logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7294 nie działa - nie wiem dlaczego

otomsono 29 Maj 2008 17:12 2352 6
REKLAMA
  • #1 5194588
    otomsono
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam, niestety mam problem z uruchomieniem wzmacniacza na TDA7294. Problem polega na tym że wzmacniacz w ogóle nie działa, w głośniku nic nie słychać, kość się nie grzeje. Żeby wypróbować czy wzmak chodzi podłączyłem do niego napięcie +-22V po wyprostowaniu!
    Przeczytałem już mnóstwo tematów odnośnie tej kości a nadal nie wiem czemu nie działa.
    Załączam kilka fotek, co prawda marnej jakości ale może się czegoś dopatrzycie.
    Elementy są poprawnie wlutowane, sprawdziłem także poprawność ścieżek oraz zimne luty.
    Korzystałem z następującego schematu:

Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 5194634
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    Elo! Może masz kość zjaraną skoro sądzisz że wszystko dobrze złożyłeś... Buble się zdarzają... Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 5194722
    vertim
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Skoro wszystko jest dobrze , wszędzie są przewodności i wszystkie elementy są na swoim miejscu no to wynika tylko 1 wniosek , wymień kostkę TDA i zobaczymy co dalej będzie , ale powinno już grać.
  • REKLAMA
  • #4 5194763
    otomsono
    Poziom 15  
    No właśnie kość jest nowa ponieważ poprzednią spaliłem bo źle podłączyłem zasilanie. Po tym fakcie kupiłem nową kość i nic.

Dodano po 2 [minuty]:

Możliwe że coś jeszcze uległo uszkodzeniu? Pomyliłem GND z - zasilania. Jeśli tak to co mogło się uszkodzić?
  • Pomocny post
    #5 5195031
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    założyłeś zworki STBY i MUTE ???
  • REKLAMA
  • #6 5195059
    otomsono
    Poziom 15  
    Cytat:
    założyłeś zworki STBY i MUTE ???

Nie. Ale gafa, dzięki za pomoc a zwłaszcza :arrow: E.L.O.

Dodano po 12 [minuty]:

Już wszystko śmiga. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA7294, który nie działał pomimo poprawnego montażu i sprawdzenia połączeń oraz lutów. Zasilanie było podłączone prawidłowo z napięciem ±22V po wyprostowaniu. Po wymianie uszkodzonej wcześniej kości na nową problem nadal występował. Przyczyną okazało się niezałączenie zworek STBY (standby) i MUTE, które są niezbędne do uruchomienia wzmacniacza. Po ich założeniu wzmacniacz zaczął działać poprawnie. Wskazano również możliwość uszkodzenia innych elementów w wyniku pomyłki w podłączeniu zasilania, gdyż wcześniej pomylono GND z minusem zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA