logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Graetz CTV-T55 C - zniekształcony i cichy dźwięk, jak naprawić?

skalisty 24 Sie 2007 16:27 1083 5
REKLAMA
  • #1 4211586
    skalisty
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    witam..mam problem z telewizorkiem. a mianowicie w pewnym momencie nagle ucichnal glos...skala glosnosci na max a glos slychac na 1/4 (prawie wogole) i to znieksztalcony lekko...wczesniej mialem problemy z dzwiekiem na TVP2, czasami strasznie szumial ze nie dalo sie sluchac, na reszcie kanalow bylo ok..obraz jest normalny..podmienialem koncowke mocy ale nic to nie dalo , zimne luty tez zlikwidowalem, filtrem tez lekko ruszalem i bez zmian ..w p.cz siedzi uklad tda8362..prosilbym o pomoc gdzie mam szukac usterki
  • REKLAMA
  • #2 4212887
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 142
    Witam przy którejś krańcowej nodze tda jest zapiety do masy elektrolit chyba 1µ, może to on, w elemisach często miałem takie przypadki (nie mam teraz schematu i tak ogólnie )Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4213166
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 870
    Ma AV?, napisz jak fonia zachowuje się po AV.
  • REKLAMA
  • #4 4213789
    skalisty
    Poziom 15  
    kondensator 1u znalazlem , byl tylko 1, wymienilem i zadnych zmian, prze AV jest tez to samo, cichy chrapiacy glos na max glosnosci..
  • REKLAMA
  • #5 4215932
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 870
    Więc tak... P.cz należy zostawić. Skup się na wzmacniaczu, zasteruj samo wejście z zewnętrznego sygnału - bardzo ważne. Sprawdż aplikacje wzmacniacza i sterowanie głośnością. Jaki układ scalony wzmacniaczem m.cz?
  • #6 4371040
    skalisty
    Poziom 15  
    chcialem wznowic temat...pomierzylem wszystko i jest tak: ..sygnal do koncowki mocy(tda7056) dochodzi staly o niezmieniajacej sie gloscnosci i bardzo czysty, z procesora (nozka "vol") zmienia sie napiecie od 0 - 3,3V gdy podglasniam lub z ciszam, zasilanie koncowki 16,2V, kupilem koncowke i po wlozeniu od razu wyleciala w powietrze i kolejna nastepna tesh tylko troszke pozniej, czyli z tego wynika ze procesor napiecowo steruje koncowke mocy do ktorej dochodzi staly sygnal a nie tak ze podaje sygnal mnieszy lub wiekszy i caly czas kupuje jakies wadliwe uklady ?? czy to jest mozliwe.? i czy da sie jakos inaczej to rozwiazac z inna koncowka.??
REKLAMA