logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić radio Audi Alpine Beta CC z pamięcią X24C01?

krz75 15 Kwi 2007 16:08 2460 2
  • #1 3789214
    krz75
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam do naprawy radio Audi Alpine Beta CC (4D0 035 152 AUZ8Z2T...) w którym właściwie to została „wyskrobana” pamięć. Z jednego z postów dowiedziałem się że powinna tam być kostka X24C01 a w tym przypadku ktoś pozostawił 24C016. Radyjko włącza się po kilkukrotnym dotknięciu palcem wyprowadzeń SCL i SDA (nie prosi o kod) i zachowuje się poprawnie dopóki nie odłączę choć jednego z napięć zasilających. Przed tym „ręcznym „ uruchomieniem na magistrali mam napięcia SCL 2,1V SDA 3,8V a po włączeniu po 5V.
    Zerwanych jest kilka punktów lutowniczych przy pamięci, na pewno dobrze podłączone są piny 4,5,6 i 8 nie widać czy i gdzie były podłączone 1,2,3 i 7 ( podłączenie do masy czy pozostawienie wolnych wyprowadzeń 1,2,3 nie zmienia w tym przypadku sytuacji). Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy zwykła 24C01 może zastąpić X24C01 i ewentualnie podesłać pewny wsad do tej pamięci bo podejrzewam że ta pozostawiona w radiu pochodzi z jakiegoś innego radyjka.
  • #2 3789423
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nogi 1,2,3 to nogi adresowe pamięci, zwykle pamięć jest widoczna pod adresem #A0, pin 7 już różnie wykorzystany zależnie od producenta (test, WP...) i wszystkie ma zwarte do masy ale nie jest to regułą, zależnie jak producent napisał program w procesorze. Nie można zrozumieć co znaczy zwykła 24C01, każdego producenta się minimalnie różnią i nie zawsze np Atmela można zastąpić ST i na odwrót choć pozornie jest zgodność. Ja bym sprawdził rezystory podciągające szynę bo przecież wejścia to open kolektor i nie zasilają szyny. A wsadu w tym przypadku bym się nie czepiał choć nie ma pewności że jest on dobry, taki urok roboty po partaczach a nawet tutaj jest ich sporo.

SławeK
  • #3 3832277
    krz75
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Klient zrezygnował z naprawy kupił inne radyjko z CD.
    Dowiedziałem się że na początku problem polegał na tym że w żaden sposób nie można było wywołać prośby o kod choć klient znał kod i wcześniej nie miał żadnych problemów z jego wprowadzeniem. Po wymianie akumulatora na wyświetlaczu cały czas świecił tylko napis „safe”.
    Dzięki SławeK za odzew, pozdrawiam i zamykam temat.

Nie ma sprawy, klient wróci za kilka miesięcy z niedziałającym cd i więcej na nim zarobisz. <SławeK>[/GVideo]
REKLAMA