logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić Ethernet na Atmega 128 z modułem NM7010B?

asdfg13579 17 Sie 2007 13:09 2592 6
REKLAMA
  • #1 4186816
    asdfg13579
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

czy ktoś uruchamiał eternet na module NM7010B?

nie wiem za bardzo od czego zacząć. ustawiłem rejestry maski MAC IP i inne ale nie wiem jak nawiązać komunikacje. czy ktoś mógłby podać krok po kroku jak to uruchomić.

Za wszystkie wskazówki dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 4188086
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.

Ja podłączyłem ten układ do atmegi jak zewnętrzną pamięć.
    Użyłem przykładowych źródeł producenta i nie było żadnych problemów.
    Zacznij od ping-a, uczulam na to by nie stosować zbyt długich połączeń, ja z tym miałem problemy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4202516
    asdfg13579
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    uruchomiłem serwer i nawiązuje połączenie:D
    ale pojawił sie kolejny problem. Adres IP przydzieliłem statyczne, a chciałbym teraz włączyć go jako klienta do istniejącej sieci.
    Jaka jest metoda abym uzyskał automatycznie IP?
    Chodzi mi jak mógłbym zapisać uzyskane IP i ja je moge uzyskac?

Proszę o pomoc
  • #4 4203327
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Najprościej rzucasz pinga na adres broadcastowy w kierunku sieci. odpowie ci pierwszy napotkany kontroler do którego jesteś podłączony. Wybierasz następny adres z z tej podsieci z ktorej jest adres odpowiedzi na ping.

Oj chyba nie chodzi o ping tylko o ramkę ARP :) ale opis ten sam.
  • REKLAMA
  • #5 4204735
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    asdfg13579: Ip uzyskuje się za pomocą DHCP (rfc2131).
    psiemek: komputery raczej ignorują pingi wysyłane na broadcast (tak to u mnie wygląda), a nawet jak by odpowiadały, to obieranie kolejnego adresu mogło by doprowadzać kolizji adresów.
    z kolei arp nie służy do uzyskiwania adresów ip kogokolwiek, tylko do translacji adresów IP na odpowiadający adres MAC wymagany do wysłania pakietu przez sieć (przy okazji switch'e ustalają przejście do danego adresata)
  • #6 4228210
    psiemek
    Poziom 21  
    Tak ale wysyłając ramkę ARP ze swoim adresem MAC jako same zera najbliższe urządzenie sieciowe odeśle ci swój MAC oraz odpowiadający mu adres IP. Po nim możesz określić podsieć w jakiej się znajdujesz i od tego momentu są dwie drogi
    1. Możesz spróbować wysłać znowu ARP ale ze swoim adresem MAC i adresem IP powiedzmy następnym jaki istnieje w tej podsieci. Jeżeli jest ok to przyjdzie odpowiedź jeżeli nie to następny IP.

2. Wysyłasz ping na adres który wydaje ci się że jest wolny. Jeśli odpowiedź jest natychmiastowa to ok jeśli nie to szukasz następnego wolnego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6048393
    piotrekhimik
    Poziom 1  
    Poszukuje jakichkolwiek danych i przykładowych aplikacji współpracujących z nm 7010b czy ktos ma cos do polecenia?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia komunikacji Ethernet na mikrokontrolerze Atmega128 z wykorzystaniem modułu NM7010B. Użytkownik ustawił podstawowe rejestry, takie jak MAC i IP, ale nie wie, jak nawiązać komunikację sieciową. Wskazano, że moduł można traktować jak zewnętrzną pamięć i korzystać z przykładowych źródeł producenta. Zalecane jest rozpoczęcie testów od prostych poleceń ping, przy czym należy unikać zbyt długich połączeń. Poruszono temat uzyskiwania adresu IP automatycznie w sieci lokalnej, gdzie wyjaśniono, że do dynamicznego przydzielania IP służy protokół DHCP (RFC2131). Omówiono również rolę ramek ARP w translacji adresów IP na MAC, a nie w uzyskiwaniu adresów IP. Zaproponowano metody wykrywania dostępnych adresów IP w podsieci poprzez wysyłanie ramek ARP z adresem MAC ustawionym na zero lub testowanie wolnych adresów IP za pomocą pingów. Na koniec pojawiła się prośba o udostępnienie przykładowych aplikacji współpracujących z modułem NM7010B.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA