logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować kartę MMC z hasłem w S7-1500 bez użycia Field PG?

CSC 02 Mar 2016 09:34 3480 4
  • #1 15487079
    CSC
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Posiadam S7-1500, TIA Portal. W sterowniku znajduje się karta pamięci MMC która jest zabezpieczona hasłem i w efekcie nie mogę jej sformatować z poziomu TIA, przywrócić ustawień fabrycznych, załadować programu itp.

Nie posiadam field PG.

Program na karcie nie ma dla mnie żadnego znaczenia i nie potrzebuję go.

Jak uzyskać ponowny dostęp do PLC?

Dodano po 1 [minuty]:

CSC napisał:
    Posiadam S7-1500, TIA Portal. W sterowniku znajduje się karta pamięci MMC która jest zabezpieczona hasłem i w efekcie nie mogę jej sformatować z poziomu TIA, przywrócić ustawień fabrycznych, załadować programu itp.

Nie posiadam field PG.

Program na karcie nie ma dla mnie żadnego znaczenia i nie potrzebuję go.

Jak uzyskać ponowny dostęp do PLC? (np. sformatować kartę, zresetować ją?)
  • #2 15487170
    kejkson
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam,

help desk siemensa wystawia takie coś:

https://support.industry.siemens.com/cs/docum...h-the-cpu-is-accessible-online?dti=0&lc=en-WW

Domyślam się, że pierwsze punkty z blokowaniem karty nie wchodzą w grę, ale kolejne może okażą się pomocne. O ile dobrze przeczytałem to nie ma mowy, że musi to być dedykowany czytnik kart siemensa, ale wiem że jest z tym różnie.

W tym temacie podano programy do użytku z kartami siemens i standardowymi czytnikami.

może pomoże.

http://forums.mrplc.com/index.php?/topic/3652-how-to-solve-problem-with-mmc/

pozdrawiam
  • #3 15488390
    CSC
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Może komuś się przyda:
    Karty pamięci w s7-1200 i 1500 są INNEGO typu niż w s7300/400 i podobno sformatowanie jej w Windowsie nie uszkodzi jej (z braku czasu nie sprawdziłem).
  • #4 15631363
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 210
    CSC napisał:
    podobno sformatowanie jej w Windowsie nie uszkodzi jej (z braku czasu nie sprawdziłem)
    To są karty SD (w S7-300 są MMC), ale nie wolno ich formatować w Windows. Będą po tym bezużyteczne w CPU.
    Jeśli potrzeba ją wyczyścić to należy usunąć tylko SIMATIC.S7S i S7_JOB.S7S. Ukryte pliki __LOG__ i crdinfo.bin muszą zostać.
    Do tego wystarczy dowolny czytnik kart SD.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #5 16463534
    pasta20
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich.
    Mam sterownik S7 1500 z programem z hasłem.
    Zależy mi na tym programie by nie utracić.
    Mam pytanie. Kupiłem nową kartę i próbuję napisać program od nowa. Tylko jest problem nie idzie tworzyć nowego projektu nawet na po zrobieniu twardego resetu.
    Hasło dalej jest na PLC. Hm czy macie jakieś porady jak pozbyć się hasła. Mam pytanie czy jak skasuje w sterowniku wsio to czy po włożeniu starej karty z programem to czy sterownik zassie program czy zablokuje się hasłem ??
REKLAMA