logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań!

ticonderoga 22 Sie 2007 09:03 9468 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować sterowanie modelu łazika, najlepiej korzystając z gotowego rozwiązania zamiast projektować wszystko od zera?

Najpraktyczniej nie budować sterowania od zera, tylko oprzeć je na gotowym module mikroprocesorowym albo prostym zestawie RC i dopiero dorobić układy wykonawcze do silników [#4202668][#4255741] Sterowanie przewodowe jest mało wygodne, więc lepiej rozważyć łączność radiową, a nawet najtańsze sterowanie z modelu samochodu RC, które za ok. 30 zł daje już kontrolę przód–tył i lewo–prawo [#4202668][#4255741] Jeśli chcesz coś bardziej „przemysłowego”, padła propozycja CUBLOC: można go programować w BASIC lub LADDER, ale tradycyjny PLC odpada przez zasilanie i wymiary [#4204757] Do bardziej zaawansowanego sterowania z komputera można użyć starego laptopa albo małej płyty all-in-one 2,5" z Linuxem, RS232, LAN i Wi‑Fi, ale to ma sens tylko przy większym budżecie, miejscu i zapasie energii [#4377403][#4483817][#4484884][#4506418] Przy takim projekcie warto też poszukać hobbysty albo studentów robotyki, bo uczenie się całej elektroniki i programowania od zera dla jednego robota pochłonie dużo czasu [#4202668]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 4202495
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów!

Pod patronatem Mars Society Polska buduję model łazika marsjańskiego. Jego pełna nazwa brzmi: Automatyczny Marsjański Pojazd Badawczy wersja 2.0, w skrócie AMPB 2.0. Wersja 1.0 to był model kartonowy (zdj. poniżej). Kolejną wersję postanowiłem wyposażyć w napęd, chwytak i oczywiście kamerę. Budowa części mechanicznej idzie mi całkiem nieźle, ale nie znam się za bardzo na elektronice i programowaniu, więc jak na razie sterowanie bedzie odbywało się przez kabel, po prostu włączając lub wyłączając poszczególne silniki lub zmieniając kierunek ich obrotów. Moim skrytym marzeniem jest sterowanie z komputera, lub jeszcze lepiej - poprzez zainstalowanie komputera pokładowego. I tu mam prośbę do forumowiczów o poradę. Czy mam samemu zacząć zgłębiać tajniki sterowania i budować coś od podstaw (a jestem prawdę mówiąc ZIELONY w tym temacie), czy raczej pszukać gotowego rozwiązania i próbować je zaadaptować? Skłaniałbym się w kierunku drugiej opcji, zaoszczędziłbym wtedy mnóstwo cennego czasu. Jest też inna możliwość. Może ktoś z forumowiczów chciałby zapisać się do Mars Society Polska i zostać naszym etatowym specjalistą od sterowania i automatyzacji? Możliwości działania są ogromne - od udziału w konkursie łazików w USA pod patronatem The Mars Society, po tworzenie podwalin pod przemysł kosmiczny w Polsce.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum Mars Society Polska:
    http://forum.marssociety.pl

Wątek o łaziku jest tutaj:
    http://forum.marssociety.pl/viewtopic.php?t=216
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! montaz3.jpg (92.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! dwarzutyampb2.0.jpg (40.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! naped1.jpg (125.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! ramiedruga1.jpg (107.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! ramiedruga3.jpg (164.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! ramiekorpus1.jpg (114.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! pierwszaprzymiarka3.jpg (190.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4202668
    aligatormp
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Sterowanie z PC - przewód jest mało efektrowne, do tego ogranicza pole działania do kilku metrów, można rozważyć sterowanie drogą radiową - model nie ciągnie za sobą kabla a pole działania jest znacznie większe. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście sterownik mikroprocesorowy. Można kupić (uniwersalny-edukacyjny) moduł mikroprocesorowy, dorobić układy wykonawcze i oprogramować. Najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie od podstaw mikroprocesorowego sterownika do konkretnego urządzenia. Uczenie się od podstaw dla jednego projektu architektury mikroprocesorów, języków programowania nie ma sensu, lepiej zarazić jakiegoś hobbystę lub poszukać wśród kół naukowych politechnik studentów robotyki (odpowiednia wiedza, możliwości techniczne i zapał do pracy).
  • #3 4203004
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Uniwersalny sterownik wydaje mi się ciekawym rozwiązaniem, ze względu na prostotę. Próbowałem rozejrzeć się w sieci, ale zabrnąłem w ślepą uliczkę. Możecie wskazać kierunek poszukiwań? Coś taniego i prostego.

P.S. Właśnie się zorientowałem, że ten wątek właściwie powinien trafić do subforum Robotyka Amatorska Hobby, więc jeśli moderator skłonny byłby go przenieść, będę wdzięczny.
  • #4 4203293
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~mw/Stud/Dypl/tsalamon/mgr.pdf

Elektronika która jest w robocie w tej pracy jest dość wyszukana, zrobienie czegoś takiego jest bardzo trudne i jak widzisz student robotyki zrobił na tym pracę, więc jeśli nic nie umiesz - wydasz majątek, stracisz na samą elektronikę mnóstwo czasu i pewnie będzie zawodna.

Kabel to może i jakieś rozwiązanie, ale szczerze - porywasz się na bardzo trudny temat, nie wiem czy nie przeceniasz swoich sił. Zwróć uwagę że żeby wyliczyć głupi promień skrętu trzeba zastosować sporo obliczeń i jakiś scalak powinien to liczyć. Sama mechanika to dopiero początek. Akurat kształcę się w tym kierunku (robotyka na PWr) i z punktu widzenia samej kinematyki zadanie jest dość złożone obliczeniowo.
  • #5 4203783
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Dzięki za link, bardzo ciekawa praca.

Na Politechnice Wrocławskiej działa Studenckie Koło Naukowe Mars Society Polska, chociaż ostatnio jakby ciszej...

A sterowniki typu PLC? Nadawałyby się do zamontowania w takim robocie?
  • #6 4204757
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    tradycyjny nie ( zasilanie, wymiary itp) ale ja polecam CUBLOC ( www.cubloc.com ) osobiscie stosuje je do automatyzacji maszyn i wymieniam stare PLC na te, sa bardzo wdzieczne w uzytkowaniu, na CT1721 zrobilem pelny panel operatorski do maszyny CNC, programowanie w BASIC lub LADDER lub oba rownoczesnie ( powiazania adresowe )
  • #7 4205246
    marcusos
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Najłatwiej w robotykę wprowadzają zestawy edukacyjne, np: Lego Mindstorm. Dość drogie (1250 zł?), ale świetnie opisane, z dużymi możliwościami rozwoju i rzeszą użytkowników. Szukanie tańszych rozwiązań jest możliwe, ale trzeba się już znać na robotyce i tracić czas na porównania i wybór.
    Uważam, że najtrudniejsze w robotach mobilnych jest sterowanie. Zacząłeś od mechaniki, ale od czegoś trzeba zacząć :)
  • #8 4205551
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Produkty serii CuTOUCH wygladają atrakcyjnie, ale 400 baksów na starcie trochę zniechęcają. Bez sponsoringu nie dam rady.

Cze, marcusos, fajnie spotkać kogoś znajomego na elektrodzie :D
  • #9 4205728
    McRancor
    Ile chcesz zastosować silników do sterowania pojazdem? Chodzi mi głównie o napęd i skręcanie kół, bo z nim będzie największy problem.
  • #10 4206206
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Na fotce z pierwszej przymiarki widać cztery silniki i smutna prawda jest taka, że nie będą one skręcane wokół osi pionowej (prostota, oszczędność). Zmiana kierunku jazdy będzie odbywała się poprzez włączenie ich obrotów w przeciwne strony, tak jak w czołgu.
    Tu widać robota z takim systemem:
    http://pl.youtube.com/watch?v=BTirPbhgYP8
    Mój łazik jest wersją raczej laboratoryjno-doświadczalno-pokazową, więc póki co tyle wystarczy.
  • #11 4210141
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Koła już osadzone. Są troszkę za małe :) ale to nic, przymknę na to oko.
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! osadzonekola0.jpg (90 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4215779
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Tylne ramiona podwozia gotowe.
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! tylnyzespol1edge.jpg (232.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4254807
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Mechanika łazika już prawie gotowa. Wkrótce przystąpię do montażu wyposażenia elektronicznego. Zastanawiam się, czy na początek nie zamontować mu "światłolubności." To chyba najprostszy sposób, by go ożywić.
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterowanie do modelu łazika AMPB 2.0? Szukam gotowych rozwiązań! mechanika.jpg (107.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4255068
    McRancor
    A konstrukcja jest wystarczająco sztywna? Jeśli nie będzie to robot będzie bardzo "szarpał się" przy skręcaniu.
  • #15 4255741
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Do sterowania nie przyda Ci się jakiś system od modeli samochodów sterowanych radiowo? Można dostać za grosze. No jakieś 30 PLN. To masz już sterowanie dwóch silników - przód-tył i lewo-prawo. Zastanawiałem się nad przestrojeniem dwóch takich zestawów, aby wzajemnie sobie przeszkadzały.
  • #16 4255874
    ticonderoga
    Poziom 11  
    Konstrukcja jest rzeczywiście wiotka, a przy sterowaniu jak w czołgu, zmianą kierunku napędu, wystąpią poważne momenty zginające i skręcające. Brak wystarczającej sztywności wynika niestety z zastosowanych elementów, które z konieczności są do roli jaką pełnią, niezbyt przystosowane. Krótko mówiąc, jest jedną wielką prowizorką :).

Spróbuję zamontować sterowanie na układach z tego wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic617453.html
    Ponieważ łazik jest napędzamy 2xdwoma silnikami od wkrętarek, układy będą sterowały przekaźnikami załączającymi prąd do silników.
  • #17 4377403
    michalxb
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Dobrym rozwiązaniem może się okazać komputer mimo to. tylko nie wiem czy się zmieści "na pokładzie"

Ja w swojej aktualnej produkcji chce zamontować komputer na stałe(komputer to stary,leciwy AMD K6 233Mhz, pobiera jakieś 200W więc myślę że uda się go nawet zasilić w miarę sensownie) do niego kilka kart rozszerzeń LPT i mamy już jakieś 50 linii. Komputer ma mieć zainstalowane Wi-Fi, sterowanie odbywać ma sie za pomocą innego komputera (VNC View).

Tylko nie wiem czy u Ciebie się zmieści komputer plus zasilanie, ale może warto pomyśleć o jakimś starym laptopie(mam nawet taki, kupiłem na giełdzie za 20zł, tylko ma hasło założone i nie mogę zdjąć) obdartym z obudowy. Sama elektronika w takim laptopie nie zajmuje dużo, monitorek jest mały, więc może się udać, no i zero problemu z zasilaniem.

Pozdrawiam.
    Michał M.
  • #18 4396376
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Nie chcę zakładać nowego tematu, a dziś zauważyłem jedną rzecz... dużo ludzi wydaje kasę na silniki z wkrętarek jako napęd do robotów... A ja w kompresorku samochodowym mam silnik 12v 10A =120W Kompresorek kosztował 30 zł. Nie bardziej się opłaca?
  • #19 4396409
    McRancor
    Nie chodzi o silnik tylko o przekładnie.
  • #20 4396468
    pidpawel
    Poziom 26  
    No ok, ale przekładnia to do małych. A jak ja buduję taki większy to po jednym na kółko(takie jak od taczek) i powinno wystarczyć no nie? Oczywiście przekładnia przez pasek zębaty.
  • #22 4432042
    bugger
    Poziom 20  
    no to ten!!!! gratulacje!!! ale sztywne mocowanie silnikow sprawia lekkie problemy przy skrecaniu....
  • #23 4483817
    gumer
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Imponujący projekt, zwłaszcza że przetrwał już rok i jest nadal kontynuowany.

Co do sterowania autonomicznego polecam mikrokontroler i prosty program. Choć bez podstaw programowania i elektroniki będzie ciężko (nowa dziedzina do nauki).

Z bardziej zaawansowanych wybrałbym płytę ze starego laptopa z baterią i podłączenie pod czujniki/aktuatory przez rs232 i mikrokontroler. Jednak roboty z tym jest co nie miara i trzeba się znać na elektronice i programowaniu. Plus jest taki, że waży ok 1kg, ma własne zasilanie i ogromne możliwości, ograniczone tylko pojemnością kieszeni i talentem programistycznym.
  • #24 4484884
    bugger
    Poziom 20  
    za ok 130EURO mozna kupic "komputer" (wlasciwie plyta all in one ) wielkosci 2,5", ze stalym dyskiem i linuxem na pokladzie, plus porty rs232 i lan, z zasilaniem 12V lub 5V, mam gdzies linka....
  • #25 4501148
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    bugger napisał:
    za ok 130EURO mozna kupic "komputer" (wlasciwie plyta all in one ) wielkosci 2,5", ze stalym dyskiem i linuxem na pokladzie, plus porty rs232 i lan, z zasilaniem 12V lub 5V, mam gdzies linka....

Jako sterownik to można nawet pociąć jakiegoś ZX lub C64 na kawałki i zostawić system procesorowy z rozszerzeniem zewnętrznym magistrali. Basic jest na pokładzie. Ilość portów dowolna (ograniczona wolną pamięcią - po modyfikacjach). A C64 za 10-50pln można kupić lub za darmo ze strychu wyciągnąć.
  • #26 4501651
    pidpawel
    Poziom 26  
    O właśnie. A jaka to jest ilość- tzn normalnie, bez żadnych przeróbek. I jakich rozmiarów byłby pocięty ;) sprzęt?
  • #27 4501760
    Fyszo
    Poziom 37  
    W c64 magistrala ma 65535 adresów na program/dane i we/wy. Bez modyfikacji jakieś porty są (równoległy). Można zaadaptować basica na inny kontroler/procesor i mamy gotowy system operacyjny. Wtedy każdy może wprowadzać własne aplikacje.
  • #28 4503835
    bugger
    Poziom 20  
    a jak sprawa z zasilaniem C64 ?
  • #29 4504884
    Fyszo
    Poziom 37  
    5-8W
  • #30 4504962
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Wymyślacie już. To co, będziesz ciął jakiś biedny komp a potem zakładał temat, bo nie działa ścieżka wielkości włosa. Ratujcie..?! Jest podany dobry przykład z gotowym kompem a tu takie cuda. Ludzie, prowizorka wiecie jaka jest...

Podsumowanie tematu

✨ Projekt budowy modelu marsjańskiego łazika AMPB 2.0 obejmuje mechanikę z napędem czterech silników sterowanych przewodowo, z możliwością zmiany kierunku obrotów silników dla manewrowania podobnie jak w czołgu. Dyskusja koncentruje się na wyborze odpowiedniego systemu sterowania – od prostych rozwiązań przewodowych, przez sterowanie radiowe, aż po mikroprocesorowe moduły edukacyjne i gotowe sterowniki. Wskazano, że samodzielne tworzenie sterownika mikroprocesorowego wymaga zaawansowanej wiedzy z zakresu elektroniki i programowania, dlatego rekomendowane jest poszukiwanie gotowych rozwiązań lub współpraca z hobbystami i studentami robotyki. Jako alternatywę zaproponowano użycie sterowników CUBLOC, które oferują programowanie w BASIC i LADDER oraz są stosowane w automatyzacji maszyn. Wspomniano również o zestawach edukacyjnych Lego Mindstorms jako łatwym, choć kosztownym, rozwiązaniu startowym. Dyskutowano o wykorzystaniu komputerów pokładowych, w tym starych laptopów lub płyt all-in-one z Linuxem i portami RS232/LAN do sterowania i komunikacji bezprzewodowej (Wi-Fi). Poruszono temat zasilania i ograniczeń mechanicznych konstrukcji, zwłaszcza sztywności ramy i problemów przy skręcaniu. Wskazano na możliwość użycia tanich silników z wkrętarek lub alternatywnie silników z kompresorów samochodowych, podkreślając znaczenie odpowiedniej przekładni. Projekt jest rozwijany dalej z myślą o konkursie University Rover Challenge, z budżetem kilku tysięcy złotych i planami na zaawansowane wyposażenie elektroniczne i mechaniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA