logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Cobra - wyłączanie się przy zwiększeniu mocy

ttomik 16 Sie 2007 08:43 3346 7
REKLAMA
  • #1 4182683
    ttomik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z odkurzaczem, mianowicie jak go włączę i ustawię większą siłę ssania np. 3 to po 2 sek odkurzacz sam się wyłącza, a przed tym zapala się lampka kontrolna zapchania worka. Pomóżcie w czym tkwi problem? Dotąd przez parę ładnych lat wszystko było ok, a teraz proszę i to wtedy jak jest bardzo potrzebny. Dodam, że odkurzacz dokładnie tak samo zachowuje się z wyciągniętym workiem, rurą i filtrami powietrza. Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam:-)
  • REKLAMA
  • #2 4182752
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Do sprawdzenia zwijacz kabla.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4194371
    ttomik
    Poziom 11  
    Sprawdziełem zwijacz kabla oraz włącznik główny ale to nie to. Chyba raczej ten regulator obrotów ale nie wiem które elementy na płytce (w załączeniu) wchodzą w jego skład. Może macie jakieś doświadczenia?

Moderowany przez skryn:

Proszę przeczytać instrukcję ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #5 4197205
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Widzę na zdjęciu element z wężykiem jest to zapewne czujnik ciągu.Rozbierz i wyczyść ,kurz może powodować złą pracę tego cuda ,ewentualnie spróbój pominąć go.
  • REKLAMA
  • #6 4207686
    ttomik
    Poziom 11  
    Już sprawdziłem i przeczyściłem ten czujnik ciągu ale niestety nawet jak go pominąłem to dalej nic nie pomaga. Może to jednak któryś z elementów regulatora obrotów? Tylko który?
  • #7 4210488
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1171
    Pomiń wszystko, włącz silnik na krótko czyli bez żadnych elementów i zobacz jak sie zachowuje, jeżeli silnik bedzie ok to szukaj w tej regulacji obrotów.
  • #8 4220075
    ttomik
    Poziom 11  
    Z braku czasu oraz konieczności uruchomienia odkurzacza (kurz zaczął sięgać parapetu:-)) podpiąłem odkurzacz bezpośrednio i działa OK. Może jak będzie więcej wolnego czasu to uda mi się znaleźć uszkodzony element na płytce. Dziękuję wszystkim za cenne rady. Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odkurzacza Zelmer Cobra, który wyłącza się po ustawieniu większej siły ssania (np. poziom 3), a przed wyłączeniem zapala się kontrolka zapchania worka. Odkurzacz zachowuje się tak samo nawet po wyjęciu worka, rury i filtrów powietrza. Wskazano do sprawdzenia zwijacz kabla, włącznik główny oraz potencjometr regulatora obrotów. Po weryfikacji zwijacza i włącznika problem nie ustąpił, co sugeruje usterkę w regulatorze obrotów. Na zdjęciach płytki zauważono czujnik ciągu, który po wyczyszczeniu i pominięciu nie rozwiązał problemu. Ostatecznie podłączenie silnika bezpośrednio, bez elementów regulacji, pozwoliło na prawidłową pracę odkurzacza, co potwierdza uszkodzenie układu regulacji obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA