logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - jak zmniejszyć obszar płytki w board editor po zmianie elementów?

songo24 20 Sie 2007 12:26 1964 6
REKLAMA
  • #1 4196219
    songo24
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z board editorem a dokładniej z wielkością obszaru płytki. Na początku wszystko było ok dopóki nie zmieniłem paru elementów na schemacie. Po przełączeniu na boarda wywaliło mi te elementy poza wczesniej zdefiniowany obszar dostępny, z jednoczesną zmianą tego obszaru na o wiele większy. Skutkuje to tym ,że przy drukowaniu próbuje mi wydrukować 54 STRONY!! przy rozmiarze płytki 10 na 10 cm. Nie pomaga na nowo zdefiniowanie warstwy dimension poprzez narysownie lini. Gdy w print setupie ustawie page limit na 1 otrzymuje wydruk taki jak na załączniku czyli maciupki obraz płytki. Jednoczesnie jest to też mój obecny obszar działania. Przejrzałem już chyba wszytkie przewodniki, tutorial i nic. Może ktoś wie jak to przestawić :cry:
    Załączniki:
    • Eagle - jak zmniejszyć obszar płytki w board editor po zmianie elementów? sshot-1.jpg (82.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4196564
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Spróbuj zaznaczyć całą płytkę i ustawić ją w początku układu współrzędnych (0,0)
  • REKLAMA
  • #3 4196607
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Ja bym ci radził zapisać schemat ideowy, a całą resztę usunąć. Na nowo otworzyć ten schemat ideowy i ułożyć elementy na płytce, jeżeli to ci nie pomoże to zainstaluj jeszcze raz eagle. Ja miałem np w tym programie problem taki że ciągle przy przejściu z schematu ideowego na robienie płytki ciągle pokazywał mi sie już gotowy schemat połączone elementy z wcześniejszego projektu w tedy to właśnie usunąłem tamten schemat i miałem wszystko ok
  • REKLAMA
  • #4 4196671
    songo24
    Poziom 12  
    Nistety próbowałem już tego i lipa:cry:. Tak mi wpadło do głowy że może ma to związek z siatką, bo nie moge za chiny przestawić jej parametrów. Niby biorę na default save i jak otwieram to mam takie coś jak na załączonym pliku.
    pozdro

----------------------

wczesniejszy wpis kierowany do crazy_phisic

creativ_pl

tak, tylko jak zuważyłeś problem może się powtórzyć a trochę czasu zajmuje ustawienie tych elementów, szkoda mi tej pracy którą włożyłem no i może komuś jeszcze się to przyda
    pozdro

Posty scaliłem - używaj polecenia Zmień. [c_p]
    Załączniki:
    • Eagle - jak zmniejszyć obszar płytki w board editor po zmianie elementów? sshot-2.jpg (84.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4226145
    songo24
    Poziom 12  
    Witam
    creativ_pl
    mam wersję pełną.

Temat zamykam, niestety nie udało się do końca zwalczyć problemu. Za zaangażowanie dziękuję koledze crazy_phisic
    Pozdro
  • #7 4227214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany rozmiaru obszaru płytki w edytorze PCB programu Eagle po modyfikacji elementów na schemacie. Po aktualizacji schematu obszar roboczy płytki automatycznie się powiększył, co skutkuje generowaniem nadmiernej liczby stron przy drukowaniu (54 strony dla płytki 10x10 cm). Próby ręcznego ograniczenia obszaru wymiarowego (dimension layer) poprzez rysowanie linii nie przyniosły efektu. Użytkownik nie może zmienić parametrów siatki (grid), co może mieć związek z problemem. Propozycje rozwiązań obejmowały przesunięcie całej płytki do punktu (0,0) układu współrzędnych oraz zapisanie schematu ideowego i ponowne rozmieszczenie elementów na nowo otwartej płytce. Zalecano także reinstalację programu Eagle po usunięciu pozostałości poprzedniej instalacji. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wersji programu (pełna, demo, wersja free z ograniczeniami lub z nieoryginalnym kluczem), które mogą wpływać na dostępność funkcji i stabilność działania. Ostatecznie problem nie został całkowicie rozwiązany, a użytkownik podziękował za pomoc i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA