logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć tworzyć własny kalkulator – podstawowe kroki, narzędzia, wskazówki

Michocio 21 Sie 2007 18:58 2477 5
REKLAMA
  • #1 4200805
    Michocio
    Poziom 2  
    Witam!

To mój pierwszy post na forum, w więc chciałbym się przywitać.:D

Szukałem i nie znalazłem takiego tematu, jeśli zamieściłem w złej kategorii, proszę o przeniesienie.

A więc poszukuje wskazówek jak w ogóle zabrać się do robienia kalkulatora, co mi będzie potrzebne.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam.:D
  • REKLAMA
  • #2 4201155
    Schizma
    Poziom 20  
    Ocena: 225
    wiesz, najlepiejkupić w sklepie "wszystko po 4 złote" :P
  • REKLAMA
  • #3 4201172
    darkonel
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Witam Cię serdecznie w naszym gronie. Otóż należy przede wszystkim zadać sobie pytanie, czy jest to opłacalne w dzisiejszych czasach? Za kilka złotych można już kupić proste kalkulatory. No chyba że ma być to jakiś kalkulator do specjalnych działań, na przykład generujący jakąś liczbę w zależności od danych mu wpisanych (na przykład amatorski generator kodu). Taki czy inny kalkulator można zrobić tylko na mikrokontrolerze lub jakimś specjalizowanym układzie liczącym. Proszę o podanie bardziej szczegółowych informacji. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4201305
    Michocio
    Poziom 2  
    Chciałbym zrobić zwykły kalkulator, bo sie z kims założyłem:D.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4202150
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Produkowaliśmy kiedyś (CEMI) układy gotowych kalkulatorów, przyjedz do Warszawy, wolumen i kupisz.

Np.
    MC74007 + UCY74549 + wyświetlacz CQYP95 + klawiatura + bateria 9V

I masz kalkulator
  • #6 4202313
    mreq
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam

Zależy jak się założył to przejdzie albo nie. Jak chcesz zrobić od zera to jakiś kontrolerek 51 lub AVR i do tego wyświetlacz LCD + klawiaturka no i trza jeszcze programik napisać :)
REKLAMA