logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komputerem! Wiesza sie w dziwnych okolicznosciach!

kurak18 26 Sie 2007 15:16 1414 19
REKLAMA
  • #1 4217419
    kurak18
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam was drodzy forumowicze. Mam problem z komputerem. na wstępie napisze że to nie jest mój komputer i nie znam jego dokładnej konfiguracji wiem że ma procesor duron 1800mHz 256ddr ram 2xdysk 80GB płyta Epox 8k9a7l. Komputer jest świeżo po instalacji Systemu Windows xp Oryginalny. Problem jest następujący otóż podczas oglądania filmu komputer zwiesza się ale nie tylko podczas filmu nawet gdy pozostaje w spoczynku! Nie mogę nawet ruszać myszką nic kompletnie tylko restart pomaga. Zauważyłem również że jak komputer się zwiesi to dysk przestaje pracować zupełnie! Macie jakiś sposób na to? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4217463
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Sprawdź czy dysk ma bady (bad sektory).
  • REKLAMA
  • #3 4217479
    kurak18
    Poziom 17  
    Czym najlepiej sprawdzić czy ma bad sektory? Jaki program?
  • #4 4217491
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    Zobacz HDD Regenerator (bootowalny), od razu ponaprawia jak znajdzie.
  • REKLAMA
  • #5 4217496
    kurak18
    Poziom 17  
    A Napewno w po stronie dysku leży problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4217511
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    Tak mi się wydaje. Mógłbyś też zobaczyć w środku czy za bardzo nie jest zakurzony.
  • #7 4217517
    kurak18
    Poziom 17  
    Mam ten program na dysku HDD regenerator wrzuce go na dyskietke odpale i zobacze a mam pytanko długo trwa ten proces sprawdzania przez ten program i czy czegoś nie usunie lub uszkodzi? Tak do komputera później zobacze i sprawdze czy coś nie jest zakurzony!.
  • #8 4217535
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    To jak długo program będzie sprawdzał dysk w pewnym stopniu zależy od jego pojemności, ale obawiam się, że za szybko go nie sprawdzi. Program nie usuwa, ani nie niszczy niczego.
  • #9 4217833
    kurak18
    Poziom 17  
    Odkryłem inny problem otworzyłem obudowe komputera i dotknełem karte graficzną jest strasznie goraca! aż parzy w palce wydaje mi sie ze problem moze leżec po strone karty graficznej a nie dysku! Już sam nie wiem czy ta temperatura ma wpływ na zwieszke kompa najszybciej sie to zdaża podczas oglądania filmu czy gf mx 440 ma to do siebie że się tak grzeje?
  • #10 4217875
    Wszechobecniak
    Poziom 18  
    To, że się grzeje ma znaczenie. Przeczyść dokładnie kartę i jeżeli ma, to również wiatraczek. Jeżeli nie ma wiatraczka, dobrze by było jakiś doczepić.
  • #11 4217909
    kurak18
    Poziom 17  
    Wydaje mi się ze te wszystkie zwisy są od karty graficznej! Nie posiada ona wiatraczka niestety może jutro jakiś się zamontuje. Ale dodamm że przy otwartej obudowie pracowal znacznie dłużej niż wczesniej i włąsnie tym się sugeruje ze ta temperaturka spadła kilka stopni i moze pomogło ale także ta grafika była przed formatem i w ogole komp nie łapał takich zwieszek.
  • #12 4218744
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jak juz dobrales sie do wnetrzna to sprawdz czy kondensatory nie sa spuchniete/wylane. Napisz jaki masz zasilacz (marka,moc).
  • #13 4218906
    kurak18
    Poziom 17  
    zasilacz to jakis megabajjt 350W kondensatory sa natomiast w porządku. Dodam że są podpiete dwa dyski twarde i dwie nagrywarki.

Dodano po 51 [sekundy]:

Ale zuważyłem że jak jest otwarta obudowa komputer chodzi znacznie dłuzej. A mawet sie tak czesto nie zwiesza bardziej sie zdarzy już przyciąć.
  • #14 4218925
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    megabajjt 350W

To wyrob zasilaczo-podobny.Czekamy wiec na wyniki pomiarow napiec pod obciazeniem - oczywiscie napiecia miernikiem zmierz.

Moze rzeczywiscie, problem wystepuje przez zbyt wysoka temp. sciagnij chlodzenie z karty graficznej, oczysc chip i naloz nowa warstwe pasty.Podobnie zrob z procesorem.
  • #15 4219069
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    To nie bedzie od zasilacza mam ten sam zasilacz i mam tyle rzeczy podpietych pod niego i jest wszystko oki miedzy innymi mam podpiety wzmacniacz samochodowy i 2 napędy i dyski i działa bez problemów :) predzej wina bedzie po stronie temperatury a tym bardziej że gdy budowa zastała ściagnieta to komputer dłuzej pracuje
  • #16 4219212
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    To nie bedzie od zasilacza...

Skoro kolega wie lepiej nie rozumiem zatem po co w ogole pyta na forum!?

Cytat:
    mam ten sam zasilacz i mam tyle rzeczy podpietych pod niego i jest wszystko oki miedzy innymi mam podpiety wzmacniacz samochodowy i 2 napędy i dyski i działa bez problemów

I co z tego? Sugerujesz,ze jesli drugi taki sam wyrob zasilaczo-podobny pracuje OK to ten, ktory masz zamontowany w komputerze rowniez jest sprawny? Zmierz napiecia to sie o tym przekonamy.
  • #17 4219226
    Gutek666
    Poziom 19  
    mat_ed
    kolega chyba pomysli użytkowników hehehe i sugeruje że jeśli zasilacz był by zasłaby to u mnie taki sam zasilacz jaki ma autor by padał a nie pada wiem to nie odzasilacza
  • #18 4219316
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    kurak18 napisał:
    Mam problem z komputerem... i nie znam jego dokładnej konfiguracji ... Problem jest ... komputer zwiesza się ale nie tylko podczas filmu nawet gdy pozostaje w spoczynku!

Proponuję poszukać w sieci program diagnostyczny AIDA32 (lub Everest :|) i sprawdzić - co siedzi w tym komputerze ? jakie są temperatury płyty, procesora, karty graficznej itp.

Objawy, które opisujesz mogą wystąpić IMHO m.innymi ze względu na przegrzewanie się karty graficznej - byłoby to zrozumiałe przy odtwarzaniu filmu - jednak jeśli to występuje również "w spoczynku" to bardziej podejrzany jest zasilacz. 2 dyski, 2 nagrywarki, procesor 1800 MHz, karta graficzna itd - to może być ponad siły (moc :D ) "cieniutkiej" 350-tki.
  • #19 4219340
    Gutek666
    Poziom 19  
    A czy dyski pracuja prawidłowo pod czas gdy na kompie sie nic nie robi ?? czy może pracuja dużo albo może po nagraniu sie grafiki lub czegoś innego robi sie zwarcie i komputer zawisa odepni jeden napęd i jeden dysk i zobacz czy bedzie sie to samo działo
  • #20 4220362
    kurak18
    Poziom 17  
    Witam ponownie was koledzy. Ściągnełem z sieci program everst home sprawdziłem co siedzi a więc tak temepratura procesora i dysków jest w normie tzn procesor około 45 stopni a dyski tak różnie jeden ma 45stopni a drugi 39 ale to norma chipset na płycie głównej ma okolo 33stopni. Temperatury karty graficznej nie określe bo to stary mx 440 i nie pokazuje mi w evereście. Ale dotykam karte i jest ciągle nie miłosiernie goraca. Koledzy ale po zdjęciu obudowy ten problem jak by znikł może nie do konca. Ale dochodze do wniosku że to będzie karta graficzna i dopiero dziś wieczorem może jutro będe wiedział więcej jak zamontuje wentylator i przeczyszcze karte. A co do zasilacza to wiem szału nie robi ale wydaje mi się że jeśli była by to wina zasilacza to restartował by się prędzej komputer albo ekraan niebieski z błędem miałem kiedyś tak problem jak miałem lichego codegena:) zmieniłem na chiefteca i był spokuj ach wracając do napięc są w normie tzn nie ma obaw że są za wysokie lub niskie miszczą się w kryteriach:) Narazie bede obstawiał karte graficzną jak już bede wiedział że problem lezy po jej stronie napisze tu. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera z procesorem Duron 1800 MHz, 256 MB DDR RAM, płytą główną Epox 8K9A7L oraz kartą graficzną GF MX 440, który po świeżej instalacji Windows XP oryginalny zawiesza się podczas oglądania filmów oraz w stanie spoczynku. Objawy to całkowite zawieszenie systemu, brak reakcji na myszkę i zatrzymanie pracy dysku twardego. Wskazano na możliwe uszkodzenia dysku twardego (bad sektory) i zalecano użycie programu HDD Regenerator do diagnostyki i naprawy. Jednak po otwarciu obudowy zauważono, że karta graficzna jest bardzo gorąca, co może powodować przegrzewanie i zwiechy. Brak wentylatora na karcie graficznej potwierdza konieczność jej oczyszczenia i zamontowania chłodzenia. Temperatura procesora i dysków jest w normie, natomiast karta graficzna nagrzewa się znacznie. Zasilacz Megabajt 350W jest podejrzewany, ale pomiary napięć pod obciążeniem wykazały normę, a podobne konfiguracje działają poprawnie na tym zasilaczu. Zalecane jest oczyszczenie karty graficznej, wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze i karcie oraz montaż dodatkowego wentylatora. Po zdjęciu obudowy komputer pracuje dłużej bez zawieszeń, co potwierdza wpływ temperatury na stabilność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA