logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbudowac kalkulator ale z dodatkowa funkcja textowa

bomber 14 Lis 2006 16:16 4551 24
  • #1 3223697
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam czy jest wogle mozliwosc zrpbienia kalkulatora na jakimkolwiek ukladzie .. wiem latwej i 100 razy taniej is i kupic ale ja musze zrobic cos takiego co przypomina i dziala jak kalkulator ale da sie to wprowdzoc 2 tryb pracy (odczyt tekstu z pamieci ktoraby byla zapisywana droga radiowa wiec tez nie moze byc to notanik elektroniczny bo ma wygladac jak podstawowy kalkulator 4-dzialaniowy + pierwiastkowanie<niekonieczne )
    Najlpiej zbydowe na podstwie jakiegos wywitlacza alfanumerycznego z wbudowanym sterownikiem i jeszcze nie moze pobierac zbyt wiele prady bo zasilanie bateryjne ew. moge zastoswac akumulator i to ma starczyc na 4 godziy ciaglej pracy liczenia odbierania itp. wiem ze trzba by cos takiego zaprogramowac od 0 ..
    pytania :
    1.Czy da sei cos takiego wogle wykonac
    2.Czy programowanie tego bedzie zajmowalo duzo czasu i pamieci powiedzmy ze bym nawet zlecil to jakiemus specowi w danum jaezyku jaki jezyk polecacie ?
    3.jaki koszt orientacyjny - 50 czy 100 zl a mzoe 300 ? :D
  • #2 3223727
    Skubik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Odpowiadam na 1 pytanie
    Da sie cos takiego zrobic
    pytanie nr 2
    Czas pisania zalezy od tego jak ktos dobrze programuje. Jaki jezyk hmm dowolny.
    pytanie nr 3
    trudno powiedziec
  • #3 3223785
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam,

W najprostszym wydaniu bierzemy prawie dowolny mikroprocesor (jakiś AtMega, 8051 lub jakikolwiek inny) programujemy podstawowe funkcje matemyatyczne, wprowadzanie danych z klawiatury, wyświetlanie danych na wyświetlaczu i najtrudniejszy element czyli wyświetlanie przesłanego tekstu. I tu sie pojawia problem. O ile bardzo łatwo przesłać do mikroprocesora dane przez port szeregowy "kabelkiem" o tyle drogą bezprzewodową nie wyobrażam sobie tego. Co do języka programowania to widzę tylko możliwość w postaci assemblera bądź Bascoma. Koszt samego urządonka bez transmisji bezprzewodowej będzie niski. Z transmisją bezprzewodową może być kosmiczny (400, 500 PLN) zależy jaki rodzaj transmisji i na jaką odległość ma to działać.

Troszkę zbyt mało danych. Przede wszystkim jaki rodzaj transmisji bezprzewodowej i na jaką odległość. Co ma być urządzeniem wysyłającym, jaka ilość danych ma być przesyłana itd, itp.

PS. Z opisu wynika że urządzonko ma służyc do ściągania na egzaminie (matura bądź podobny egzamin) nieładnie oj nieładnie.
  • #4 3224063
    bomber
    Poziom 24  
    Przesylanie by sie moglo odbyc za pomoca apartury do zdalengo sterowania od modeli nie znam jesczez przepustowosci tego sprzetu ale bym ja zbadal .
    Prosze o padnie kosztu orientacyjenego budowy takiego czegos bez modulu lacznosci tzn. wyswitlacz - licze 30 zl + klawiatura (nie wiem jaki typ czy wsykie guziki maja byc wprowadzone do mikroporocesora czy ma to przechodzic przez jakas scalke i potym przesylane 1 linia zmienione na postac cyfrowa ? (jakie rozwiaznie jest najlepsze do tego projektu pod wzgledem niezawodonosci i ceny oraz zastoswania .. klaiwtura ma sie skladac z powiedzmy 16+1 zmianiajacy tryb kalkulatora na czytnik + 1 wylacznik i wlacznik .. moze byc samego wyswitlacza czyli z 2+ 16przyciskow jak klawitura numeryczna dla uproszczenia
    i jaki zastoswoac tu uklad do przetwaznaia info tzn. potzrebuje miec szybkosc kalkulatora wiec tam chyba nawet niw bedzie 1 mhz no i zeby byl wystarczajacy szybki do odczytu tekstu wiec chyba tez taki do 1 mhz wystarczy pamiec wbudowana lub odzielna (nalezy pamietac ze licza sei wymiary wiec najlpiej zeby byl on w mare maly i mial wbudowana)
    musialba zmiescic funkcje kalkulatora + obsluge odczytu textu z pamieci do ktoreje bylyby przesylane znaki na bierzaca no powiedzbmy ze bufor wyniuslby 16 znakow (zmienna typu tekstowego czyli chyba z tablicy ASCII)
    prosze o podanie mi najbardziej odowiedniego chipa tylko widomo zeby byl jak najtanszy (ale spelnial swoja role i mial troche zapasu pamieci ) i mial wystarczajaca predkosc do kalkulatora i odczytu znakow) no i oczywiscie mial odpowiednia ilosc wejsc na te guziki(lub a na jakis uklad pomeidzy guziakami i nim) + nalezy doliczyc 2 linie na wprowadzanie danych z ukladu radiowego no i oczywisce linie do wyprowadzania danych na wyswietlacz (wystarczy to max 16 znakowy ) jeszcze nie wiem na jakim sterowniku bylby oparty lcd ale sadze ze cos popularnego letwego w programowaniu zebym mogl sie oprzec o istniejace projekty
  • #5 3224289
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Oj kolego porywasz się z motyką na słońce...
    Przynajmniej z obecnym zasobem wiedzy...
    Pomijając transmisję projekt nie jest bardzo skoplikowany... ale jednak...
    16 znaków na bufor to chyba trochę mało no ale niech będzie...
    O ile 1MHz dla kalkulatora to aż nadto to dla obsługi lcd, komunikacji i przemiatania klawiatury to już mało...
    Zależy też w czym program napiszesz...
    Asembler, C... Bascom....
    LCD dał bym graficzny B&W z nokii...
    Wszystko można zrobić w smd...
    Najwięcej miejsca zajmie klawiatura...
    Najlepsze wyjście to znaleźć gotwą i jak najmniejszą...
    Aha ja liczyłem raczej coś koło 32 przycisków ale można zrobić wersję okrojoną...
    Jeśli chodzi o ilość I/O to atmega16 wystarczy...
    Co do pamięci to nie chce mi się liczyć... ;)
    Trzeba brać pod uwagę, że dla lcd z telefonu trzeba w pamięci uC przechowywać tablice znaków...
    A jak się weźmiesz za to w bascomie to i maga128 może nie wystarczyć... ;)
  • #6 3224348
    bomber
    Poziom 24  
    a nie mozna wykozystac tej w kalklatorze ja mam np. przed soba rozebrany kalkulator biurkowy i z klaiwtury sygnal do plytki leci 11 zylowa tasma
    wyswitlacz to chyba latwiej bedzie sterowac jakis taki ze strownikiem tylko ze znou tu mamy np. 10 czy 11 przewodow (wiem bo mam taki do kompa z lpt.)
    zastanawia mnie jescze uzycie mikrokomputera tego jak ten :
    http://www.allegro.pl/item142128198_komputer_pt_800_z_lcd_4x20.html czy na takim czyms daloby rade oprzec kalkurator oraz czy jakby zamiast 1 przycisku podlczyc wlasnie uklad RC i przesylac dane z szybkoscia 40 bitow (5 bajtow ) na sekunde to by sie dalo to jakos zczytac i odpowiednim programem przetwozyc na dane ktore by sie zapisywaly w pamieci ?
    Inetersuje mnie kwesta programowania czegos takiego tzn. co trzeba miec aby przeprogamowac uklad oraz w jakim jezyku to moza pracowac jesli ktos ma jakies info na temat mikrokomputerow lub jakis na sprzedaz jestem zainteresowany
  • #7 3224392
    adikbo
    Poziom 26  
    Ogólnie transmisja od zdalnego sterowania odpada. To by cedziło informacje z prędkością nie pozwalającą na normalną pracę. Już lepszy byłby jakikolwiek moduł transmisji typu bluetooth, ewentualnie WiFi. W najprostszej wersji nadajnik FM i urządzenie typu modemowego podłączone do portu rs. To tyle w teorii. Nadal nie znamy ilości potrzebnego tekstu a zatem potrzebnej pamięci. No i oczywiście pozostaje kwestia zasięgu - ile metrów i jaki teren.
  • #8 3224435
    bomber
    Poziom 24  
    a nie wystarczyla b transmisja o jakiej mowilem powtarzam ze ma byc jednokierunkowa wiec teren nie ma znaczenia ani odleglosc bo monza zbudodowac wzmacniacz wiem ze mam malo wiedzy daltego jak cos konkretnie wymysle zlece prace znajomemu programiscie a wykonanie ukladu innemu znajemowemu elektronikowi :D tylko ze jak obaj powiedzieli musze dostarczyc czesci i wiedziec co chcem wykonac
    wystarczy mi szybkosc 5 nzakow na sekunde wiec niewiele a w pamieci w takim wypadku mogloby byc przechowywane 16 choc wolalbym zeby bylo to np. 64 znaki co by mnie w pelni zadowolilo z kwestia nadawnia nie powinno byc wiekszych problemow bo z portu com mozna to wysterowac tzn. 1 kanal tego zdalengo z jakiegos tranzystora + jakis program w delphi
    prosze mi powiedziec jak najwygodneij by bylo zczytywac znaki z istniejacej klaiwtury (11 zyl idzie i nie sa stosowane zadne polprzewodniki tylko proste zasady polaczenia paru sciezek ..)
  • #9 3224637
    adikbo
    Poziom 26  
    Reasumując cały projekt potrzebne będą następujące rzeczy:

-mikroprocesor AtMega 16
    -wyświetlacz LCD 16znaków
    -układ bodajże MAX232 do transmisji po rs
    -klawiaturka
    -multiplekser do klawiaturki (podłączasz lini do multiplexera, zasilanie 5v)
    -oprogramowanie do procka
    -układ transmisji bezprzewodowej

Tyle teoretycznych dywagacji. Czekamy na praktyczną realizację.
  • #10 3224665
    bomber
    Poziom 24  
    no to wkoncu takie rc wystarczy do transmisji tylu danych .. mam nawet jedno w domu jesli ktos ma pomysl jak to zmiezyc bede wdzieczny :D ja wymyslilem taki : kupic jakis tranzystor i podlaczyc pod wyjsice karty dziwkowej i generowac protokat z czestotliwoscia 20hz po 2 stronie glosnik albo miernik czestotliowci(wlasnie zamowielm na allegro taki fajny multimetr z funkcja pomiaru czestotliwosci do 200 hz) i zobaczyc do jakiej czestotliowci bedzie poprawna transmijsa .. czy dobrze mysle .. bo jesli by budowac takie cos od nowa to bedzie kolopot z zestrojeniem i niezawodonosci chyba
    czy sadzicie ze taki sposob na pomiar jest dobry ?
  • #11 3225189
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    bomber napisał:
    no to wkoncu takie rc wystarczy do transmisji tylu danych .. mam nawet jedno w domu jesli ktos ma pomysl jak to zmiezyc bede wdzieczny :D ja wymyslilem taki : kupic jakis tranzystor i podlaczyc pod wyjsice karty dziwkowej i generowac protokat z czestotliwoscia 20hz po 2 stronie glosnik albo miernik czestotliowci(wlasnie zamowielm na allegro taki fajny multimetr z funkcja pomiaru czestotliwosci do 200 hz) i zobaczyc do jakiej czestotliowci bedzie poprawna transmijsa .. czy dobrze mysle .. bo jesli by budowac takie cos od nowa to bedzie kolopot z zestrojeniem i niezawodonosci chyba
    czy sadzicie ze taki sposob na pomiar jest dobry ?

Bomber, myślę że prościej i taniej jest się po prostu naczuczyć do tej matury. Z elektroniki też trochę suchej nauki by się przydało.
  • #12 3225480
    bomber
    Poziom 24  
    no wiesz praktycznie mozna takim czyms przesylac dane z kompa na kompa bo nawet widzialem i z wyzszymi prdkosciami niz ja zakladam czy tylko wlasnei moj egzemplaz nei ma czegos takiego ze podtrzymuje impuls na jakis ulamek sekundy bo wtedy lipa
  • #13 3225556
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    bomber tak czytam i czytam ten temat i mysle ze to do jakiejś maturki... powiem Ci jedno, jak zamierzasz przekazać temat nadawcy ? bo chyba całego materiału szkoły średniej ci nie wysle....
  • #14 3225616
    bomber
    Poziom 24  
    zaznaczam ze to jest forum elektronieczne wiec tu sie nei martiwmy
    zasieg ma wynosci minimum 300 metrow + sciana z oknami wiec najlepiej chyba na tym rc zbudowac mi sie wydaje
    a tak OT to ci powiem drogi kolego ze mam pare wyjsc : mam kolege ktorego matka uczy matmy w innym liceum i zaloze sie ze by chetnie przekazala swojemu synkowi odpowiedzi w celu lepszego zdania maturki a ja bym tylko przy okazji skozystal ;p oczywsice ona by rozwiazlaa idealnie zadnia a kolega co sie zna cos na sprzecie z innej szkoly i kalsy(neibedzie wtedy zdawal maturki) bo jes wklepalna kompa i odpwoeidnio przekazal ponadto moge znalezc wiele osb ktore sa starsze o rok odemnie i po maturce i moglby to zrobic za jakas symboliczna oplata wkoncu to jest tylko 3 godziny max . ponadto majac dostep do kompuetraz sam bym zrobil to tzn. mamy inetrnet + zawansowane kalkulatory graficzne do sprawdzenia poprawnosci zadnai a na maotuze w polsce ( w innych krajach jest lepiej bo mozna miecc kalkulator graficzny) moze miec tylko takei badziewie czterodzialaniow + pierwaistkowanie
    a co do pytan mam juz odpowienie wtyki wiec bede minute po rozpoczeciu egzaminu na komputerze w domu neiopodal szkoly gdzie znajdowac ma sie centrum lacznosci :D
    Wim ze mogliby zaklocic transmisje ale przeciez takie uzaedzenie o stosunkowo nieskiej mocy kosztuje ponad 2tys zl na co nei stac szkoly a jakby zastosowali najslabsze(za 2 tys) to by sie przykrecilo wzmacka do mocy 20 wat i by bylo ok :D
    tylko wlasnie kto mi powie czy jak przesle tym czyms prostokat o czestotliwosci 200 hz to czy wystarczy do przeslania tych informacji ?

Moderowany przez McRancor:

Chciałem zaznaczyć błędy na czerwono, ale jest tego za dużo

• #15 3225743
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    ATmega16+LCD+CC1000.
    Da sie zrobic na jednym procku wyswietlanie na LCD, obsluge radyjka i funkcji matematycznych tylko trzeba troche podlubac :)
  • #16 3226519
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Prościej i taniej wyjdzie kilka podręczników i trochę nauki
  • #17 3226657
    bomber
    Poziom 24  
    ile razy mam powtazac ze na tym forum sie dyskutuje na temam rozwiazan elektronicznych a nei jakis glupich podrecznikow :D

Moderowany przez McRancor:

Ile razy mam powtarzać że na tym forum obowiązuje regulamin? Ostrzeżenie, regulamin 10.9

• #18 3226975
    takaba
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Bomber: Musiałbyś mieć sporą obudowę do tego kalkulatora by zmieściło Ci się tam LCD - w końcu LCD ze sterownikiem, jest znacznie grubsze od oryginalnego wyświetlacza z kalkulatora...
  • #19 3227000
    pubus
    Poziom 30  
    Dlatego proponowałem lcd z telefonu...
    Oczywiście jeśli chciał byś zamaskować, że to nietypowy kalkulator to lepszy byłby graficzny lcd o podobnych proporcjach co typowy 7-segmentowy...
    Tzn. wąski a długi... normalnie wyświetlać duże cyfry na wysokość wyświetlacza...
    A w trybie tekstowym upchać kilka lini tekstu...
    Oczywiście takie lcd już by cię troche trzepneło po kieszeni...
  • #20 3227057
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    a może inaczej , procek + lcd + karta pamięci SD(1Gb) lub większa, wpisujesz wszystko to co bedzie ci potrzebne , zrobisz liste tematów przełanczaną +/- i egzamin zdany ;-)
  • #21 3227115
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Było na tym forum już pare projektów "kalkulatorów do zdawania", założenia były coraz wspanialsze, ale żaden jeszcze nie został wykonany, więc zamiast wymyślać zacznijcie się uczyć, albo w końcu zbudujcie coś takiego.
  • #22 3227119
    matgaw
    Poziom 15  
    Myślę, że nie ma realnych szans zrobienia takiego urządzenia. Mam takie bez transmisji bezprzewodowej, tzn. wyświetlacz, 16-przyciskowa klawiatura, transmisja RS232, obsługa kart MMC, kilka innych bajerów, wyświetlacz od Nokii, głośniczek, pamięć zewnętrzna eeprom i płytka ma... 9,5x7 cm. Oczywiście wykonana w technologii SMD i z dość dużą starannością o rozmiar. Tak jak pisali przedmówcy - najwięcej miejsca zajmują klawisze i wyświetlacz. W twoim wypadku jeszcze moduł radiowy będzie spory.

W kwestii zasilania to najlepsza będzie bateria Li-Ion od telefonu, powinna spokojnie wystarczyć na te kilka godzin intensywnej pracy (bez transmisji bezprzewodowej i podświetlenia wyświetlacza mój układ pobiera 3-4 mA). Baterie AA są bardzo duże.
  • #23 3228335
    takaba
    Poziom 19  
    pubus napisał:
    Dlatego proponowałem lcd z telefonu...
    Oczywiście jeśli chciał byś zamaskować, że to nietypowy kalkulator to lepszy byłby graficzny lcd o podobnych proporcjach co typowy 7-segmentowy...
    Tzn. wąski a długi... normalnie wyświetlać duże cyfry na wysokość wyświetlacza...
    A w trybie tekstowym upchać kilka lini tekstu...
    Oczywiście takie lcd już by cię troche trzepneło po kieszeni...

A widziałeś gdzieś taki LCD? Bo graficzne, które widziałem były za duże by zmieścić je w obudowie kalkulatora. Bo rozumiem, że bomber chce mieć kalkulator o normalnych rozmiarach :)
  • #24 3228384
    bomber
    Poziom 24  
    najprosciej chyba bedzie przelozyc telefon do obudowy kalkulatora zrobionej nawet wlasnorecznie ale bardzo dokladnie moze bedzie wygladal kozacko ale za to jaki funkcjonalny :D ... no bo jak widze to zbyt wiele kombinacji z tymi ukladami scalonymi itp. ponadto cena nie adokwatna do mozliwosci jakby zrobic cos takiego *20 to by sie oplacalo zrobic projekt plytki itd. na 1-2 szt nie ma sensu bo koszta ... :D a projek jak nawet zrobi jakikolwiek to i tak nei pokaze bo bym sie odkryl :D a po co :?:
  • #25 3229091
    pubus
    Poziom 30  
    Tak widziałem...
    Jest firma która sprzedaje lcd i chyba oled w obudowach jak scalaki...
    Są cholernie drodzy ale mają niezłe bajery...
    Na razie znalazłem http://www.compart.pl/lcd.htm# ale to jeszcze nie to...
    Oczywiście pudło i tak będzie min rozmiarów sporego kalkulatora naukowego...
    Zresztą i tak nic z tego nie będzie więc nie ma co się ekscytować...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania kalkulatora z dodatkową funkcją tekstową, umożliwiającą odczyt i zapis danych przesyłanych drogą radiową, przy zachowaniu wyglądu i funkcji podstawowego kalkulatora 4-działaniowego. Propozycje techniczne obejmują zastosowanie mikroprocesora, np. AtMega16, z wyświetlaczem LCD alfanumerycznym lub graficznym (np. LCD z telefonu Nokia), klawiaturą opartej na multiplekserze oraz modułem transmisji bezprzewodowej (np. RC, Bluetooth, WiFi, nadajnik FM z modemem RS232). Wskazano, że transmisja radiowa o niskiej prędkości (ok. 5 znaków na sekundę) jest możliwa, lecz wymaga odpowiedniego układu i programowania w językach takich jak assembler, Bascom lub C. Koszty urządzenia bez modułu łączności mogą być niskie (około 30 zł za wyświetlacz), natomiast z modułem radiowym mogą wzrosnąć do kilkuset złotych. Zasilanie bateryjne (np. akumulator Li-Ion) jest preferowane ze względu na niskie zużycie prądu. Wyzwania techniczne to ograniczona pamięć (zalecane 16-64 znaki), rozmiar i liczba przycisków, sterowanie wyświetlaczem oraz niezawodność transmisji. Wskazano, że projekt jest wykonalny, ale wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej i programistycznej oraz precyzyjnego doboru komponentów. Alternatywnie zasugerowano użycie gotowych mikrokomputerów z LCD lub przeróbkę telefonu w obudowie kalkulatora. W dyskusji pojawiły się także uwagi o etyczności zastosowania takiego urządzenia na egzaminach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA