logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ART489 - alarm otwartych drzwi mimo zamknięcia, jak naprawić?

szymonz 26 Sie 2007 18:38 12182 7
REKLAMA
  • #1 4218074
    szymonz
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

Lodówka do zabudowy Whirlpool ART489 - pomimo zamkniętych drzwi lodówka sygnalizuje, że są otwarte - sygnał dźwiękowy po minucie od włączenia zasilania, wyłączona kontrolka alarmu, po drugiej minucie światło migające, po 10 - się wyłącza ... Co może być powodem, czy można to jakoś samemu uzdrowić?
  • REKLAMA
  • #2 4218405
    Alski1
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Czujnik zamknięcia drzwi. Ew. czujnik temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 4218705
    szymonz
    Poziom 10  
    Tak, niestety wszystko wskazuje na czujnik zamknięcia drzwi - przy zamkniętych drzwiach, po uchyleniu uszczelki widać światło w środku ...
    Problem polega na tym, że nigdzie nie widzę miejsca, gdzie taki wyłącznik jest lub choćby mógłby byc zamontowany ... Ta lodówka jest sterowana elektronicznie ...
  • REKLAMA
  • #4 4219576
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Cześć!
    Czujnik drzwi jest wbudowany w elektronikę (kontaktrona) na drzwiach na górze na środku jest magnes. Spróbuj jakiś magnes przyłożyć do obudowy lodówki i zobaczysz czy wyłączy się światło, jak nie pomoże to wymień kontaktron na module.
  • REKLAMA
  • #5 4219819
    szymonz
    Poziom 10  
    Twoja diagnoza jest trafna - ale przyczyna odwrotna ... Kontaktron jest sprawny; to na drzwiach brakuje magnesu - ostał mi się jeno ... otwór ...
    Gdzie takie cóś zdobyć i po ile?

pozdrawiam

Szymon
  • #6 4223188
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    Cześć!
    Z tego co się orientuje to magnes jest w komplecie z drzwiami za co najmniej 400zł
  • #7 4223248
    szymonz
    Poziom 10  
    Magnes można kupić luzem - 170,00 PLN netto - cena zakupu dla serwisu ... Prawie 10% wartości lodówki - musi to być jakiś nadmagnes ...
  • #8 4929792
    risc
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam!

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Gdyby ktoś szukał rozwiązania to będą dwa w jednym - miałem podobny problem w zupełnie innym modelu, mianowicie Whirlpool ARC 6708IX - z tym, że u mnie po otwarciu drzwi nie zaświecało się światło, na wyświetlaczu LCD ikona nie sygnalizowała otwarcia drzwi chłodziarki oraz po 2min. gdy drzwi chłodziarki były otwarte ikona na wyświetlaczu LCD nie migała ani też nie był generowany alarm dźwiękowy.

Rozwiązanie problemu: - podał je użytkownik bronek1806 - po otwarciu drzwi chłodziarki, w górnej części mniej więcej na środku przyłożyłem magnes i światło zaświeciło się, ikona na LCD zaczęła sygnalizować otwarcie drzwi chłodziarki oraz zaczął działać alarm dźwiękowy.

Pozdrawiam,
    RiSC

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka do zabudowy Whirlpool ART489 sygnalizuje otwarcie drzwi mimo ich zamknięcia, co objawia się alarmem dźwiękowym i migającym światłem. Przyczyną problemu jest czujnik zamknięcia drzwi, który w tym modelu jest realizowany przez kontaktron umieszczony w górnej części drzwi oraz magnes na drzwiach. W przypadku braku lub uszkodzenia magnesu, czujnik nie wykrywa zamknięcia, co powoduje fałszywy alarm. Magnes można wymienić, jednak jego cena jest wysoka (około 170 PLN netto), często sprzedawany jest w komplecie z drzwiami za około 400 PLN. Rozwiązaniem testowym jest przyłożenie magnesu do obudowy w miejscu czujnika, co powinno wyłączyć alarm i światło. Podobny problem i rozwiązanie występuje w modelu Whirlpool ARC 6708IX, gdzie również czujnik drzwi opiera się na kontaktronie i magnesie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA