logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawowe elementy RLC, parametry prądów sinusoidalnych, przebiegi napięć

Maniek_17 26 Sie 2007 18:33 1424 9
REKLAMA
  • #1 4218058
    Maniek_17
    Poziom 10  
    Witam powiem odrazu ze moja wiedza na temat elektroniki jest hmm uboga a wrecz ponizej przecietnej. Sprawa wyglada nastepujaco, mam poprawke w najblizszych dniach z przedmiotu elektrotechnika i elektronika (chyba tak to sie nazywa ; ) i zostaly mi do przecwiczenia jeszcze 3 pytania, ktorych juz przez dluzszy czas nie moge znalesc w internecie mianowicie sa to pytanie:

1. Podstawowe elementy obwodu elektrycznego RLC, i jakie spelniaja w poszczegolnych pradach.
    2. Parametry przebiegu pradow sinusoidalnych.
    3. Przebiegi napiec i pradow na elementach RLC - narysowac.

To by byly te 3 nurtujace mnie pytania, chcialbym zdac do nastepnej klasy wiec prosze jakakolwiek pomoc :) z gory dziekuje.

PS. Sorry za brak polskich znakow ale gdzies alt odpadl ;
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4218093
    jantrzu
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Ad 1.
    R - to rezystor
    C - to kondensator
    L - to cewka
    Dalsza część pytania musisz poczytać .
    Ad 2.
    - kształt przebiegu
    - częstotliwość
    - amplituda
    To te podstawowe
    Ad 3.
    jak poczytasz na pierwsze pytanie , to nie będziesz miał problemu z tym.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 4218722
    Maniek_17
    Poziom 10  
    Dziekuje za opowiedzi, bardzo mi pomogly, ale mam i dalsze pewne watpliwosci co do roli w poszczegolnch pradach i chodzi tu zapewne o kazde ustawienie szeregowe rownolegle i mieszane faktycznie jest w wikipedi ale tam jest jakos napisane w malo przystepny sposob a ja bym prosil takie jakies w jednym dwoch zdaniach takie cos prostego dla prostego czlowieka ; bo jakos samemu nie moge sklecic krotkiej wypowiedzi, a i jeszcze jesli mozna co do tej animacji to ona tez taka jakas bardziej dla zaawansowanych niz poczatkujacych, swoja droga to nie mam za bardzo mozliwosci narysowac mu na tablicy takiej animacji ; tez bym prosil o jakis prosty rys. typu kreska pozioma oraz pionowa i kreska falowana i 3 4 literki ; wiem ze prosze o poswiecenie czasu na napisanie zdan i narysowanie badz znalezienie rys. ale bez was nie dam sobie rady z gory dziekuje i jeszcze raz thank za dotychczasowe wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4219008
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Bardziej prosto wytłumaczone, chyba już być nie może jak jest tutaj. Poczytaj o działaniu podstawowych elementów elektronicznych. W dziale „poznajemy podstawowe elementy elektroniczne” jest wszystko wytłumaczone dość „łopatologicznie”.
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13
    Pozdrawiam.
  • #6 4219502
    Maniek_17
    Poziom 10  
    Dziekuje i Tobie tem material jest faktycznie przystepny ale jakos dalej nie moge ani w nim ani gdzie indziej znalesc prosta odpowiedz na "i jakie spelniaja role w poszczegolnych pradach." chodzi mi cos starsznie krotkiego typu cewka "Przy prądzie stałym indukcyjność L nie odgrywa żadnej roli, gdyż indukcyjny spadek napięcia na niej" do innych nie moglem znalesc ; ( no i jeszcze ten felrny rys. nauczyciel mowil zeby jak najprosciej to narysowac a wszedzie jest juz jakis rys. z czyms dodanym albo przedstawia inne "dziwne" rzeczy sadze ze to chodzi o calkiem cos prostego o jakas linie falowana na najprostszym wykresie z jakimis najprostszymi onaczeniami ale nie wiem jak to ma dokladnie wygladac a z wiedzy juz zdobytej dzieki wam za co dziekuje samemu dalej jakos nie moge tego narysowac (a moze jednak nie zasluguje na zaliczenie klasy) z gory dzieki za fachowa a zarazem prosta podpowiedz. Dziekuje wszystkim zaineterowanym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4219510
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Zakładając, że są to elementy idealne, to:

- głównym parametrem rezystora jest opór, niezależnie od tego czy prąd stały czy przemienny - ważne jest tylko R
    - cewka i kondensator wprowadzają przesunięcie fazowe ( o ile pamiętam to cewka -90° a kondensator +90° [sprawdź to jeszcze] => tylko elementy idealne )

odpowiednie połączenie tych elementów tworzy układy rezonansowe, filtry.

Przy połączeniu szeregowym występuje rezonans napięć - niebezpieczny i dość rzadko wykorzystywany.
    Przy równoległym rezonans prądów - wykorzystywany szeroko, bezpieczny ( nie występują przepięcia ) - np. odbiorniki radiowe. Jak to uwidocznić ? Patrz - wektory.

Kondensatory wykorzystywane są do kompensacji cosφ (przesunięcia pomiędzy prądem a napięciem) - redukcji mocy biernej pobieranej głównie przez odbiorniki indukcyjne ( np. silniki w fabrykach ). Włącza się je równolegle do instalacji elektrycznej. To taki przykład zastosowania jednej z tych właściwości.

Polecam też książkę "Elektrotechnika" Bolkowskiego ( nie pamietam autora, taka czerwona, z pewnością koledzy podpowiedzą, a jak znajdę to dodam )

Masz kilka fotek:

• #8 4219526
    Maniek_17
    Poziom 10  
    Mozliwe ze uratoweles mi zycie ;) jak bym nie zdal bym sie wiechnal ale dzieki Twojej i przedmowcow pomocy sa wielkie szanse na wyjcie obronna reka z tej sytuacji ktora sobie niepotrzebnie zgotowalem, mysle ze otrzymalem odpowiedzi na wszelkie pytania wiec mozna by zamknac temat lecz poprawke mam we wtorek wiec chcialbym sie jeszcze pochwalic badz tez nie pozytywnym rezultatem waszej pomocy i mojego wyuczenia sie. Jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc i do zobaczenia we wtorek ;)

Ps. Co do ksiazki to faktycznie musze sobie jakas kupic nie wiem czy ta ale jesli polecasz to moze faktycznie jest godna zakupu bo w szkole to tylko zeszyt ktorego nawet nie mialem ;
  • Pomocny post
    #9 4219773
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Co do książki powiem tak - nie jest to może super ekstra łopatologia, ale wszystko jest dość konkretnie omówione i są przykłady, tej książki jest kilka części ( do różnych klas ) i przydaje się w szkole :)

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Chyba tutaj są takie bardziej podstawy :)

P.S. Lepiej sie naucz, specjalnie wyciągałem aparat z szafki ;p
  • #10 4224181
    Maniek_17
    Poziom 10  
    No, udalo sie :d dzieki wszystkim za pomoc, mam nadzieje ze za rok nie bede musial tu znowu pisac z prozba o pomoc ;]

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono podstawowe elementy obwodu RLC: rezystor (R), kondensator (C) oraz cewkę (L), wraz z ich rolą w obwodach prądu stałego i przemiennego. Rezystor charakteryzuje się oporem niezależnym od rodzaju prądu. Cewka i kondensator wprowadzają przesunięcia fazowe – cewka o około +90°, kondensator o około -90° (dla elementów idealnych). W zależności od połączenia (szeregowe, równoległe, mieszane) elementy te tworzą układy rezonansowe i filtry, gdzie w połączeniu szeregowym występuje rezonans napięć, a w równoległym rezonans prądów, wykorzystywany np. w odbiornikach radiowych. Kondensatory stosuje się także do kompensacji mocy biernej w instalacjach elektrycznych. Przebiegi napięć i prądów na elementach RLC można przedstawić za pomocą prostych wykresów z linią prostą (rezystor), linią falowaną (prąd sinusoidalny) oraz przesunięciami fazowymi. Polecono materiały edukacyjne i książkę „Elektrotechnika” Bolkowskiego jako źródło wiedzy. Udostępniono również linki do animacji i ilustracji ułatwiających zrozumienie działania układów RLC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA