logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

program matematyczny, układy równań, wartości const.

zbylo04 25 Sie 2007 15:18 1805 6
REKLAMA
  • #1 4214508
    zbylo04
    Poziom 10  
    Witam!
    Poszukuje programu, który byłby w stanie policzyć mi układ siedmiu równań z siedmioma niewiadomymi przy założeniu, że pozostałe wartości są const. ale nie maja danej wartości liczbowej. Gdyby było coś nie jasne to chodzi mi o takie coś:
    ip1*(Xp-Xw)+ip2*(Xp-Xw)+ip3*(Xp-Xw)+W*N1*(Q1+Q2+Q3) = -Xw*(i1+i2+i3),
    niewiadome to : ip1,ip2,ip3,Q1,Q2,Q3 ,a reszta to stałe wartości lecz nie mające danej wartości liczbowej.
    Mam program (Maple) który to potrafi policzyć ale on nie grupuje wyrazów i podaje wynik rozbity na "drobny mak". Chyba że ktoś zna funkcje która grupuje wyrazy, bo ja szukałem i nie mogłem znaleźć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4215021
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    A nie da rady na macierzach ?
  • REKLAMA
  • #4 4215045
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Z bardzo dawnych czasów pamiętam że robiła to Mathematica, ale jej nie używałem, więc szczegółowej instrukcji nie udzielę.
  • #5 4215072
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Matlab chyba da rade
  • REKLAMA
  • #6 4215108
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!
    Spróbuj Derive'a http://www.chartwellyorke.com/dfwind.html.
    Program co prawda operuje na nazwach wieloliterowych, ale trzeba zmienić ustawienia. Lepiej tego jednak nie robić, gdyż wtedy nie rozpoznaje automatycznie nazw funkcji (np. sin, ln, itd.).
    W Twoim przykładzie zamień po prostu nazwy zmiennych i stałych na jednoliterowe na czas obliczeń.

Pozdrawiam

Jan
  • #7 4217775
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Pewne rzeczy jednak łatwiej zrobić na piechotę.
    Właśnie ostatniego wieczora wyprowadziłem na papierze (3xA4) rozwiązanie "pięciojnika" oporowego (jak trójnik tylko 5 końców). Ten przypadek miał właśnie jakieś 7 niewiadomych.
    Ostatecznie trafi jako bloczek Formula Node do LabViewa.

-------nieco później------------

A dziś po doświadczeniach z układem 11 równań (tym razem "sześciojnik") jestem za metodami standardowymi.
    (Gdzieś się sypnąłem i mam dość szukania)
    Najprostsza wersja układu równań z maksymalną ilością zmiennych (czyli napięcie w każdym punkcie i prąd przez każdy element) daje się prosto przetworzyć w macierz opisującą formalnie układ równań.

Dla przykładu fragment moich wyników przygotowań:
    Wektor "zmiennej" [u0,u3,u4,i1,i2,i3,i4,i5 ...]
    i macierz
    1,0,0,r1,0,0,0,0, ...
    1,0,0,0,r2,0,0,0, ...
    -1,1,0,0,0,r3,0,0, ...
    -1,0,1,0,0,0,r4,0, ...
    0,-1,0,0,0,0,0,r5, ...
    ...
    0,0,0,1,1,-1,-1,0, ...
    0,0,0,0,0,-1,0,1, ...
    0,0,0,0,0,0,-1, ...
    a wektor wyrazów wolnych [u1,u2,0,0,-u5,...,0,0,0]

podałem tylko 8x8
    z zewnątrz zadane u1,u2,u5 i oczywiście r1-r5
    szukane u0,u3,u4 no i i1-i5

I teraz wystarczy użyć algorytmu z dowolnej biblioteki metod numerycznych do rozwiązania układu równań liniowych.
    Jedyny minus że w publikacji nie można zamieścić explicite wzorów typu:
    i4=...
    ale można zamieścić macierz i wektor wyrazów wolnych.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu zdolnego do rozwiązania układu siedmiu równań z siedmioma niewiadomymi, gdzie pozostałe wartości są stałe, lecz bez określonych wartości liczbowych. Problem dotyczył m.in. grupowania wyrazów w wynikach obliczeń, co w programie Maple było niewygodne. W odpowiedziach zaproponowano różne narzędzia: program Eureka Borlanda działający w DOS, narzędzia online do rozwiązywania układów równań, a także popularne środowiska matematyczne takie jak Mathematica i Matlab, które mogą poradzić sobie z takim zadaniem. Sugerowano także użycie programu Derive, z uwzględnieniem zmiany ustawień dotyczących nazw zmiennych na jednoliterowe. W dyskusji pojawiła się także sugestia wykorzystania macierzy do rozwiązania układów równań oraz opisano podejście manualne z wykorzystaniem macierzy i wektorów, co ułatwia formalne przedstawienie i rozwiązanie układu równań, zwłaszcza w kontekście obwodów elektrycznych i analizy prądów i napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA