logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zrobić konwerter VGA-EURO? Połączenia pinów i układy

fafik14 16 Sie 2007 19:47 23269 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4184950
    fafik14
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    W temacie jest opisana przeróbka na złącze euro.
    Ja niestety nie posiadam takiego :( .
    Czy mogę użyć przejściówki na chin che?
  • REKLAMA
  • #4 4184975
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Było na elektrodzie wiele razy, użyj szukajki :)
    Jednak efekt jest gorzej, niż tragiczny, trzeba konfigurować kartę graficzną tak, by pracowała na granicy swoich możliwości a obraz jest bardzo kiepski. Osobiście polecam takie coś: (to nie reklama!) http://allegro.pl/item222968343_konweter_sygnalu_z_vga_na_pal_pc_tv_nowy_fv.html
    Allegrowicz napisał:
    Grand Hand View III to uniwersalny konwerter obrazu z sygnału VGA na sygnał analogowy (TV). Urządzenie może być wykorzystane do gier komputerowych, filmów DVD, przeglądania Internetu na ekranie telewizora, prezentacji multimedialnych itp. Konwerter obsługuje wysokie rozdzielczości do 1280x1024 (60Hz), posiada bogate okablowanie (w zestawie adapter SCART/Euro), zasilanie pobiera z portu USB.

Specyfikacja:
    urządzenie plug & display,
    kompatybilny ze wszystkimi systemami operacyjnymi,
    wsparcie dla komputerów IBM i MAC G4,
    symultaniczne wyświetlanie na monitorze (VGA) i ekranie (TV),
    obsługiwane rozdzielczości:
    640x480 - 60/72/75/85Hz,
    800x600 - 60/72/75/85Hz,
    1024x768 - 60/70/75/85Hz,
    1280x1024 - 60Hz,
    wejścia:
    VGA in (DB9-F),
    zasilanie DC 5V (z portu USB),
    wyjścia:
    VGA out (DB9-F),
    Video out (S-Video),
    Video out (Composite),
    RGB out,
    gwarancja 12 miesięcy.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Może drogie, ale "za jakość (w tym przypadku względną, bo na TV nigdy nie uzyska się jakości porównywalnej z monitorem) się płaci"...
    Samodzielnie niestety raczej nie ma możliwości złożenia takiego układu, jak ten z mojego linku - specjalizowane układy nie do kupienia dla "zwykłego Kowalskiego" ;)
    Sam chcę takie coś sobie sprawić, żeby używać TV jako monitorka dla mojego routerko-playerka (głównie pracuję na nim po ssh ale czasem przydaje się bezpośredni dostęp, jednak to nie powód by zagracać i tak nieduży metraż monitorem)...
    Pozdrawiam
    PS. Pozwoliłem sobie wkleić opis i zdjęcie urządzenia, aby zostało dla potomnych ;)
  • #5 4185250
    fafik14
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    130 zeta to już większy wydatek :(
    Może lepiej by było dołożyć i kupić jakąś grafike za 250 zł z wyjściem S-video ?
  • #6 7972510
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Trochę odświeżę, macie może jakiś schemat jak zrobić coś w stylu ww Grand Hand View III? Interesuje mnie przejście z VGA na Euro bądź czincze.
  • REKLAMA
  • #7 7972585
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Nie da się tego zrobić, by było dobre...
    Nie ma tych układów w powszechnej sprzedaży...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania konwertera sygnału z VGA na złącze EURO (SCART) lub cinch. Użytkownicy wskazują, że proste połączenie pinów nie wystarczy, ponieważ sygnał VGA wymaga konwersji do standardu telewizyjnego PAL/SECAM, co wymaga specjalistycznych układów elektronicznych. Takie układy nie są powszechnie dostępne dla amatorów, a próby samodzielnej konwersji kończą się słabą jakością obrazu i koniecznością skomplikowanej konfiguracji karty graficznej. Zalecane jest użycie gotowych konwerterów sygnału VGA na PAL, które są dostępne na rynku, choć ich cena jest wyższa (około 130 zł). Alternatywnie sugerowano zakup karty graficznej z wyjściem S-video, co może być bardziej opłacalne. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o modelu Grand Hand View III jako przykładzie urządzenia konwertującego VGA na EURO, jednak podkreślono, że nie jest możliwe samodzielne wykonanie takiego układu bez specjalistycznych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA