logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa Amator 2: szumy, przerywanie, naprawa głowicy, przestrajanie

DamianRTV 20 Gru 2023 09:42 1746 21
REKLAMA
  • #1 20869705
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Amator 2.
    Witam trafił do mnie Amator 2 udało się przestroić go na nowe pasmo. Ale krótko jego historia, wspomnę że już ktosiek grzebał...

Kondensatory wyłamane - na szczęście te odpowiednie, ale szum był i coś przerywało jakaś stacja się wbijała - była nadzieja i "światełko w tunelu"
    Nie mogłem tego tak zostawić szkoda było więc zawzięcie zabrałem się do reanimacji trwało to z przerwami 2 m-ce.
    Prześledzenie głowicy (wymontowałem ją i ścieżki pomierzyłem i cewkę 1 wejściową naprawiłem bo było widać na szczęście urwany drut, oraz rozwalony ferryt w środku)
    Po naprawie głowicy pomiarze napięć i polutowaniu odpowiednio kabelków, zamontowaniu, przestrojeniu kilkukrotnym co prawda amatorsko, drugie radio służyło jako wzornik stacji ale się udało kilka razy już tak tak robiłem z innymi radiami na słuch. Oraz 9 razy nawijaniu skali, w końcu nawinąłem i na żyłce wędkarskiej i działa poprawnie jak z fabryka dała. (zatarte agregaty trzeba było psiknąć WD-40 potem olej silikonowy na smarowanie)
    Dałem długą linkę miedzianą na antenę i większość stacji wskaźnik wychył. na Max. Uznałem że działa, Obudowa pomalowana wszytko jak w serwisie zrobiłem przełączniki wyczyszczone nie przerywają, oświetlenie LED na skalę i zmiana zasilacza na zasilanie skali, stabilizator na 5V i taśma Led na 5V, wymianie potencjometr Vol resztę udało się zregenerować, no - jest bajka...

Aż tu nagle po kilku dniowym skręceniu i 5 dni graniu testowaniu

Zepsuła się skala mianowicie: zakres od 88.1 MHz do 107.6 MHz się mi trochę zawęził ,ścisnął się - sam. Będę tu operował stacjami (z Katowic jestem więc mam na tych wartościach stacje radiowe )
    przestrojenie udało się zrobić tak że stacja 88.1 (RMF-Max) była na wartości 66 MHz a 107.6 na 73MHz i po obu stronach zostało jeszcze trochę miejsca.

Wczoraj zauważyłem, że przez cały dzień falowało mi tzn. delikatnie się jakby przesuwało, podczas strojenia goniłem stacje jak w prawo to uciekła w lewo jak w lewo dałem do uciekła w prawo. Przycisk ARW działa bo jak nastroję na załączonym to jest wrażenie rozszerzenia pola strojenia jakby ten "dzwon" się poszerzył i po wyłączeniu go się przesunęło troszkę - uznałem że działa.

Mało tego zauważyłem, że połknęło mi stacje z początku, zniknęły, nie ma, dopiero jest silna stacja RMF zwykły 93.0MHz na 69MHz czyli z 88.1MHz do 92.3MHz radio Expres jeszcze jest (66-68) szum taki głuchy. A 107.6MHz przesunęło się na oko na 105MHz. Co się mogło stanąć ? Wszystko było ok ju z się cieszyłem chyba za wcześnie.
    Elektrolity wymieniłem w zasilaczu oraz zasilaniu poszczególnych bloków toru w.cz. , p.cz. oraz m.cz. profilaktycznie. W stabilizatorze to na dzień dobry o połowę mniej na mierniku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20869971
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Niestety w polskich sprzętach z dawnych lat zaczynają się problemy z kondensatorami z dielektrykiem stałym. Spotkałem już sytuację, gdzie kondensator mierzy się niby poprawnie ale jak dostaje zasilania to zaczyna się dziwnie zachowywać. Miałem tak w Amatorze pierwszej generacji w okolicy UL1405, zdaje się tam jest 390 pF, który po podaniu zasilania dostawał upływu i blokował końcówkę mocy. Inny przypadek miałem w radiu Safari oraz radiu Pionier DSP, gdzie w układach p.cz. kondensatory stałe miały upływ i skutecznie blokowały pracę innych elementów.
    Tu podejrzewam to samo - jeden z kondensatorów zmienia swoje parametry. Ciekawe czy sprzęt (głowica) reaguje na podgrzewanie. Co prawda wymiana żarówek na diody LED powinna ochłodzić trochę wnętrze tego radia ale i tak w środku się będzie grzało.
  • Pomocny post
    #4 20870366
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    Hmmm. Sprawdzanie działania ARCz przeprowadza się dokładnie odwrotnie. Przy wyłączonym dostraja się radio do dobrej stacji na środek tak na słuch i wciska ARCz. Wtedy tak ustawiona stacja powinna się trzymać, jeśli od razu ucieka to trzeba zmienić wartość kondensatora żeby nie było przeciągania w żadną stronę. No i sprawdzić precyzję zestrojenia głowicy. Na słuch wydaje się że jest optimum, podczas gdy stoimy na zboczu sygnału.
    Gdzie ty masz w heterodynie FM kondensator 390pF????
  • #5 20870975
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witam, owy C121 przy L106 ;-) czyli pobawić się kondensatorem C125 ? by ten dzwon" nie "uciekał" no ale co z tymi stacjami od 88 do 92 MHz uciekły po 5 dniach grania a reszta sakli od 93 do 108Mhz jest i ładnie maja poziom wzmocnienia i czysto grają.

By nie powielać schematów tu są opisy z Serwisu Elektroniki w tym poście - 4 post.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic378618.html

ps. nooo chyba że namieszałem z nogami 8 i 7 z głowicy. Jak one w razie czego mają być wpięte, jedna wydaje się mi że oryginalnie była wpięta do masy, albo naprawdę namieszałem.
  • #6 20871764
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    Spróbuj wstawić jeszcze mniejszą wartość C121 i sprawdzaj zmiany. Przy jakimś chyba AT9100 musiałem zastąpić kondensator dwoma luźno skręconymi parocentymetrowymi drutami "antenkami", podejrzewam że taka pojemność była koło 1pF, żeby ARCz prawidłowo działała. Co do zawężenia zakresu koledzy wyżej pisali, ja bym eksperymentalnie zmieniał te w heterodynie na nowe o tych wartościach. w sumie jest ich parę na krzyż.
    Ani 7, ani 8 nie idą do masy bezpośrednio, spójrz na schemat.
  • REKLAMA
  • #7 20872116
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Sprawdź czy nie "przestroiłeś" głowicy na częstotliwości lustrzanej tj. czy na pewno heterodyna działa o 10,7 MHz wyżej niż stacja odbierana. Przy przestrojeniu na lustrzance nie ma prawa prawidłowo działać ARCz.
  • Pomocny post
    #8 20872513
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    C125 ma głównie wpływ na szerokość "dzwonu" trzymania stacji.
    Chyba, że sam w sobie łapie losową upływność to i heterodyna sobie skacze po kilka MHz na boki. Póki co bym się nim nie zajmował, zostawił na sam koniec jak już wszystkie inne podejrzane elementy zostaną pomacane i wykluczone jako niestabilne.
    W dzisiejszych czasach gdzie w paśmie UKF napchane 5x więcej stacji niż pasmo pomieści, ARCZ to przeszkadzacz a nie poprawiacz odbioru, gdy stacja jedna na drugiej stoi i za chwilę ARCZ przeskakuje na mocniejszą stację obok. Lepiej zadbać o termiczną stabilizację (kompensację) częstotliwości heterodyny, a ARCZ wyłączyć, wyrzucić, dobre w czasach jak stacja od stacji stała minimum 600kHz.
    Bez miernika częstotliwości trudno to rzetelnie diagnozować, chyba że masz drugi odbiornik z syntezą, gdzie jego heterodyna stoi stabilnie +/-1kHz w czasie i odbiornik testowy ma możliwość podpięcia wskaźnika dostrojenia, aby na tej podstawie widzieć nawet te 30kHz odpłynięcia. Nie mając miernika częstotliwości (chyba, że masz?) przynajmniej na początku pasma 87,5-97,3MHz jesteś w stanie drugim odbiornikiem potwierdzić stabilność częstotliwości heterodyny głowicy, odbierając drgania heterodyny Amatora tym drugim wzorcowym odbiornikiem. Może być tak, że agregat który przesmarowałeś, bo się zatarł, ma też zaśniedziały ślizgacz, który zbiera nastawę pojemności z ruchomej ośki rotora i losowo tam sobie lichy kontakt tańcuje i finalnie pojemność nastawiona też tańcuje, co pociąga za sobą tańcowanie częstotliwości heterodyny.
    Kolejną sprawą może być pływające napięcie na nogach 7 i 8 głowicy - linie ARCZ. Na linii 8 do prześwietlenia tamtejszy isostat.
    Nawet mimo WYŁĄCZENIA ARCZ napięcie na nodze 7 głowicy może sobie przypadkiem pływać i to też będzie miało wpływ na rozstrajanie się odbioru i uciekanie stacji. Potem może się okazać, że masz trymer C122 3-10pF w heterodynie doświadczony zębem czasu, styk ruchomej okładki na tamtejszym nicie od spodu jest zaśniedziały ostro i trymer pięknie tańcuje pojemnością - w zależności od warunków atmosferycznych. Mając miernik częstotliwości wyłapiesz to sprawnie, bez miernika więcej macania po ciemku.
  • #9 20872593
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Schemat elektryczny Amator 2 Stereo z różnymi komponentami i oznaczeniami.

Jak patrzyłem na inne Amatory to wkładali głowice GF32 i głowicę GF29 ja posiadam głowicę GF29w tym obecnym i różnią się .

Tak i nóżka 7 jest pod masą - czy ona do tego oporu R202 przypadkiem nie ma iść ? Kołek 14 - tylko tak rozultowałem to tak samo podłączyłem ;-) nie inaczej ;-) nawet zdjęcia przed sobie zrobiłem.

Wszystkim którzy poświęcili mi czas w tym poście bardzo dziękuję - zabieram się do pracy - daliście mi nadzieję do tego sprzętu jeszcze tchnę w niego życie - dzięki Wam - dziękuję bardzo. Do "usłyszenia" ;-) prześlę opinię co zrobiłem.
  • REKLAMA
  • #11 20877663
    DamianRTV
    Poziom 27  
    No to jest dziwne właśnie, ale schemat niemal identyczny ale oznaczenia kołków inne moje zasilania to - 16 , + 15, a tu jest 20 i 19. Polaryzacja 14 a tu jest 13. Wyprowadzenia z głowicy na szczęście takie same, rezystor 202 na moim schemacie też i nie znalazłem na ścieżce w moim Amatorze takowego 3.9k - brak. dołożyłem i podłączyłem do kołka 13(14) praca odbierania"fal" jakby stabilniejsza ale siła sygnału spadła i jakby działało to jak ARCZ bo ściszyło mi słabe stacje jest głucho (przycisk ARW jest na front panelu) i nie odbiera mi słabych stacji nie wiem czy się będzie po czasie rozstrajał jak już ktoś wspomniał o nagrzewaniu i traceniu stabilności pracy poprzez upływność niektórych pojemności.
    Bo mam wrażenie jakby przy odłączonym pinie 7 działo mocniej i odbierało słabsze stacje ale jakby się rozstrajał na boki.
    Czy wymiana tranzystorów z BF195 na BF199 coś da ? wydaje mi się że nie ale wolę zapytać ;-) aaaa jeszcze wyciąłem 3pF C125 na 1.5cm parę przewodu cienkiego bo coś nie miałem zaufania do tego co wstawiłem 5pF. potem musiałem poprawić jeszcze strojenie skali. Na razie obserwuję zanim oddam sąsiadce ;-)
  • #12 20877820
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3008
    Jeśli po obracaniu w lewo lub w prawo pokrętła strojenia nastąpi nieznaczne odpłynięcie ustawienia w przeciwnym kierunku, należy zwrócić uwagę na zachowanie sprężyny kompensacyjnej, która podczas obracania rozciąga się w kierunku obrotu, a po zatrzymaniu kurczy się i przesuwa koło pasowe kondensatorów strojenia. Panel strojenia z widoczną sprężyną kompensacyjną przy radiu.
  • Pomocny post
    #13 20883222
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    ARCZ ci ścisza odbiór, bo przypuszczalnie pracujesz na przysłowiowych oparach sygnału, głowica mało co wypluwa z siebie i tor p.cz. nie daje rady. Wskaźnik poziomu sygnału ktoś podrasował sztucznie i widz się nabiera, że sygnał mocny.
    Jest podejrzenie, że dodatkowo masz rozstrojoną cewkę demodulatora L214, gdzie 0V na wyjściu detektora FM nie pokrywa się z maksimum sygnału w torze p.cz. dla stacji która odbierasz. Wciskasz ARCZ i zamiast pozostać bez zmian dostrojenia, to zezowate ARCZ przypuszczalnie odstraja ci stację i sygnał się ścisza.
    Czy w miejsce wyciętego C104 w obwodzie wejściowym głowicy coś wstawiałeś? Czy tylko wykastrowany? Tam powinno się dodać około 5pF, bo trymera brakuje by na maksimum obwód zestroić.
    Stacje ci się ściszają, bo taki urok lichego UL1211, który trzeba karmić mocnym sygnałem by nie reagował ściszaniem audio przy słabnącym sygnale na wejściu p.cz.
    W mieszaczu, w kolektorze T102 rezystor R107 zmniejsz z tamtejszych 300 Ohm do 100 Ohm, zwiększy się wzmocnienie.
    Wymiana na nowsze wersje tranzystorów daje większe wzmocnienie toru głowicy niż BF195.
    Jak masz jakieś dobre sorty tych BF199 (z betą nie mniejszą niż 100), a nie jakaś firma krzak, to możesz podstawiać.
    Osobiście wolę BF240, bo mają większego kopa niż BF199.
    Rdzenie ferrytowe w L101 i L104 zapewne masz oryginalne U31, one też dodatkowo tłumią sygnał o jakieś naście procent, bo 100MHz to już nie ich zakres pracy i straty na obwodzie większe.
    Filtr ceramiczny FC1 na 13 nóżce UL1211 polski FCM10.7? Czy jakiś przypadkiem solidny się trafił Murata SFE10.7A?
    Bez pomiaru sygnałów w torze p.cz. pozostaje dalej zabawa w macanie.
    A tak byś sobie zmierzył co tam głowica wypluwa dla najmocniejszej stacji na cewce wyjściowej L107 i co wchodzi na 5 nogę UL1211, i miał jasność sytuacji czy to głowica leci na oparach, czy coś w torze p.cz. ci tłumi ten sygnał niepotrzebnie.
  • #14 20889121
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Chyba rzucę tym w kąt... ech ale nie wolno się poddawać... za nim to zrobię to jeszcze napiszę czy ktoś miał podobny przypadek.

Stacje, które były od 88.7MHz do 92.3MHz są jakoś spłaszczone jakby zbite ściśnięte, a potem mam normalną skalę do 107.6MHz lekko się całość przesunęła o jakieś około 1.5MHz w lewo.
    (albo mam gdzieś przerwę lub zimny lut albo po nagrzaniu się cuda dzieją - jak już ktoś wspominał ) grało dobrze i wskaźnik był na 100% na mocnych stacjach i po graniu około 6 godzin i wyłączeniu, a potem na drugi dzień załączeniu takie mi się stały rzeczy.

Dodano po 9 [godziny] 27 [minuty]:

Obecnie po tylu godzinach przerwy znów odpaliłem i stacje się nie przesuwają nie pływa tak znacząco. Koło milimetra musiałem przesunąć by sygnał wskoczył na czysty nie zaszumiony . Od załączenia po 12 godzinach przerwy gra około 20/30in. i się deczko odstraja koło milimetra i potem już 4 godziny gra ok. Po 12 godzinach przerwy od załączenia znów trzeba dostroić te około 1mm. i znów 20/30 min, gra ok. Potem się odstaja. i to samo co w/w. Ale ciekawostka jak się już niby nagrzeje to od 93MHz w lewo są zbite "zrolowane" stacje i tak jakby wszystkie grały w jednej szerokiej na około 1.5MHz przestrzeni. Ale jak pojechałem dziś na zimnym w lewo max na 88 MHz i jadę w prawo to nagle wszystkie poukładane jak żołnierze. Jadę dalej do 93 i do końca do 108MHz i wszystkie na swoim miejscu i jest ok. Wracam ze 108 do 93 MHz jest ok. ale jak mijam około 92.3MHz ( stwierdzam to po stacji jaka jest ma skali ) i znów są wszystkie zbite zrolowane i jadę mijam 90MHz w stronę 88 i jest głuchotą delikatnie szumi, już gdy jadę z 88 w stronę 93 to nie ma nic dopiero po 91 w 93 znów kłębek zbitych stacji, po 93 do 108 MHz jest bez zmian ok.

Dodano po 8 [godziny] 45 [minuty]:

Witam, no to mam szukanie teraz co jest a czego nie ma i gdzie jest usterka, grało 6 godzin i przestało ;-) masakra reanimacja na całego - dam znać, no chyba, że jak przyjdę z pracy to zacznie grać. Nawet szumu nie było głucho - jakbym trymer strojny zwarł do masy.
    Zapomniałem napisać że ośkę agregata przeczyściłem i stacje nie falowały tak deczko tylko ale nawet zaczął dobrze się kręcić w osi ;-) ehhh a miało być tak pięknie.
  • #15 20891260
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Jeżli masz inną głowicę od Amatora to podstaw i zobacz czy działa prawidłowo i wyłącz ARCz wylutowując C125.
  • #16 20910218
    DamianRTV
    Poziom 27  
    No to mam szukania (w chwili wolnej oczywiście, bo to dla sportu naprawiam), bo teraz gra ale mam stacje tylko od 93 do 108, a od 87 do 93 brak stacji głucho, a stacja na 93 jest prawidłowo, reszta też.
    Dziś będę głowicę podmieniał trzeba od czegoś zacząć.
  • #17 20914482
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Dlaczego bez C125 nie działa mi głowica brak stacji, czy może jednak mam coś skopane... i cza szukać usterki gdzieś indziej. Mam głowice wygląda tak samo już dioda warikap inaczej wpięte jest w pobliżu, brak nogi 7 z głowicy. Czyli między D101 a C126. Albo źle przeanalizowałem ścieżki. Patrzę dalej.
  • REKLAMA
  • #18 20919202
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Piszesz jak blond. :) Nie działa jak migacz: działa, nie działa, działa, nie działa... Co to znaczy "nie działa głowica"? Trzeba doprecyzować! Tzn. "nie działa" na całej trasie położenia kondensatora strojeniowego, od nastawy Cmax do Cmin (max częstotliwość), czy np. od któregoś punktu częstotliwości (w połowie zakresu nastaw) głowica milknie? Jak nie masz oscyloskopu (co by chociaż wyrabiał do 100 MHz), częstościomierza, to chociaż przez szeregową pojemność 1 pF zapnij się sondą detekcyjną w.cz. (do sklecenia w kilkanaście minut) na cewkę heterodyny i potwierdź, czy po wyrzuceniu C125 masz w ogóle jakiekolwiek drgania heterodyny. Wcześniej sobie potwierdź, czy taka sonda coś w ogóle wskazuje, gdy heterodyna jeszcze pracuje, by mieć punkt odniesienia, że sonda w ogóle działa przy 100 MHz. Jest przypuszczenie, że po wykastrowaniu C125 obwód LC heterodyny z cewką L106, ma na tyle wysoko rezonans, (grubo powyżej 120 MHz), gdzie najgorszy sort BF195 może już mieć problem podtrzymać drgania i heterodyna wygasła.

Czyżbyś diodę ARCz miał wpiętą anodą do masy? Czyżby BB105G z zieloną kropą zamiast BBP602? Coś w tym stylu:

Fragment schematu elektronicznego głowicy z zaznaczoną diodą.

Może cykniesz zdjęcie rejonu diody ARCz w tej głowicy.
    I jak się ma tamtejsza dioda pojemnościowa D101 względem typowego układu obwodu drukowanego.

Szczegółowy schemat płytki głowicy UKF typu GF-29 z naniesionymi napięciami.

Dla mnie ARCz do wywalenia i zapomnieniu o tej funkcji, dobrej 30 lat temu, gdy stacje w danej okolicy nie stały bliżej siebie niż 0,6 MHz i ARCz nie dostawało głupawki jak dziś, że ze słabszej stacji przytulonej za blisko do mocnej po pół godziny przypadkiem sobie przeskoczy na tę mocniejszą stację, gdy tamta za mocno ryknie.
  • #19 20921393
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witam dorwałem głowie drugą na podmianę, zaraz wkładam. Zdjęcia proszę jednej i drugiej. Wychodzi na to że źle jest dioda, zaraz ja zmierzę.

Zdjęcie wnętrza urządzenia elektronicznego z widocznymi elementami obwodu. Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi komponentami na płytce obwodu drukowanego.

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

Haaa, u mnie w tej nowej (znaczy innej zakupionej) dioda jest czarna kwadratowa i jak według Twojego schematu, oraz brak 7 nogi, natomiast u mnie jest 7 i 8 i jest dioda NBP szara.
  • #20 20926120
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Co to znaczy źle jest dioda? Diodę ARCz współpracującą ze starym demodulatorem stosunkowym, diodowym (na diodach germanowych AAPxxx) różnie wlutowywano, w zależności od tego, co tam sobie konstruktor wymyślił i w jakim kierunku wstawił dwie diody demodulatora. Wadą zasadniczą tak skleconego układu jest praca diody ARCz, po dostrojeniu do stacji (gdy demodulator prawidłowo zestrojony) z zerowym napięciem stałym.
    Jak już tak bardzo chcesz zachować układ ARCz, to należałoby go przerobić na układ, który ma wstępną polaryzację zaporową, by dioda bez względu na kierunek odstrojenia heterodyny od odbieranej stacji zawsze pracowała spolaryzowana zaporowo. A w tutejszym oryginalnym układzie dioda ARCz przy odstrojeniu heterodyny w górę zaczyna się przytykać (napięcie na linii ARCz przyjmuje wartość ujemną względem masy), a po odstrojeniu w dół (napięcie linii ARCz wtedy przyjmuje wartość dodatnią względem typowego 0 V, jakie ma występować na wyjściu demodulatora diodowego przy dostrojeniu) zaczyna niepożądanie przewodzić. Tam nawet jak jest oczekiwany stan zaporowy (na niewielką składową stałą wyjścia demodulatora - nakłada się dużo większa amplituda sinusa w.cz. heterodyny i ten niby stan zaporowy jest mocno dyskusyjny), to jest on mocno naciągany, taki tylko wiszący na przysłowiowym włosku, zamiast dioda zawsze "mocno" być spolaryzowana zaporowo (czyli uwzględniając nakładającą się tam zmiennoprądowy amplitudę drgań w.cz., dawać wynikowe chociaż 1 V zaporowego), bez względu na amplitudę drgań na cewce, z którą współpracuje i kierunek odstrojenia od stacji.
    Stąd dobrą szkołą byłoby wzorować się np. na realizacji ARCZ z odbiornika Taraban, gdzie dioda ARCZ ma zapewnioną stałoprądową polaryzację zaporową w okolicy 2,5V i bez względu na stan demodulatora zawsze pracuje w stanie zaporowym - czyli tak jak powinno być zawsze!
    A jak dioda zaczyna przewodzić to dusi obwód LC, pogarsza jego parametry,
    czyli stan niedopuszczalny w dobrze zaprojektowanym układzie.
    Im niższe napięcia zaporowe tym dodatkowo większe szumy wprowadzane do heterodyny przez źle ustawioną punktem pracy stałoprądowej diodę pojemnościową.

Fragment schematu elektronicznego z oznaczeniem 2,5V

Nie możesz dowolnie kierunkiem: anoda<->katoda wstawiać diody ARCZ, bo wtedy ARCZ może ci zamiast dociągać odstrojenie do środka stacji, będzie uciekać od stacji. Efekt podobny do tego, gdy we wcześniej dobrze pracującym kiedyś odbiorniku na dolnym UKF-ie, po lichym niby przestrojeniu na górny UKF, okazuje się, że heterodyna pracują o MINUS 10,7MHz niżej niż odbierana stacja, wtedy ARCZ działa lustrzanie i zaburza dostrojenie, efekt jakby tych samych biegunów 2 magnesów które będą się odpychać, a oczekiwaliśmy przyciągania. Stąd trzeba sobie potwierdzić (oczywiście heterodyna pracująca prawidłowo PLUS 10,7MHz wyżej niż odbierana stacja), że jak odstrajasz się od stacji w dół czy na pewno na wyjściu demodulatora, czyli linii ARCZ napięcie stałe zaczyna wzrastać, a przy odstrojeniu w górę zaczyna przyjmować w tego typie demodulatora jak w Amatorze wartości ujemne względem masy układu.
    W nowszych demodulatora iloczynowych jak np. sympatyczny UL1200, stałoprądowo polaryzacja diody ARCZ to typowo 5,6V, gdzie dla takiej BB105G wynikowa zmiana częstotliwości +/-300kHz przebiega bardziej liniowo w funkcji napięcia ARCZ (w stosunku do napięcia "zera" 5,6V) niż w przypadku niższych napięć wstępnej polaryzacji. Oczywiście im wyższe napięcie wstępne zaporowe, tym ARCZ działa delikatniej, mniej ostrzej przyciąga odstrojoną heterodynę do stacji.
  • #21 20946009
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witam pozostało mi jeszcze wskaźnik wychyłowy uruchomić by się na maxa wychylał bo tylko na silnych stacjach wychyla się do 2 kreski nawet do połowy nie daje rady, dioda stereo mrygnie ale nie działa stereo nie wiem może za słaby mam sygnał ale stacje odbiera wszystkie nawet się nie rozstraja. Pomogło przelutowanie oraz wymiana tranzystorów z BF195 na BF 199. Jak już było kręcone przez poprzednika wszystkim to już jest fajny słyszalny dźwięk nawet w P. Cz było grzebane.
    Kupiłem drugą taką samą głowice (juz przestrojona lekko do poprawki czułość) na dwóch mam tak samo. Więc muszę szukać dalej.
  • #22 20946489
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Jak w p.cz. grzebane było, to sonda w.cz. do łapki i zestroić p.cz. Bez pomiaru sygnału p.cz. w kolejnych stopniach wzmocnienia toru p.cz. będziesz macał to jeszcze z rok :)
    Sama wymiana tranzystorów w głowicy może niewiele wnosić, w zależności co to w ogóle za sort BF199, w obiegu pełno dziś dziadostwa co tylko ładnie wygląda, a niewiele więcej wzmacnia niż tranzystory oryginalne z lat 80.
    Głowica z rodziny podobnej do tej amatorowej, przy silnym, lokalnym sygnale (który już zatyka głowicę) na wyjściu p.cz. powinna oddawać nie mniej niż 0,8Vp.p.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problemy związane z naprawą radia Amator 2, w tym szumy, przerywanie odbioru oraz naprawę głowicy. Użytkownik opisał proces przestrojenia radia na nowe pasmo oraz wymianę uszkodzonych kondensatorów. Wskazano na możliwe problemy z kondensatorami dielektrycznymi, które mogą zmieniać swoje parametry pod wpływem zasilania. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody diagnostyki, takie jak sprawdzanie wartości kondensatorów w heterodynie oraz stabilności częstotliwości. Wskazano również na znaczenie poprawnego podłączenia elementów oraz na konieczność wymiany tranzystorów w przypadku problemów z sygnałem. Użytkownik podzielił się postępami w naprawie, a także trudnościami związanymi z odbiorem stacji radiowych w określonym zakresie częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA