logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużacz kabla MPI. Przeniesienie komputera o 30 metrów. PLC S7-300.

sylwektoja 23 Sie 2007 15:55 2259 3
  • #1 4207799
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jest sobie komputer PC który łączy się przez adapter MPI z PLC S7-300.
    No i jest problem że komputer trzeba przenieść 30 metrów dalej, więc trzeba przedłużyć jakoś kabel MPI wychodzący z konwertera do PLC (po stronie PC chyba się nie da bo RS232 ma mnieszy zasięg niż 30 metrów).
    Jak to zrobić?
  • #2 4209044
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Ja na budowie używałem 150m kabla Profibusowego pomiędzy programatorem a sterownikiem S7-314 - działało OK. Kabelek zarabiasz z obu stron wtykami jak do normalnego Profibusa i już. :D

Oczywiście łączyłem się po MPI bo Profibusa w 314 nie było :D

Na mój gust powinno działać na każdej skrętce ekranowanej - fizycznie to zwykły RS485.
  • #3 4211850
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niestety nie da się tak prosto jak piszesz. Od strony MPI nie jest to dwuprzewodowe połączenie jak np. w Profibusie.
    Konwerter MPI/RS232 jest zasilany od strony MPI napięciami 12V i 5V z PLC, ponadto są też po stronie MPI idące do PLC kabelki RTS_AG i RTS_PC.
  • #4 4213647
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Fakt, z konwerterem trzeba więcej żył w kabelku, ja to robiłem w przypadku użycia PG z wbudowaną kartą MPI/Profibus. Ale wydaje mi się, że warto zrobić próbę na skrętce eternetowej - jest tam kilka par do wykorzystania, impedancja falowa też powinna zagrać, pozostaje kwestia spadku napięcia zasilania, ale tu trzeba eksperymentować :D

Swoją drogą, nie mam już tego programatora, teraz używam właśnie konwertera i sam jestem ciekawy skutków użycia takiego przedłużacza... chwilowo jednak nie posiadam kabelka eternetowego do eksperymentów.

Zastanawiam się tylko, czy obydwa sygnały RTS są faktycznie wykorzystywane od strony PLC, dla samego MPI nie są potrzebne, bo bez nich PG działało po MPI. Zasilanie konwertera od biedy też można podłączyć zupełnie niezależnie...

Jak znajdę chwilkę to zerknę na FAQ Siemensa, ciekawe co oni tam piszą na ten temat, przecież nie jesteś pierwszy z tym problemem :D

Obejrzałem już co nieco, Siemens między wierszami sugeruje użycie firmowego repeatera i podłączenie do niego adaptera, repeater natomiast można podłączyć do MPI lub Profibusa poprzez kabelek Profibus (tak jak opisałem w pierwszym poście).
REKLAMA