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    "Glosnik latwiej spalic dajac mu duzo mniejsza moc niz o wiele wieksza" No nie do konca precyzyjnie się wyraziłeś... Głośnik można spalić podając mu przesterowany sygnał. A przesterować sygnał można własnie w ten sposób że podłącza się za słaby wzmacniacz i wyciska go na maksa. Samo w sobie podawanie małej mocy nie może głośnika uszkodzić!
  • #12 4269735
    MTM63
    Poziom 17  
    Rozumiem.
    Lepiej podawać moc nominalną z większej niż maksymalną z mniejszej mocy. Tak to rozumiem.
    Powracając do tematu : Once Coil vs. Dual Coil to i tak trudniej w dobry sposób napędziś dwucewkowca niż jedno bo takie wzmacniacze (stabilność do 2 Om w Mostku) są bardzo drogie i i między innymi mniej dostępne dlatego moim następnym głośnikiem bedzie jednocewkowiec i napewno musi mieć więcej lub 91 dB a najlepiej coś koło 92-93
  • #13 4269776
    arcziflo
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    moze Hertz es300 :D bo mysle ze sluchasz wolniejszego bitu skoro byles posiadaczem pionka ;) pozdrawiam
  • #14 4270673
    FrogerDH
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja też bym obstawał Hertza tak jak kolega wyżej powiedział. W tej cenie trudno spodziewać się rewelacji i dużej różnicy nie odczujesz.
  • #15 4271509
    MTM63
    Poziom 17  
    Ale jeśli mam dać 400 zł za Hertza i mam nie odczuć różnicy to chyba wolałbym dopłacić jeszcze 100 zł i kupić PB M-12 i odczuć. . .
    Czy może nie podwyższać klasy głośnika tylko pozostać przy klasie pionka i "dobrze" go napędzić?
    Ważny jest rezultat
  • #16 4271514
    arcziflo
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Na allegro hertz jest za 320zl +przesylka ;) pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru subwoofera 12-calowego o pojemności do 50 litrów, który zapewni mocny bas i lepsze parametry niż Pioneer TS-W306DVC, przy budżecie około 300 zł. Użytkownik poszukuje głośnika jednocewkowego o wysokiej czułości (około 91-93 dB) i dobrej dynamice, z możliwością zasilania wzmacniaczem o mocy RMS około 200 W, z planami na przyszłość do 300-400 W (np. Car Power 1501). Wskazano, że budżet 300 zł może być niewystarczający, aby odczuć znaczącą różnicę względem Pioneera, sugerując podniesienie budżetu do około 500 zł lub poszukiwanie używanych modeli. Wśród rekomendacji pojawiły się modele PB M12 oraz subwoofery Lanzar Max 12 i Max Pro 12, a także Hertz ES300, choć ten ostatni może być droższy. Poruszono temat trudności w doborze wzmacniacza do głośników dwucewkowych (DVC) ze względu na stabilność impedancji i preferencję dla głośników jednocewkowych (SVC). Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego dopasowania mocy wzmacniacza do mocy RMS głośnika, aby uniknąć uszkodzeń przez przesterowanie sygnału. Podkreślono, że wzmacniacz Car Power 1502 jest niskiej klasy i może nie zapewnić oczekiwanej jakości dźwięku. Ostatecznie ważniejszy jest rezultat brzmieniowy niż sama marka czy model, a dobre napędzenie głośnika może przynieść lepsze efekty niż zmiana na wyższy model bez odpowiedniego wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA