logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS STEP - Problem z kasowaniem pamięci sterownika, bloki FC pozostają

morgensen 20 Sie 2007 15:31 16963 20
  • #1 4196478
    morgensen
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, moje pytanie dotyczy kasowania pamięci sterownika - chodzi o wykasowanie całego programu. Postępuje zgodnie z instrukcją - czyli MRES na ok 9s., potem przerwa ok.3sek i znowu MRES - wszystkie diody palą się zgodnie z instrukcją. Niestety cały czas po przejściu na online widzę bloki FC itd.- czemu sie nie wykasowują. Próbowałem nawet Clear/Reset ze Step-a. Pozdrawiam
  • #2 4196821
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    A nie są to przypadkiem bloki "wbudowane" w sterownik.
  • #3 4197201
    morgensen
    Poziom 11  
    Nie, są to bloki które sam stworzyłem - pamiętam, że trzeba bylo w samym Stepie odznaczyć żeby nie pokazywał bloków usuniętych z pamięci(nie moge tego znaleźć) - program pisałem jakiś czas temu a teraz chce go wykasować. Próba wejścia do takiego bloku po wykasowaniu pamięci i tak jest nieudana.
  • #4 4197204
    rafuls2
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    A ten sterownik nie posiada przypadkiem karty pamięci? Jaki to sterownik?
  • #5 4197214
    morgensen
    Poziom 11  
    Posiada kartę pamięci MMC - Siemens S7 314 2DP
  • #6 4197231
    rafuls2
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Może jestem w błędzie ale wydaje mi się że reset sterownika kasuje tylko jego pamięć wewnętrzną a po ponownym jego uruchomieniu ładyje program z karty
  • #7 4197254
    morgensen
    Poziom 11  
    Ja nie wykonuje własnie RESET-u sterownika tylko chce formatować pamięć ale być może robie to w złej sekwencji. Teraz znalazłem opis:
    "If the CPU has requested a memory reset (STOP LED flashing slowly) you can SIMATIC MMC using the mode selector switch as described below:
    1. Toggle the switch to the MRES position and hold it there until the STOP LED
    and remains on (after approx. 9 seconds).
    2. Within the next three seconds, release the switch and toggle it once again to position. The STOP LED flashes to indicate that formatting is in progress."

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

Zrobiłem tak w Step-ie: Menu PLC\Display Accesible Nodes - następnie z trybu online z podmenu PLC\Operating mode - i procesor w STOP. Następnie również z podmenu PLC - Clear\Reset i bloki skasowane - przynajmniej na symulatorze - zobaczymy jutro na fizycznym PLC:) Zostały mi bloki SFB od 0-65 i SFC 0-127 kiedys ich tyle nie mialem - nie moge ich skasować ale to są pewnie bloki systemowe - czy może da sie coś z tym zrobić - bo namnożyło sie tych bloków.
  • #8 4198781
    morgensen
    Poziom 11  
    Niestety na fizycznym sterowniku ten sposób nie działa - dlaczego? Zostaje mi chyba usuwanie blok po bloku:( Zna ktoś inne rozwiązanie.
  • #9 4200453
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Bloki sfb i sfc są blokami systemowymi i ich nie skasujesz.
    Natomiast sekwencja którą podałeś kasuje bloki w pamięci sterownika.
    - przełącznik w mres - ok 3 / 4 sek
    - przełącznik w stop - ok 1 sek
    - przełącznik w mres - czerwona dioda stop powinna zacząć migać, wtedy kasuje pamięć sterownika.
    Niestety nie kasuje pamięci karty, po przejściu w run sterownik czyta program z karty i wgrywa w swoją pamięć
    Wyjmij kartę i wtedy wykasuj program
  • #10 4202378
    morgensen
    Poziom 11  
    Zgadza się, program zczytuje mi z karty pamięci - czy idzie jakoś ją sformatować - można zrobić to w normalnym czytniku kart - czy może są tam jakieś specjalne pliki, których nie można skasować?
  • #11 4202423
    ziemson

Poziom 16  
    Nigdy nie uzywaj zwyklego czytnika.
    Instrukcja do formatowanie karty MMC (z oryginalnej instrukcji Siemensa):

How to format your SIMATIC Micro Memory Card

If the CPU has requested a memory reset (STOP LED flashing slowly) you can format the
    SIMATIC MMC using the mode selector switch as described below:
    1. Toggle the switch to the MRES position and hold it there until the STOP LED lights up
    and remains on (after approx. 9 seconds).
    2. Within the next three seconds, release the switch and toggle it once again to MRES
    position. The STOP LED flashes to indicate that formatting is in progress.
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #12 4202585
    Maly
    Poziom 33  
    Zwykły komputerowy czytnik kart będzie ją widział i ją sformatuje, ale po tym karta będzie się tylko nadawała dla komputera - sterownik już jej nie będzie widział.
  • #13 4203527
    morgensen
    Poziom 11  
    Sekwencja która podał ziemson usuwa mi własnie bloki ze sterownika - nie udało mi się tą sekwencją sformatować karty MMC. Może coś źle robię albo źle rozumiem tą sekwencję.
  • #14 4203758
    Maly
    Poziom 33  
    Kartę można programować (i pewnie też sformatować) za pomocą programów s7imgwr i s7imgrd (dostępne w necie) i zwykłego czytnika kart w pececie - ale nie sprawdzałem :)
    W stepie 7 są opcje czytania i zapisywania karty, ale kasowania nie widziałem...
  • #15 4203912
    morgensen
    Poziom 11  
    Z tego co wyczytałem s7imgwr i s7imgrd są do zapisu(image write) i odczytu (image read) obrazu z oryginalnej karty MMC na inną karte oryginalną MMC, nie znalazłem informacji żeby dało się tymi programami sforamtować karte. Pozdrawiam
  • #16 4206432
    Artik_b
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,

Jak kolega wcześniej wspomniał, nie sformatujesz karty w sterowniku. Nie wykasujesz pamięci w sposób który opisałeś.
    Po tzw. MemoryReset (cztyli zabawa z przełącznikiem) skasujesz pamięć RAM w strowniku, ale po tym PLC będzie chciał odczytać to, co ma na karcie. Najlepiej (najbezpieczniej) jest to zrobić z poziomu programu (Step7).

A jak nie, to wrzucić mu czystą kartę pamięci - ale uwaga na "popularne czytniki kart" - potrafią uszkodzić program (sektory logiczne) i już żaden sterownik jej nie "zobaczy" aż do przeformatowania na jakimś programatorze. A już na pewno BRADZO trzeba uważać przy pracy pod Windows - będzie "krzyczał" że karta nie jest sformatowana i spróbuje się do niej dobrać. NIE FORMATOWAĆ.

Pozdrawiam
  • #17 4206456
    bogdan_16
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jesli masz karte MMC w kazdym z FC wykasuj wszystko i zaladuj pusty blok do karty zrob tak dla kazdego bloku , a nastepnie zrob kasowanie sterownika powinno sie wykasowac. Kiedys mielem ten sam problem i jak sobie przypominam tak chyba zrobilem . Jak wroce z pracy zrobie test kasowania MMC dla przypomnienia.
  • #18 4207031
    morgensen
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak - ponieważ mam mnóstwo bloków FC i FB - usunąłem wszystko z tych bloków i wgrałem do sterownika. Niestety puste bloki nie wykasowały się z karty ani przez sekwencję STOP i MRES ani przy pomocy Step-a 7. Dobrze, że nie sformatowałem sobie karte przez Windows bo faktycznie Windows od razu po włożeniu do czytnika MMC chce ją sformatować!!
  • Pomocny post
    #19 4208099
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    w stepie 7 przejdź od razu w online, następnie zamarkuj wszystkie bloki ,które chzesz zmazać (oczywiście oprócz SFC i SFB) naciśnij klawisz "usuń" .
    Tym właśnie sposobem kasuję programy z MMC i nie mam z tym żadnych problemów.
    Za pomocą CPU możesz sformatować MMC pod warunkiem, że na MMC znajdują się uszkodzone bloki i CPU to wykryje.
  • #20 4209467
    morgensen
    Poziom 11  
    Zgadza się - innego rozwiązania nie widzę. Dziękuję za odpowiedzi i zamykam temat.
  • #21 6132252
    fLt
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Temat dość stary ale podłącze się z kilkoma pytaniami, chodzi o rodzine sterowników S7 300 wersja MMC:

1) czy samo przełączenie przełacznika w pozycję MRES powoduje kasowanie pamięci sterownika? czy dopiero cała procedura "machania" przełacznikiem opisana powyżej to uczyni?

2) gdzie przechowywane są nieulotne znaczniki pamięci (retentive memory - deklarowane w konfiguracji CPU)? na karcie pamięci MMC czy w pamięci sterownika?

3) dot. pytania 2) kiedy skasujemy retentive memory? resetując pamięć wewn. sterownika (machając MRES)? czy po "formatowaniu MMC" (usuwając z niej bloki w STEPIE w Online).

4) jak duży można zadeklarować obszar "Retentive Memory"? (czy to zależy od wersji CPU i w specyfikacji CPU trzeba to sobie wcześniej znależć, czy może STEP7 mądrze mnie poprawi jeśli przyznam za duzo pamięci)

5) i na koniec: kto jasno wytłumaczy róznice pomiędzy pamięciami w tym sterowniku: "load memory", "work memory" i "system memory"?

Dużo tego, mam nadzieję że jasno zapytałem o wszystko. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z kasowaniem pamięci sterownika Siemens S7-314 2DP wyposażonego w kartę pamięci MMC. Użytkownik stosuje procedurę MRES (Memory Reset) zgodnie z instrukcją, jednak po kasowaniu pamięci sterownika wciąż widoczne są bloki FC w Step7. Okazało się, że reset pamięci sterownika kasuje tylko pamięć wewnętrzną CPU, natomiast program jest automatycznie ładowany z karty MMC po ponownym uruchomieniu. Bloki systemowe SFB i SFC nie podlegają kasowaniu. Formatowanie karty MMC nie jest możliwe za pomocą zwykłego czytnika kart, gdyż może to uszkodzić strukturę karty i uniemożliwić jej odczyt przez sterownik. Formatowanie karty MMC należy przeprowadzać za pomocą specjalnej procedury MRES na sterowniku, jednak użytkownik miał trudności z jej poprawnym wykonaniem. Alternatywnie można usuwać bloki programowe pojedynczo lub zaznaczać je w Step7 w trybie online i usuwać, z wyjątkiem bloków systemowych. Wskazano, że do programowania i odczytu obrazu karty MMC służą narzędzia s7imgwr i s7imgrd, jednak nie służą one do formatowania. Zaleca się ostrożność przy pracy z kartą MMC pod systemem Windows, aby nie dopuścić do automatycznego formatowania. W podsumowaniu podkreślono, że kasowanie pamięci sterownika i formatowanie karty to dwie odrębne operacje, a pełne usunięcie programu wymaga usunięcia danych z karty MMC lub wymiany karty na pustą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA