logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić wzmacniacz subwoofera na pełne pasmo dźwięku?

kamilos ms 16 Sie 2007 17:39 1368 6
REKLAMA
  • #1 4184223
    kamilos ms
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam.ostatnio wymontowalem wzmacniacz subufera aktywnego jest on uszkodzony a mianowicie kanal od wysokich tonów kanal od niskich jest sprawny podlaczylem go pod duze kolumny i nawed glosno gra ale sa tylko same basy wiec mam takie pytanie czy dalo by sie jakos przerobic zeby na ten kanal byly wysokie niskie i srednie tony???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4185863
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam, jeśli to jest wzmacniacz od subwoofera, to na wejściu powinien mieć filtr dolnoprzepustowy, tak aby na subwoofer szły tylko niskie tony i wzmacniacz nie jest uszkodzony, tylko tak ma być w subwooferze. Kiedy go usuniesz i zamiast niego po prostu wstawisz mostek wzmacniacz powinien przepuścić niskie, średnie i wysokie tony ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4186636
    kamilos ms
    Poziom 15  
    Dzieki za pomoc ale jak wstawic ten mostek od czego zaczac??
  • Pomocny post
    #4 4186873
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Podaj model wzmacniacza, jak masz to schemat, może jakieś zdjęcia...
  • REKLAMA
  • #5 4186906
    kamilos ms
    Poziom 15  
    zdjecie narazie nie mam mozliwosci zrobic pujde do kolegi wieczorem po aparat nie wiem jaki to model wzmacniacza.moze jest to gdzies na plytcce napisane?

Dodano po 29 [minuty]:

OKI WYLUTOWALEM TO CO MOWILEś I LADNIE GRA ALE NIC NIE MOSTKOWALEM

Dodano po 27 [minuty]:

ten wzmacniacz jest na układzie TEA2025B czy mozna by było zamiast tego wstawic jakis mocniejszy uklad scalony??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4187235
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Nie.
    Aby podnieść moc nie wystarczy wsadzić mocniejszego scalaka, trzeba podniesc napiecie zasilania a także scalaka no i caly uklad wzmacniacza
  • #7 4187252
    kamilos ms
    Poziom 15  
    no ze napiecie trzepa podniesc to ja wiem czyli po wmontowaniu mocniejszego scalaka i podniesieniu napiecia moc sie nie zwiekrzy??

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz subwoofera aktywnego posiada na wejściu filtr dolnoprzepustowy, który ogranicza pasmo do niskich tonów, dlatego po podłączeniu do dużych kolumn słychać tylko basy. Usunięcie tego filtra pozwala na przepuszczenie pełnego pasma dźwięku (niskie, średnie i wysokie tony) bez konieczności mostkowania wzmacniacza. Wzmacniacz oparty na układzie scalonym TEA2025B nie może być po prostu zastąpiony mocniejszym scalakiem bez podniesienia napięcia zasilania i przebudowy całego układu wzmacniacza, aby zwiększyć moc wyjściową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA