logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie znaleźć aktualne sterowniki do karty graficznej ATI Radeon 9550?

ziguś 26 Sie 2007 09:35 6620 9
REKLAMA
  • #1 4216370
    ziguś
    Poziom 23  
    Ocena: 268
    Pilnie poszukuję sterowników do tej karty
    ATI Radeon 9550
  • REKLAMA
  • #2 4216389
    Pito
    Poziom 12  
    Witam,

www.ati.com

zakładka drivers

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4216714
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Tylko nie orginalne sterowniki !

WWW.OMEGADRIVERS.NET !
  • REKLAMA
  • #5 4216839
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Stingerek napisał:
    Tylko nie orginalne sterowniki !

WWW.OMEGADRIVERS.NET !

Masz coś na poparcie tej tezy?
  • #6 4217233
    Stingerek
    Poziom 28  
    Oczywiście:
    Proszę bardzo, polecam lekturę Tego wątku
    Szczególnie ostatnich kilkanaście postów.
  • REKLAMA
  • #7 4218373
    _Damian_
    Poziom 21  
    Stingerek napisał:
    Oczywiście:
    Proszę bardzo, polecam lekturę Tego wątku
    Szczególnie ostatnich kilkanaście postów.

Poczytałem ten wątek i w zasadzie prócz sloganów "Ati jest do dupy" nie ma żadnych konkretów. Powiem więcej. Różnicy wydajnościowej między Omegami i referencyjnymi Catalystami nie ma żadnej. Omegi instalują za to mnóstwo niepotrzebnego syfu w postaci niepotrzebnych "ficzerów" w systrayu. Sprawdzałem empirycznie. Z dwojga złego, wybrałem modyfikację biosu i zakup miedzianych radiatorów. Zysk wydajności ogromny (chodzi juz tak ponad 2 lata) a komp nie jest niepotrzebnie zaśmiecony.

ATI faktycznie ma do bani stery, jednak dotyczy to FGLRX. Dlatego np DELL żąda lepszych sterów FGLRX.
  • #9 4218603
    Stingerek
    Poziom 28  
    _Damian_

Ty chyba nie instalowałeś Omeg lub instalowałeś klikając NEXT, NEXT NEXT...
    Cytat:

Omegi instalują za to mnóstwo niepotrzebnego syfu w postaci niepotrzebnych "ficzerów" w systrayu. Sprawdzałem empirycznie.

Omegi doinstalowywuja tylko jeden "ficzer" w Trayu i jest to Ati tray Tools z instalacji którego można zrezygnować odhaczająć jeden "ptaszek".

Cytat:

Powiem więcej. Różnicy wydajnościowej między Omegami i referencyjnymi Catalystami nie ma żadnej.

Co do różnicy w wydajności kolega Adrian_sekowski w watku pisze:
    Cytat:

Gdzies czytałem ze programem 3DMark03 sie sprawdza grafike więdz ściągłem ten program 180MB i zrobiłem test...

Wynik dostałem 1965 ale nie wiem czy dobrze czy źle więc jak wiecie o co chodzi to ocenie dorzucam rzut z ekranu

na orginalnych sterownikach.

Potem usuwa orginalne sterowniki i instaluje Omegi:

Cytat:

No więc na sterownikach omega w tym programie 3DMark03 dostałem 2835 punkty więc chyab dobrze?

Ten sam test po zmianie sterownikow i około 900punktow wiecej... na oko ponad 45% wzrost wydajnosci...

Cytat:

Z dwojga złego, wybrałem modyfikację biosu i zakup miedzianych radiatorów. Zysk wydajności ogromny (chodzi juz tak ponad 2 lata) a komp nie jest niepotrzebnie zaśmiecony.

Wydajności nie zawdzieczasz wgraniu BIOS ani radiatorom, tylko podniesionym zegarom.
    {owiem że seryjnie moj radek mial niecale 2000 pkt na fabrycznych sterownikach. Po zainstalowaniu Omeg i podkreceniu do poziomu 430/560 osiaga 3800pkt.

Pozdrawiam.
  • #10 4218648
    _Damian_
    Poziom 21  
    Stingerek napisał:
    _Damian_

Ty chyba nie instalowałeś Omeg lub instalowałeś klikając NEXT, NEXT NEXT...

Instalowałem nie raz. Klikaczem nie jestem. Nie bój się.

Cytat:

Wydajności nie zawdzieczasz wgraniu BIOS ani radiatorom, tylko podniesionym zegarom.

No co Ty nie powiesz? :) Jakoś 2 lata tamu dokładnie opisywałem jak trzeba przeprowadzić operację modyfikacji biosu i jakie wartości tam wpisać.

Zresztą nie chce mi się udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Juz od dawna pracuję na Linuksie więc te problemy są mi zupełnie obce. Jednak stan wiedzy jaki posiadałem , w czasie kiedy przeprowadzałem odpowiednie testy potwierdza moje słowa.

Pozdrawiam również.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując aktualnych sterowników do karty graficznej ATI Radeon 9550, wskazano oficjalną stronę producenta www.ati.com w zakładce "drivers" jako podstawowe źródło. Alternatywnie polecano serwisy z nieoficjalnymi sterownikami, takie jak Omegadrivers.net, które według części użytkowników mogą oferować lepszą wydajność niż oryginalne sterowniki Catalyst, choć instalują dodatkowe niepotrzebne funkcje w systemie. Dyskusja poruszała także kwestie modyfikacji BIOS-u i podkręcania karty, co przynosi znaczne zwiększenie wydajności. Wskazano również różne wersje sterowników dedykowane pod konkretne systemy operacyjne: Windows Vista 32-bit i 64-bit, Windows XP oraz Windows 98. Wątpliwości dotyczące jakości i efektywności sterowników Omegi zostały poddane krytyce, jednak testy wydajnościowe wykazały wzrost punktów w benchmarkach po ich instalacji i podkręceniu zegarów. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest pobranie sterowników ze strony ATI dostosowanych do systemu operacyjnego lub wypróbowanie sterowników Omega z uwzględnieniem potencjalnych kompromisów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA