logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośnika do subwoofera z płyty akrylowej 15mm, budżet 60 zł

Sinsemillaa 15 Sie 2007 19:54 1945 9
REKLAMA
  • #1 4181452
    Sinsemillaa
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam! Mam na mysli zbudowanie dość nietypowego subwoofera, a mianowicie z płyty akrylowej 15mm (najgrubsza z dostępnych). Nie jest to zwykłe plexi, tylko płyty z ekranów akustycznych, które mają dobre właściwości tłumienia.
    Płyty dotnie mi firma w, w której dostałem te płyty.
    Zastanawiam się nad doborem przetwornika do tej oto konstrukcji.
    Mój budżet na głosnik to 60 zł (chcę go mieć w pokoju 10 m²).
    Wybrałem już coś "w miarę dobrego i się teraz zastanawiam.
    Oto moje propozycje:
    http://allegro.pl/item224625080_glosnik_bas_tesla_arn_226_07_4_226_0357_4_ohm.html

http://allegro.pl/item221819144__sony_170mm_zrob_dobre_kolumny_diy_ekran.html

A może sami mi coś doradzicie?

Czekam na odpowiedzi...
    Za pomoc wysyłam punkty ;)

Pozdro!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4181619
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Ja bym brał tą tesle, raczej nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie.

Punkty mogą byc ale lepiej kliknij pomógł. ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4181669
    Sinsemillaa
    Poziom 15  
    Wiem, ze tesla to znana i dobra firma i jej głośniki są dobre, ale jest taki jeden problem, a oto on:
    obudowa do tej tesli (win isd sugeruje mi zamkniętą) wynosi 135,6 L, czli to będzie bardzo duże pudło.
    a do soniaka sugeruje mi obudowę bass-reflex o pojemności 34,0 L
    PS Decado, dzięki za pomoc... ;)

Dodano po 25 [minuty]:

A może taki głosnik:
    http://allegro.pl/item223190485_ew_650a_6_5_150w_basowy_8_omow_faktura_vat.html

Ale to jest niestety alpierd i pewnie się do niczego nie nadaje ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4182170
    Decado
    Poziom 21  
    Za żadne skarby nie bierz tego alpierda. A co do obudowy to wystarczy mu buda 60-80l. Poszukaj jeszcze na elce o tych głośnikach, wpisz w szukajke Tesla Tvm ARN 226, może się czegoś konkretniejszego doszukasz. Pozatym za tą cenę to jakiegoś super sprzęt ciężko będzie dostac.

Pozatym to wejdź na www.stx.pl

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4186196
    Sinsemillaa
    Poziom 15  
    Nie, nie chce STX-a, moze i dobre, ale jestem przekonany do Tesli. Zrobiłem sobie symulacje w WinIsd i wyszło mi, że dobra będzie obudowa 26 litrów, skuteczność paczki będzie wynosiła 90,1 dB, a przy 60 litrach było 88 dB. Doradźcie mi, czy taka obudowa może być... I teraz mam takie pytanko, czym mam zasilić tego suba, jakiś wzmacniaczyk zbudować? Bo TDA7294 będzie chyba za mocy...
  • Pomocny post
    #6 4186473
    Decado
    Poziom 21  
    Tak obudowa będzie dobra, co prawda mogł by byc ciut większa ale to zmieni skutecznośc.

Tutaj masz filt aktywny do twojego suba, teraz tylko poszukaj jakiegoś wzmaka 50W i gotowe.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 4187502
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Możesz zrobić na tym 7294 bedziesz miał zapas mocy a i może w przyszłości sie przyda do napędzenia większego głośnika (tylko uważaj z mocą, żeby nie uszkodzić głośnika) stx'a nie polecam, ostatnio wszyscy narzekają na niego (na elce też), że "sypie" sie szybko, jest wadliwy itp. Szkoda, że masz tylko 60zł na głośnik ale jak nic więcej nie da rady to bierz tą Tesle.

P.S. Jednak jeśli chcesz mniejszy wzmak to polecam tda2052 (60W), sam go robiłem i sprawuje się świetnie. Jeśli chcesz wyśle schematy
  • #8 4188703
    Sinsemillaa
    Poziom 15  
    Jeżeli byś dał rade, to podeślij mi te schematy :D Ile wyniosła Cię budowa tego wzmaka, i czy jest on trudniejszy w wykonaniu niż 7294? Mówię o tda7294, bo mam trafo ts 180/1, której gabarytami jest chyba odpowiednie, i tutaj moje pytanie, czy wie ktoś moze jakie ono ma napięcie?:| Bo ja niestety nie posiadam miernika...;/ Po wykończeniu całego suba myślę nad podświetleniem wszystkiego czerwonymi lub niebieskimi LED'ami xD. Ten "mini sub" jest prezentem urodzinowym dla mojej siostry. A skoro płyty akrylowe mam za darmo, polerowanie i przycinanie też, to czemu się nie skusić na głośnik? xD
    Pozdro!
  • Pomocny post
    #9 4189708
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Ten wzmacniacz robiłem jakieś 1,5 roku temu. Cena bez trafa to ok 25zł (nie pamiętam dokładnie) jest to przyzwoity wzmacniacz, łatwy do wykonania, naprawde polecam wszystkim.
    Załączam cały szczegółowy opis ze schematami:)
    Załączniki:
    • 2324.PDF (209.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4194663
    Sinsemillaa
    Poziom 15  
    Dzięki za schemacik, jeszcze się zastanowie, nad końcówką mocy...
    Płyty będe miał za tydzień, bo skoro mam je za darmo, to lepiej niech sie nie śpieszą, bo jeszcze będe musiał płacić xD.
    Tesle zamówię, jak tylko dostane sianko od rodziców...
    Do środka wyhstarczy chyba kabel 2x2,5mm² ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika do subwoofera wykonanego z 15 mm płyty akrylowej o właściwościach tłumiących, z budżetem na głośnik około 60 zł, przeznaczonego do pokoju o powierzchni 10 m². Proponowane modele to Tesla ARN 226 oraz Sony 170 mm, z przewagą Tesli ze względu na stosunek jakości do ceny. Wskazano, że obudowa dla Tesli powinna mieć około 26-60 litrów, co potwierdzono symulacjami w programie WinISD, a dla Sony sugerowana jest obudowa bass-reflex o pojemności 34 litrów. Odradzano głośnik EW 650A ze względu na niską jakość. W kwestii wzmacniacza rekomendowano układy TDA7294 (z uwagą na moc) oraz TDA2052 (ok. 60 W), z propozycją schematów do samodzielnej budowy. Zwrócono uwagę na unikanie wzmacniaczy marki STX z powodu problemów z niezawodnością. Dyskutowano także o odpowiednim przekroju kabla (2x2,5 mm²) do podłączenia subwoofera. Całość projektu ma charakter DIY, z wykorzystaniem darmowych materiałów i planowanym podświetleniem LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA