logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z kąd schemat najprostszego programatora AT89C51 ???

Kociejsko 10 Lis 2003 22:07 2083 7
REKLAMA
  • #1 394870
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Zrobilem programator z AVT (pdf na stronie http://ra22.republika.pl/avr.pdf )
    ale nie dziala. Napięcia na Vpp są dobre 0,5,12. Płytka starannie wykonana, kabel lpt przedzwoniony i nie ma zwarć ani jakichś błędów.
    Przy programowaniu (progatem) za kazdym razem wywala błąd weryfikacji przy 260 bajcie (jak w zegarku).
    Kwarc mam 8.8 Mhz ale i tak próbowalem 4 i 6 i nic.
    Ma ktos moze jakis schemat poządnego programatora albo dobrą radę w stosunku do tego???
  • REKLAMA
  • #2 394949
    Dragonking
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    hmm, nazwa avr.pdf wskazuje na to, że powinien być to brogramator do avr-ek a nie do 51, ale w artykule właśnie o 51 mówią
    zobacz sobie na "szybki programator atmel" w dziale uC
  • REKLAMA
  • #3 395702
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Mam dokładnie ten sam programator (Dragonking - nazwa faktycznie myląca, ale to programator rodziny 8051). Nie korzystałem z projektu PCB, bo zrobiłem go sobie na płyte uniwersalnej. Ruszył w zasadzie od razu. Błąd weryfikacji może być spowodowany różnymi uszkodzeniami:
    - przede wszystkim sprawdź inne egzemplarze procka, a także inne modele - również te "krótkie" (89Cx051)
    - popróbuj różnych ustawiń portu LPT (standard, ECP, EPP)
    - spróbuj zapuścić programator na innym komputerze (czasami porty LPT są dziwacznie obsługiwane przez niektóre płyty główne)
    - jeszcze raz sprawdź napięcia, płytkę i scalaki na płytce.
  • #4 396341
    Kociejsko
    Poziom 14  
    napięcia są
    kabel sprawdzony a nawet skrócony do 0.5m
    sprawdzone procki to 51 i 52 ( na 52 wywala błąd od razu)
    porty przestawiane i cudowane, oraz inny komputer to samo.

Jedyna mozliwosc to tylko chyba błąd w projekcie płytki popełniony przez twórcę projektu lub kogos tam.
    Sprawdze jeszcze to bo to jedyna mozliwość.
  • REKLAMA
  • #5 396851
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Suuuuupeer !

Wszystko juz chodzi. Skoro kolega wyzej napisal ze ma chodzic to sie zawziąłem i punkt po punkcie krok po kroku sprawdzilem plytke pod kątem zwarć między ścieżkami. I co sie okazalo : miedzy linią D6 i D5 procka bylo mikroskopijne zwarcie między punktami lutowniczymi. A wiec kilka ruchów szpilką jest OK ! dzieki za wszelkie rady !
  • #6 397147
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    No to gratuluję! Życzę przyjemnej zabawy z programatorkiem.
  • REKLAMA
  • #7 398543
    Veteran
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam!

Ma ktos moze programik obslugujacy ten programator?

Pozdrowienia!
  • #8 398784
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Ja mam full wersja.
    Jakby kto chcial porozmawiac na temat programiku to gg 3996287

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował programator do mikrokontrolerów AT89C51 według schematu z pliku avr.pdf (zawartego na stronie ra22.republika.pl), jednak programator nie działał poprawnie – pojawiał się błąd weryfikacji przy 260 bajcie. Napięcia na pinie Vpp były prawidłowe (0,5 V i 12 V), a płytka i kabel LPT zostały starannie sprawdzone pod kątem zwarć i poprawności wykonania. Próby z różnymi częstotliwościami kwarcu (4, 6, 8.8 MHz) oraz różnymi ustawieniami portu LPT (standard, ECP, EPP) i na różnych komputerach nie przyniosły efektu. Wskazano, że plik avr.pdf może być przeznaczony do programowania AVR, a nie 8051, mimo że w artykule mowa o 51. Jeden z użytkowników potwierdził, że posiada ten sam programator (Dragonking) i zasugerował sprawdzenie innych egzemplarzy mikrokontrolerów, różnych modeli (w tym 89Cx051) oraz dokładną kontrolę napięć i połączeń. Ostatecznie problemem okazało się mikroskopijne zwarcie między liniami D6 i D5 mikrokontrolera na płytce, które po usunięciu pozwoliło na poprawne działanie programatora. W dyskusji pojawiła się także prośba o oprogramowanie do obsługi programatora, na którą odpowiedziano, że posiadana jest pełna wersja programu.
REKLAMA