Fakt, z konwerterem trzeba więcej żył w kabelku, ja to robiłem w przypadku użycia PG z wbudowaną kartą MPI/Profibus. Ale wydaje mi się, że warto zrobić próbę na skrętce eternetowej - jest tam kilka par do wykorzystania, impedancja falowa też powinna zagrać, pozostaje kwestia spadku napięcia zasilania, ale tu trzeba eksperymentować
Swoją drogą, nie mam już tego programatora, teraz używam właśnie konwertera i sam jestem ciekawy skutków użycia takiego przedłużacza... chwilowo jednak nie posiadam kabelka eternetowego do eksperymentów.
Zastanawiam się tylko, czy obydwa sygnały RTS są faktycznie wykorzystywane od strony PLC, dla samego MPI nie są potrzebne, bo bez nich PG działało po MPI. Zasilanie konwertera od biedy też można podłączyć zupełnie niezależnie...
Jak znajdę chwilkę to zerknę na FAQ Siemensa, ciekawe co oni tam piszą na ten temat, przecież nie jesteś pierwszy z tym problemem
Obejrzałem już co nieco, Siemens między wierszami sugeruje użycie firmowego repeatera i podłączenie do niego adaptera, repeater natomiast można podłączyć do MPI lub Profibusa poprzez kabelek Profibus (tak jak opisałem w pierwszym poście).