logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie wykonać kasetę-adapter do odtwarzania MP3 w magnetofonie?

patryk327 16 Sie 2007 22:01 5208 10
REKLAMA
  • #1 4185238
    patryk327
    Poziom 10  
    jak samemu zrobic taką kasete adapter mp3 ??
  • REKLAMA
  • #2 4185739
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Lepiej kupić gotową za kilka złotych, i tak lepiej działać nie będzie a tak mało poważnym rzeczami to nie przepadamy się zajmować. Gdybyś miał trochę pojęcia o tym jak ona działa to sam wymyślilbyś sposób jak ją zrobić.

SławeK
  • #3 4217137
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Musisz mieć o tym pojęcie, niepotrzebną kasetę, przewody, głowice, no i jacka...

Podsumowując, tak jak pisał SławeK- lepiej kupić. Ja sam sobie zrobiłem, działa jako-tako, bo tylko jeden kanał... szkoda zachodu...
  • REKLAMA
  • #4 4541991
    chmielu20
    Poziom 11  
    no włąśnie,ja kupiłem ,ale po pewnym czasie tez tylko gra na jednym kanale... jaka moze bys tego przyczyna??:cry:
  • #5 4542526
    SlaweK
    Poziom 43  
    A jak przestaje Ci działać jeden kierunkowskaz to też pytasz na forum czy patrzysz która żarówka się przepaliła ? Tu jest tak samo, usterka trywialna do zdiagnozowania więc nie wymagaj od ludzi zdolności paranormalnych i zgadywania.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 4542557
    chmielu20
    Poziom 11  
    jakby dla mnie byla trywialna, to bym nie zawracal Wam glowy, a skoro pisze to proszę o pomoc,ale widzę ,że prędzej mnie tu wyśmieją niż pomogą, a ponoć nie ma głupich pytań...jedynie głupie odpowiedzi.....
  • #7 4542578
    SlaweK
    Poziom 43  
    Chłopie, pomyśl trochę ! Jakiej innej porady oczekujesz, czy myślisz że ktoś weźmie miernik za Ciebie i pomierzy na odległość przewody czy któryś się nie urwał, zmierzy przejścia przez głowiczkę w tej kasecie i sprawdzi czy radio ma sprawny magnetofon ?

SławeK
  • #8 4542597
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Na początek sprawdź ją w innym sprzęcie (innym kaseciaku, nawet domowym), jeżeli nie działa, to "pomerdaj" ją troche- może głowica się troche obluzowała i "źle celuje"...
  • #9 4542762
    chmielu20
    Poziom 11  
    o wielkie dzieki dla Was:) Panie moderatorze,nie mogł Pan od razu mi tak odpisac? dzieki za teorie a częscia empiryczna sam się zajme,pozdro. end of topic.
  • REKLAMA
  • #10 4542978
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    nie zawsze takie przeróbki czy gotowe działają dobrze ! ponieważ to zależy od danego mechanizmu - jeden jest taki że głowica się obraca na elektromagnesie w mechanizmie , może głowica mechanicznie się poruszać góra dół , może być tak że głowica jest tak skonstruowana , że ma 2-ie głowice w jednej i sie ani nie obraca ani nie porusza góra dół , a w tej że kasecie "mp3" to tam jest na stałe głowica ustawione i ona nie "goni" nie ustawia się do do tej zamontowanej w sprzęcie.

Myślę że temat można zamknąć bo trochę na ten temat było już kiedyś pisane i temat się powtarza - jest to żenujący temat !

Pozdrawiam DamianoRTV
  • #11 4543604
    SlaweK
    Poziom 43  
    Żeby otrzymać pomoc należy wykazać się choć trochę własną inwencją i pokazać że coś się samemu zrobiło. Inaczej to będzie prośba o rozwiązanie za kogoś problemu. Ja również uważam że temat jest żenujący bo przecież jak się komuś żarówka w lampie przepali to kupuje nową i najczęściej wymienia samemu a nie pisze na forum próśb o pomoc.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania kasety-adaptera do odtwarzania MP3 w magnetofonie kasetowym. Uczestnicy podkreślają, że wykonanie takiego adaptera wymaga wiedzy technicznej oraz odpowiednich komponentów, takich jak niepotrzebna kaseta, przewody, głowica magnetofonowa i wtyk jack. W praktyce samodzielne konstrukcje często działają tylko na jednym kanale audio, co jest powszechnym problemem. Przyczyną może być konstrukcja głowicy w kasecie lub mechanizm magnetofonu, gdzie głowica może być nieruchoma lub poruszać się w ograniczonym zakresie, co utrudnia prawidłowe odczytanie sygnału stereo. Zaleca się zakup gotowego adaptera, gdyż samodzielne wykonanie rzadko daje lepsze efekty. W przypadku problemów z działaniem adaptera, warto sprawdzić go na innym urządzeniu lub zweryfikować stan połączeń i ustawienie głowicy. W dyskusji pojawia się również krytyka braku samodzielnej diagnostyki i próśb o gotowe rozwiązania bez własnych prób naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA