logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program naukowy rozwiązujący równania matematyczne.

jump$ 12 Paź 2011 14:17 7688 13
REKLAMA
  • #1 10019193
    jump$
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    Witam. Czy jest taki program który rozwiąże mi skomplikowane równania z ułamkami i pierwiastkami, coś jak kalkulator naukowy, ale chodzi mi oto żeby nie podawał od razu wyniku, tylko po kolei tak jak sie liczy np. przy tablicy( cały ciąg równań)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10019530
    wywrot88
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam, jest coś takiego jak Mathematica, też chyba produkt firmy Wolfram, bardzo dobry, bardzo rozbudowany, ale nie jest najprostszy w użytkowaniu.
  • #4 10020401
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Przykład:

Na potrzeby LO wydaje się być całkowicie wystarczające.
  • REKLAMA
  • #5 10021403
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Co by nie mówić... Już się nawet młodzieży równań nie chce rozwiązywać...
    A potem płacz, że programiści nie umieją algorytmu napisać... ;)
  • #8 10023338
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Ja ze swojej strony polecam Microsoft Mathematics. Rozbudowany program potrafiący rożne cuda działać..

Ma także funkcję Ink która pozwala na "pisanie" myszką po ekranie wzorów i symboli typu pierwiastek, potęga itp. zamiast przyklepywać klawiaturą.

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=15702
  • #9 10023465
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Digitron: czy polecany przez Ciebie program potrafi rozwiązywać równania w sposób symboliczny, czyli czy spełnia wymagania autora postu?
  • #10 10023754
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Średnio zrozumiałem pytanie, ale chyba chodzi o to czy potrafi nam podawać za po mocą symboli kolejne kroki?

Oto skrin jak rozpisuje rozwiązywanie prostego równania kwadratowego.

Potrafi rysować wykresy 2D i nawet 3D :)

PS
    Dla ciekawskich x=1 i x=0,5 można sprawdzić ;p

Edit
    A tu jeszcze układ równań i pokazany 1 sposób z 3 :)

Mam nadzieję że nie upośledzi to młodzieży do tego stopnia że maturzysta nie będzie umiał policzyć równania kwadratowego..
  • REKLAMA
  • #11 10023986
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Digitron napisał:
    Mam nadzieję że nie upośledzi to młodzieży do tego stopnia że maturzysta nie będzie umiał policzyć równania kwadratowego..

Już nie umie. O procencie składanym nawet nie wspomnę.
  • #12 10024174
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Ja bym raczej wspomniał o całkach które kiedyś były obowiązkowe, natomiast z tego co słyszałem to podobno teraz już nawet analizę matematyczną wycieli...
  • #13 10028759
    dg.1607
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 383
    W lepszych liceach nadal jest obowiązkowa.
  • #14 10028813
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Nie tyle obowiązkowa, co nauczyciele po prostu zostawiają sobie na koniec ostatniej klasy trochę czasu i nadrabiają, ile się da.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat programów naukowych zdolnych do rozwiązywania skomplikowanych równań matematycznych, w tym z ułamkami i pierwiastkami. Użytkownicy polecili kilka narzędzi, w tym Wolfram Alpha, Mathematica, Derive oraz Microsoft Mathematics. Wolfram Alpha to narzędzie online, które oferuje wiele funkcji, ale nie jest programem offline. Mathematica, również od firmy Wolfram, jest bardziej rozbudowana, ale wymaga większej znajomości. Derive umożliwia obliczenia symboliczne, a Microsoft Mathematics oferuje funkcję pisania wzorów za pomocą myszy. Użytkownicy podkreślili również, że umiejętności matematyczne młodzieży mogą się pogarszać z powodu nadmiernego polegania na technologiach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA