logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop, grzeją się kondensatory, co z tym zrobić?

lukasz.77 17 Sie 2007 12:31 1298 3
REKLAMA
  • #1 4186702
    lukasz.77
    Poziom 2  
    Witam. Mam pewien problem z moim stroboskopem. Własnoręcznie wykonałem stroboskop ze schematu znalezionego w necie. STROBOSKOP DZIAŁAŁ DOBRZE, jednak nie byłem zadowolony z efektów. Po prostu błyski były słabe. Chcąc poprawić efektywność dołączyłem jeszcze dwa kondensatory elektrolityczne 4,7uF 350V. Niestety po 10 min pracy stroboskopu układ się spalił. Z tego mogę wywnioskować że nie należy łączyć kondensatorów zwykłych z elektrolitycznymi.
    Ale mi chodzi o co innego. poprawiłem układ: wstawiłem po dwie diody prostownicze zamiast jednej, wyrzuciłem tamte zwykłe kondensatory i kupiłem 2 nowe elektrolity 10uF 350V. Wspierając sie podobnymi schematami przylutowałem je zachowując odpowiednią biegunowość. Układ działa, miga wystarczająco jasno ale kondensatory się grzeją. Po kilku minutach pracy nie mogę się ich dotknąć. Dłuższe miganie grozi eksplozją. Co mam zrobić z tym fantem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4186777
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Zmień biegunowość kondensatorów!! Bo wybuchną i zrobisz sobie krzywde! Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #3 4187607
    lukasz.77
    Poziom 2  
    Myślę że kondensatory są podłączone dobrze. Mogę je przelutować odwrotnie ale uważam że problem tkwi w tym że wybrałem nieodpowiedni schemat bez rezystora dużej mocy na wejściu. Gdy były zastosowane kondensatory zwykłe o pojemności 2.2uF 400V to wszystko było ok a jeśli zwiększyłem pojemności do 10uF to wymaga zastosowania na wejściu elementu ograniczającego prąd. W większości schematów jest ten rezystor na wejściu. Nie wiem co o tym sądzić.
  • #4 4188032
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Ja sądzę ze są złe kondensatory wlutowane. Cały stroboskop musi być oparty na schemacie ideowym. Jak zabraknie jakiejś części stroboskop nie będzie dobrze funkcjonował, Równoległe połączenia kondensatora z rezystorem to zwykłe (tak zwane) szybkie rozładowanie kondensatorów głównych powodujących błysk palnika :)
REKLAMA