logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys RT32P2 - brak dostępu do serwera z internetu, przekierowanie portów

transu 16 Sie 2007 13:45 1283 8
REKLAMA
  • #1 4183547
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Szukałem w internecie ale nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.
    Mam ten Router a za nim w sieci lokalnej serwer. Wszystko działa na stałych IP. Próbowałem robić różne przekierowania ale nic nie działa. W sieci lokalnej moge wejść na stronę www ale z internetu nie.
    Proszę o jakieś sugestie w tej sprawie
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 4183971
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Przekierowanie portu 80 TCP załatwi sprawę.

Podaj dokładnie co ustawiłeś skoro twierdzisz, że nie działało.
    Działanie musisz sprawdzać z poza swojej sieci.
  • #3 4184002
    transu
    Poziom 18  
    W zakładce Application & Gaming / Port Range Forwarding ustawiłem to co na zdjęciu 1. jak to nie działało to w zakładce Application & Gaming /UPnP Forwarding ustawiłem to co na zdjęciu 2.
    I to tez nie działa. Adres sieci: 192.168.0.0 Adres komputera 192.168.0.2
    Załączniki:
    • Linksys RT32P2 - brak dostępu do serwera z internetu, przekierowanie portów zdjecie2.jpg (10.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Linksys RT32P2 - brak dostępu do serwera z internetu, przekierowanie portów zdjecie1.jpg (10.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4184329
    mbo
    Pierwsze ustawienie jest poprawne.
    Drugie niby też, tylko nie ma sensu używać przekierowania zakresów portów gdy potrzebny jest 1 port.

W jaki sposób sprawdzałeś czy działa przekierowanie ?
    Przypominam, że musisz to sprawdzać z innego łącza w świat niż Twoje.
  • REKLAMA
  • #5 4184788
    transu
    Poziom 18  
    Wiem że muszę sprawdzać z innego łącza.
    W Lanie działa wszystko ok. Ta poprawna konfiguracja nie działą również. Obie nie działąją.
  • #6 4185645
    mbo
    Co znaczy, że nie działa ?
  • #7 4185652
    jinx
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    @transu
    Z tego co zamieściłeś wynika, że przekierowanie jest ustawione, a zatem problem musi leżeć gdzieś indziej. Obstawiam firewall na serwerze WWW.
    Sprawdź czy przyjmuje on połączenia także z internetu czy tylko z puli adresów sieci lokalnej, dla testów możesz go wyłączyć na chwilę.
    Podaj jaki tam jest system operacyjny, firewall i serwer www.
  • #8 4185696
    transu
    Poziom 18  
    Serwer ten robił kiedyś za router z NAT i wszystko było ok. Zmieniłem adres na karcie z publicznego na lokalny i chcę aby działał jako sam serwer usług.
    Nie ma obecnie żadnego firewala włączonego ze względu na to że serwer nie działa jak powinien. System na serwerze to Debian
  • REKLAMA
  • #9 4185733
    jinx
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Odpal tcpdump na tym serwerze i spróbuj się z nim połączyć z zewnątrz. DLa pewności sprawdz jeszcze:
    iptables -L
    iptables -t nat -L

Edit:
    Sprawdz jeszcze tcpwrappers ( /etc/hosts.allow i /etc/hosts.deny )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do serwera WWW w sieci lokalnej z internetu przy użyciu routera Linksys RT32P2. Serwer działa na stałym lokalnym adresie IP (192.168.0.2) i jest podłączony za routerem. Próby przekierowania portu 80 TCP w zakładce Application & Gaming (Port Range Forwarding oraz UPnP Forwarding) nie przyniosły efektu. Testy połączenia były wykonywane z zewnętrznego łącza. Konfiguracja przekierowania portów została potwierdzona jako poprawna, jednak problem nadal występuje. Sugerowano sprawdzenie ustawień firewalla na serwerze Debian, który nie ma obecnie aktywnego firewalla, oraz analizę ruchu sieciowego za pomocą tcpdump. Dodatkowo zalecane jest sprawdzenie reguł iptables oraz konfiguracji tcpwrappers (/etc/hosts.allow i /etc/hosts.deny), aby wykluczyć blokowanie połączeń z zewnątrz. Możliwe, że problem leży poza samym routerem, np. w konfiguracji serwera lub ograniczeniach systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA