logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz NE022 na TDA7294 - brak działania po wymianie układu, co sprawdzić?

man_of_destiny 23 Sie 2007 17:57 1437 6
REKLAMA
  • #1 4208204
    man_of_destiny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam problem...
    wiec tak...
    miałem wzmacniacz 4x100wat na tych układach i schematach które wymieniłem w temacie
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-022.htm <2 takie płytki>
    jedna mi sie spałiła i teraz po naprawie tej o to płytki tzn wymiana kosci<reszta sprawna> nie działa nic...
    zaznaczam ze po nawaleniu jednej z płytek z 2 wyjsciami ta druga działała... teraz jak podłaczyłem to tak samo jak było nie działa...
    prad z trafo
    TST 600/01 (2X30V 10A) przerobione na zasilanie symetryczne
    wogóle jest znikomy...jak to mozliwe?? co moze byc przyczyna usterki i jak to naprawic??
  • REKLAMA
  • #2 4208271
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4208474
    man_of_destiny
    Poziom 11  
    po
    1. jak była podpieta tylko jedna płytka <2x100w> to działało bez zarzutów wytrzymywało nawet imprezy
    2. z tym trafo chodzilo mi ze poprzez połaczenie jednej fazy z zerem uzyskano sztuczne zero <gnd>
    3. trafo niewyglada na zniszczone ale pomierze wszystko jeszcze raz...
    4. ja juz sam nie wiem co sie z tym stało... :(

p.s. przy pradzie +/-43v kosci działy normalnie przez okres ok roku
    a po drugie jezeli jest tak a nie inaczej to jak na moje oko sumy napiec przy 2 płytkach powinny sie rozkładac i dawac napiecie zasilajace ok. +/-21,5v
  • REKLAMA
  • #4 4208524
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4208605
    man_of_destiny
    Poziom 11  
    opisze to tak...
    z trafo wychodza 2 fazy i 2 zera...jedno zero i jedna faza jest złaczona i zrobione z tego jest gnd
    jedna faza i jedno zero ida normalnie do płytki na której znajduje sie filtr i układ prostujacy
    z tamtad wychodzi zasilanie na płytki wzmacniacza
    no i tu jest problem...bo nie wychodzi prad z trafo na ta płytke...
    bezpieczniki sa całe nie ma zadnych zwarc...
    moze to ułatwi ta rozmowe
    a z tym rozkładem pradów chodziło mi o to ze suma napiec wychodzacych z wezła jest równa sumie napiec wychodzacych...czyli jezeli do wezła wchodzi +/-43V to jezeli wyjscie jest równoległe na 2 identyczne płytki <czyli 4 kanały> to powinno sie to równowazyc... jak cos źle pisze to sorka <jestem poczatkujacy a chciałbym nabrac wiekszej wiedzy i doświadczenia>
    jakby mozna było prosic to czekam na gg 7619651 tam chyba pujdzie szybciej i łatwiej ta rozmowa
  • REKLAMA
  • #6 4208668
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4270615
    man_of_destiny
    Poziom 11  
    juz działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza 4x100W na układach TDA7294 (zestaw NE022), który przestał działać po wymianie uszkodzonego układu scalonego na jednej z płytek. Zasilanie pochodziło z transformatora TST 600/01 (2x30V 10A) przerobionego na zasilanie symetryczne poprzez połączenie jednej fazy z zerem, tworząc sztuczne zero (GND). Po naprawie nie pojawiało się napięcie zasilające na płytce wzmacniacza, mimo że bezpieczniki były całe i brak było zwarć. Dyskusja wskazała na możliwe przyczyny: zbyt wysokie napięcie zasilania (około ±43V, podczas gdy zalecane max to ±40V, a dla ciągłej pracy mostka prostowniczego ±29V), uszkodzenie transformatora lub mostka prostowniczego, błędy w modyfikacji zasilania symetrycznego oraz przerwy w połączeniach lub lutach. Zwrócono uwagę, że napięcia zasilające powinny się rozkładać równomiernie na dwie płytki, co nie miało miejsca. Ostatecznie problem został rozwiązany i wzmacniacz zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA