logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt CAR 300 24C16 - funkcja pamięci w radiu samochodowym

waldo 16 Sie 2007 06:45 3369 9
REKLAMA
  • #1 4182554
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam - pytanko jak w temacie - w jakim celu jest tam wstawiona pamięć ?
  • REKLAMA
  • #2 4182644
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Tam nie ma 24c16 tylko 24c01. A po co ? no to z tym do producenta chyba że chcesz analizować tylko po co.
  • REKLAMA
  • #3 4182737
    waldo
    Poziom 23  
    napewno jest 24C16 ,czy ma on pamiętac jakies nastawy typu zaprogramowane stacje ?
  • REKLAMA
  • #4 4183042
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    To pomocnicza pamięć nastaw i komunikatów z RDSu, system radia z niej nie korzysta choć wszyskich jej zastosowań w tym radiu nikt poza projektantem nie zna.

SławeK
  • #5 4183866
    waldo
    Poziom 23  
    Nie chciałem nic sugerować dlatego zadałem takie pytanie ,radio na oryginalnym kodzie działało bez problemów przez jakies pół roku (od czasu sprowadzenia wraz z autem ) ale po odpięciu akumulatora okazało się że nie ma nigdzie zapisanego kodu więc jedyna rada była wgrać nowy ale po tej operacji brak jest RDS -u .
  • #6 4183982
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Waldo wrzuć do tej pamięci 24c016 (to jest 24c01 a nie 24c16) to co było a kodu szukaj w największym scalaku (plcc52)
  • REKLAMA
  • #7 4184105
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nic dziwnego a w zasadzie dziwne że coś się udało zawiesić bo kod i jego blokada jest w procesorze a nie w pamięci, po prostu pokaszaniłeś radio.

SławeK
  • #8 4184113
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    Po za tym wgrywanie nowych plików to ostateczność i tak robią nie obraź się papracze - partacze wystarczy odczytać to co trzeba odczytać

P.S. A tak na marginesie to radio jest do zrobienia w parę minut :D
  • #9 4184944
    waldo
    Poziom 23  
    Po pierwsze nie ja wgrywałem nowy kod dałem to bardziej doświadczonej osobie a po drugie nikt nie ruszał pamięci 24 C 16 ,dlatego dziwi mnie to że po wgraniu w procka nowego wsadu zabrakło RDS .
    Ale skro piszecie że niemożliwe jest poprzez wgranie wsadu uszkodzenie RDS -u to widocznie osoba która miała radio w rękach musiała coś uszkodzić .
  • #10 4185144
    SlaweK
    Poziom 43  
    Widać była to marnie doświadczona osobas, moim zdaniem wgrywacz partacz, podkładacz wsadów który nie wiedział jak odczytać kod i ewentualnie poprawić jedną komórkę licznika błędów. Wgrał nastawy z innego radia nawet pewnie nie patrząc na wersję oprogramowania procesora, nie wiedział że CARów300 jest kilka modeli różniących się miedzy sobią a w tej pamięci (procesora) jest konfiguracja radia i strojenie fabryczne. Nie można wiele uszkodzić grzebiąc w 24C01 bo ją wystarczy wyczyścić ale w procesorze jak najbardziej. Po prostu, patacze nawet nie zdaja sobie sprawy co robią. Pisaliśmy o tym wiele razy a wciąż pojawiają się tacy co żebrają o wsad z kodem bo pomyśleć im się nie chce. Fachowcy nawet nie otwierają tego radia.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej radia samochodowego Blaupunkt CAR 300 pojawiło się pytanie o funkcję pamięci typu 24C16 (lub 24C01). Okazało się, że w radiu stosowana jest pamięć 24C01, która służy jako pomocnicza pamięć nastaw i komunikatów RDS, jednak system radia nie korzysta z niej bezpośrednio, a jej pełne zastosowanie zna jedynie projektant. Kod zabezpieczający radio znajduje się w głównym procesorze (układ PLCC52), a nie w pamięci 24C01. Po odłączeniu akumulatora i wgraniu nowego oprogramowania (wsadu) do procesora pojawiły się problemy z funkcją RDS, co wskazuje na błędy podczas programowania lub uszkodzenie radia przez niedoświadczoną osobę. Wgrywanie wsadów z innego modelu lub wersji oprogramowania może prowadzić do utraty funkcji i uszkodzeń, gdyż różne wersje CAR 300 mają odmienne konfiguracje i strojenie fabryczne zapisane w procesorze. Pamięć 24C01 można wyczyścić bez większych konsekwencji, natomiast ingerencja w procesor wymaga fachowej wiedzy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA