logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciągarka do szybowców 80 kg na bazie rozrusznika 12V – dobór silnika i pobór prądu

blendi 20 Sie 2007 16:01 1849 2
REKLAMA
  • #1 4196594
    blendi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

Chciałem zmontować prostą wyciągarkę dla modeli szybowców, która by spełniła jeszcze jedną funkcję tj. mogła z małą prędkością 2 m/s ciągnąć ładunek o masie 80 kg,
    Chciałem zrobić to na bazie rozrusznika samochodowego, ale ktoś mnie wystraszył, że obroty mogą rosnąc znacznie powyżej mnie interesujących a prąd z aku wystarczy na kilka chwil.
    Czy to jest dobry pomysł z użyciem rozrusznika?
    powiedzmy ze mam rozwiązany problem ze "sprzęgłem" to czy pobór prądu przy tej masie może stanowić większy problem?
    .
    Widziałem takie wyciągarki ale tylko dla lekkich modeli bez użycia i sprzęgła i przekładni.

Ewentualnie jak rozwiązać problem z doborem silnika, przy założeniu że musi być zasilany z 12 V aku samochodowego
    Dzięki za pomoc w rozważaniach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4196622
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Nie wiem, czy to dobry pomysl, rozrusznik ma dużą silę przy dużym prądzie, ale raczej ulegnie spaleniu...
    Za "bobasa" konstruowalem gokarta (wg książki) napędzanego rozrusznikiem z "malca" i pisalo tam, że może pojeździć przez jakas chwilę, bo innaczej rozrusznik ulegnie uszkodzeniu. Nie wiem jak ma się to do dzisiejszych rozrusznikow, ale przeciez sa dostepne silniki (urządzenia przewidziane do pracy ciaglej) wiekszej mocy na 12V.
  • #3 4196889
    blendi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    no ta chwila mi wystarczy, całe hole trwają nie dłużej niż 2 minuty, potem przerwa, i znów hol, aż do wyczerpania aku.
    A może poradzisz mi jaki silnik użyć?
    Mogę kupić wyciągarkę samochodową, ale z tego co widziałem nie za bardzo jest sie jak dostać do przekładni. 1:153 mnie nie satysfakcjonuje :)
REKLAMA