logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 zawiesza się i wydaje długi dźwięk przy szybkim przeglądaniu menu

markom1 18 Sie 2007 13:12 1413 14
REKLAMA
  • #1 4189936
    markom1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie...

Mam pytanko odnosnie Noki 3100.Telefonik dziala z jednym malym mankamentem.Kiedy troche szybciej staram sie przejsc miedzy pozycjami w ksiazce telefonicznej lub w menu telefon zawiesza sie i zawiesza sie rowniez dzwiek klawiatury ktory zmienia sie w jedno dlugie piiiiii.... :) Wystarczy ze nacisne czerwona sluchawke i wszystko wraca do normy, jednak po kilku zawieszkach telefon zaczyna swirowac i zawiesza sie co chwile.

Telefon kupilem jakis czas temu i polozylem go na polce i w chwili sprzedazy zrobil mi psikusa.Nie ma zadnych sladow upadku mimo tego wygrzalem dobrze cala plyte z wyjatkowa starannoscia.Kosc flash wygrzana elegancko.Zmienilem tez oprogramowanie na nowsze i... niestety caly czas to samo.Co jeszcze moge z tym zrobic??

Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziekuje...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4190082
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    a czasem pamięć telefonu nie jest zapakowana tapety , dzwieki , gry itp...?? , możliwe ze zmiana oprogramowania pomoże
  • #3 4192464
    kubigsm
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    A UPP takze podgrzales ?
  • REKLAMA
  • #4 4194237
    markom1
    Poziom 13  
    Podgrzalem cala plyte, kazdy element dokladnie grzalem...Pamie jest pusta bo flash jest nowy wrzucony...Macie jeszcze jakies pomysly?>?
  • REKLAMA
  • #5 4194249
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Za dużo wpisów w książce?
  • REKLAMA
  • #6 4194497
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    A powiedz czym grzałeś stacją na gorące powietrze? czy metodami niekonwencjonalnymi typu suszarka do włosów lub piekarnik?
    Pytam sie tylko i wyłącznie informacyjnie nie udzielasz się na forum więc nie znam Cię nie wiem na jakim sprzęcie pracujesz.
  • #7 4196529
    KanekS
    Poziom 29  
    Skoro telefon masz 3100 to pewnie bezolowiowa a skoro LeadFree to samym hotem to mozesz ją tylko tak pomyziac, cyna ci sie nie roztopi.
  • #8 4196872
    Dyrduch
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    dokladnie wygrzej upp az bedzie ci sie ruszal
  • #9 4196930
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    KanekS napisał:
    Skoro telefon masz 3100 to pewnie bezolowiowa a skoro LeadFree to samym hotem to mozesz ją tylko tak pomyziac, cyna ci sie nie roztopi.

hehehehe Kolego nie rozmieszaj mnie z tego co wiem zakres pracy Stacji na gorące powietrze jest od 98- do 480 st. C. A temperatura do roztopienia cyny bez ołowiowej to w zupełności 380 st. A ołowiowej ok 300 wiec nie wiem skąd twój wywód .
    Poza tym w 3100 nie występuje Lead free.
  • #10 4196999
    KanekS
    Poziom 29  
    To chyba jestes niedoinformowany bo mialem kilka 3100 na naprawe i kazda byla bezolowiowa.
    A lutowac na temp 420 stopni hotem to pogratulowac rozumu tylko. Zrobisz wiecej szkod niz to mozliwe. :)

Ja mam Preheater i scalaki z 3100 bezolowiowki sciagam przy 350 stopniach, wiedzac ze nic sie nie uszkodzi.
  • #11 4197013
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @KanekS, syckoketrzyn ma rację. Śmiało można grzać bezołowiówki 400 st i nic się nie stanie. Sam tak lutuję i odpukać nie przegrzałem żadnej.
  • #12 4197069
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    To nie wiem ja podgrzewacza używam jedynie do klejuchów wiesz bo tak se samo grzanie hotem nic nie daje trzeba mieć trochę wprawy w łapce, a jak masz to i na 440 grzejesz i schodzi to co powinno bez uszkodzenia laminatu, układu itp itd. Czasami w tel po zalaniu jest tak ze trzeba dać dużo wyższa temp. niż normalnie z tego względu że brud znajdujący sie pod układem na tyle skutecznie odprowadza ciepło i nie dopuszcza so roztopienia cyny.A tak na marginesie sorki KanekS ale lutownia to Ty mnie nie ucz ja to umiem i to bardzo dobrze.
  • #13 4197350
    markom1
    Poziom 13  
    Panowie koniec sprzeczek...Mam HotAir-a i nim grzeje...Moze nie jestem mega macher jezeli chodzi o serwis ale cosik tam zrobic umiem...
    Płyta wygrzana i wykompana jeszcze raz, szzegolna uwage zwrocilem na UPP i dalej to samo ale...jest problem z flashowaniem.Przejdzi 12% i klapa, zaczynam od nowa i dojdzie do 24%.Za kazdym razem jak rozpoczynam flashowanie dochodzi do 12% wiecej od poprzedniego stanu...
  • Pomocny post
    #14 4197436
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    A spróbuj podstawić inny mjolner.
  • Pomocny post
    #15 4197446
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Jak robisz tornadem zamień .fia dociśnij kable kilka prób jak nie pomoże nowa kość flash i powinno być ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 3100 zawiesza się i wydaje długi dźwięk podczas szybkiego przeglądania menu i książki telefonicznej. Problem pojawia się mimo wymiany i wygrzewania płyty głównej, w tym kości flash, oraz aktualizacji oprogramowania. Flashowanie kończy się niepowodzeniem, zatrzymując się na 12-24%. Dyskusja dotyczyła możliwych przyczyn, takich jak przepełniona pamięć telefonu, uszkodzenia UPP (układu zasilania), oraz metod wygrzewania płyty (stacja hot air, temperatura lutowania bezołowiowego). Zalecano dokładne wygrzanie UPP, sprawdzenie i ewentualną wymianę kości flash, a także użycie innego programatora (mjolner) lub poprawę połączeń podczas flashowania (np. wymiana pliku .fia, dociskanie kabli). Wskazano, że telefon jest bezolowiowy, co wymaga odpowiedniej temperatury lutowania i wygrzewania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA