logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja sprzętu - jaka grafika, ile pamięci?

Świstaq 26 Sie 2007 18:52 5793 45
Najlepsze odpowiedzi

Jaką kartę graficzną i ile pamięci RAM kupić do MSI KT6 Delta z Athlonem 2600+, żeby uruchomić Vistę i nowsze gry, oraz czy warto coś zmieniać w BIOS-ie?

Najrozsądniej dołożyć drugą kość 512 MB, bo 1 GB to minimum dla Visty, a jeśli budżet pozwoli, 2 GB da lepszy komfort pracy [#4218664] Do tej platformy jako sensowną kartę AGP wskazywano GeForce 7600GT/7600GS DDR3 albo Radeon X1650XT, a przy większym budżecie X1950GT, przy czym procesor i tak będzie ograniczał wydajność [#4243409][#4244373] Przy Twoim zasilaczu IBOX i325 300 W lepiej od razu założyć markowy zasilacz co najmniej 350 W, bo mocniejsze karty i podkręcanie mogą go przeciążyć [#4218664][#4245869] W BIOS-ie nie ma tu cudów — jeśli już, zrób tylko update do najnowszej wersji i nie przesadzaj z agresywnym OC, bo większy efekt da poprawa zasilania, RAM i grafiki [#4218473][#4218664] Do gier i tak bardziej rozsądny będzie Windows XP niż Vista na takiej klasie sprzętu [#4218664]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4218110
    Świstaq
    Poziom 11  
    Witam.
    Chciałem sie poradzic odnosnie zmiany karty graficznej, dołozeniu pamieci ram oraz optymalnym skonfigórowaniu BIOS'u.
    Aktulanie posiadam:

Cytat:
    Płyta - MSI KT6 Delta
    Procek - AMD Athlon 2600+
    RAM - 512MB (nie wiem jakiej marki)
    Grafa - ATI Radeon 9200

Mam w planie jeszcze dołożyć chyba z 512MB ramu, bo 1024MB jest chyba zbędne.
    A także zmienić karte graficzną ażebym mógł odpalić na moim komputerze Viste oraz najnowsze gry, dlatego chciałem sie dowiedzieć cobyście mi zaproponowali?

Myślałem tez o lepszym skonfigurowaniu BIOS'u , oto moja aktualna konfiguracja:

DRAM Timing Control

System performance TURBO
    Current host clock 166 MHz
    Configure SDRAM timing by USER
    SDRAM Frequency 400 MHz
    SDRAM CAS#Latency 2.5
    Row Precharge Time 3
    Ras To CAS Delay 3
    Write Recovery Cycle 1T
    Bank Interleave 4-Way
    SDRAM Burst Lenght 8QW
    SDRAM 1T Command ENABLED
    Fast Command FAST
    Fast R-2-R Turnaround ENABLED

AGP Timing Control

AGP Mode AUTO
    AGP Fast Write ENABLED
    AGP Aperture Size 128MB
    AGP Master 1W/S Write DISABLED
    AGP Master 1W/S Read DISABLED
    AGP Read Synchronization DISABLED

PNP/PCI Configuration

Plug and Play Aware O/S YES
    Clear NVRAM NO
    PCI Latency Timer 32
    PCI IDE Busmaster DISABLED
    Primary Graphic Adapter AGP
    PCI SLOT 1 IRQ AUTO (Reszta też na AUTO)

Frequency / Voltage Control

Spread Spectrum DISABLED
    CPU FSB Clock 166MHZ
    CPU Ratio AUTO
    CPU Vcore AUTO
    V-LINK Voltage 2.70
    DDR Voltage 2,70
    AGP Voltage 1,70

Tak wiec czekam na wasze porady :)
  • REKLAMA
  • #2 4218347
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Ja przeprowadziłem konfigurację bios-a samemu do swojego sprzętu, chociaż nie znam się na tym aż tak dobrze.
    Wpisałem w google konfiguracja biosu i tam trochę sobie poczytałem.
    Przyznam dobra lektura.
    Radzę spróbować warto.
  • #3 4218473
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Konfiguracja BIOSu?
    Jeżeli już polepszać BIOS to zrobić mu upgrade wgrać najnowszy jaki jest dostępny.
    Grafikę kup sobie coś z GF 6600 zwracaj uwagę na czas dostępu ważne żeby była w DDR3 no i ważną sprawą są taktowania pamięć MB przy dobrych taktach wystarczy nawet 128MB.
    Grafika będzie szybka bo sama pamięć to nie wszystko.
    RAM hmm jeśli nie jest jakiejś porządnej firmy najlepiej jest sprzedać obecną kość i wsadzić 2X 512 Dual timingi 2.5 firm np GEIL
    Procek OK, a Vista ruszy Ci na obecnej konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #4 4218504
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jeżeli chcesz się cieszyć z wszystkich możliwości jakie oferuje nowy system, czy pograć w miarę płynnie w nowe gry musisz koniecznie wykonać dwa proste kroki (które niestety uszczuplą Twój portfel). Do rzeczy. Po piewsze (jak słusznie zauważyłeś) zmień swój, już wysłużony akcelerator grafiki (GeForce z rodziny 6 lub 7), osobiście posiadam konstrukcję Leadtek A400 TDH wyposażoną w 256 MB 256 bitowej pamięci (jest to mówiąc prościej GeForce 6800 posiadający 16 potoków pixel shader oraz 6 potoków vertex shader). Jestem przekonany że w wymiana gpu da na pewno znaczący wzrost wydajności w grach - zalezności od modelu karty (na allegro kupisz bardzo tanio konstrukcje, które jeszcze dwa - trzy lata temu były demonami wydajności, dostępnymi wyłącznie dla osób mających "wujka głęboka kieszeń", średni koszt GeForce serii 6 to 250 - 300pln). Windows Vista to niestety bardzo pamięciożerny system - zasada jest taka - im więcej pamięci RAM w Twoim komputerze, tym bardziej komfortowa będzie praca z nowymi oknami. Myślę, że rozsądnym minimum będzie 1GB (oczywiście jak chcesz zagrać w nowe gry - 1,5GB będzie wartością optymalną).

Widzę, że kolega podał swoje ustawienia w BIOS'ie. Widzę overclocking oraz pewnego rodzaju niebezpieczeństwo. Kolega chce modernizować komputer nie podając mocy i marki PSU (zasilacza)? Proszę się poprawić i podać ten ważną informację. Dlaczego? Żeby kolega za tydzień nie zakładał tematu - komputer się nie uruchamia itd. Pozdrawiam.
  • #5 4218664
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:

eżeli chcesz się cieszyć z wszystkich możliwości jakie oferuje nowy system, czy pograć w miarę płynnie w nowe gry musisz koniecznie wykonać dwa proste kroki (które niestety uszczuplą Twój portfel). Do rzeczy. Po piewsze (jak słusznie zauważyłeś) zmień swój, już wysłużony akcelerator grafiki (GeForce z rodziny 6 lub 7),

Wprowadzasz czlowieka w błąd.

Po pierwsze żeby wykorzystać wszystkie możliwości Visty to 1GB ram to rozsadne MINIMUM (zalecane 2GB) po drugie do wszelkich fajerwerkow wymagana jest karta graficzna zgodna z DirectX 10 czyli seria 8XXX.
    Ale kupowanie takiej karty to bezsens bo niedlugo ukaze sie Direct X 10.1 z ktoreym obecne karty graficzne nie beda zgodne.

Koleżeńsko odradze Viste bo nawet po wymianie sprzetu nie zauwazysz roznicy bo vista pożre połowe zasobów systemowych.

Cytat:

AM hmm jeśli nie jest jakiejś porządnej firmy najlepiej jest sprzedać obecną kość i wsadzić 2X 512 Dual timingi 2.5 firm np GEIL

Kolega chyba uległ "czarowi marketingu"
    Zwykłe pamieci GoodRAM (tańsze o 30% od tych geili) zrobią CL2 przy 400Mhz tylko wystarczy im dać papu (czyli podniesc lekko napiecie)

Do tego co masz polecam:

- w pierwszej kolejności mocny i markowy zasilacz (350W spokojnie wystarczy)
    - zmienic chlodzenie na procesorze i podkrecic.
    - dołożyć drugą 512MB RAM
    - karte graficzną 7600GT Palit w wersji Sonic lub 7600GT od Galaxy z zalmanem i pamieciami 1.2ns

- zostać przy Windows XP.
    Wzrost wydajności będzie ogromny.
  • #6 4218740
    ninjafan
    Poziom 20  
    Stingerek napisał:
    Wprowadzasz czlowieka w błąd.
    Po pierwsze żeby wykorzystać wszystkie możliwości Visty to 1GB ram to rozsadne MINIMUM (zalecane 2GB) po drugie do wszelkich fajerwerkow wymagana jest karta graficzna zgodna z DirectX 10 czyli seria 8XXX.
    Ale kupowanie takiej karty to bezsens bo niedlugo ukaze sie Direct X 10.1 z ktoreym obecne karty graficzne nie beda zgodne.

Koleżeńsko odradze Viste bo nawet po wymianie sprzetu nie zauwazysz roznicy bo vista pożre połowe zasobów systemowych.

Bzdura! Większych dziwactw nie czytałem. Nowości w Viście to GUI Aero - a żeby móc je podziwiać wystarczy karta wspierająca DX 9! Co do gier pod DX 10 - dopiero raczkują (nawet na GF serii 8 ). Kolega Świstaq wyraźnie chce zainstalować Vistę na swoim komputerze. Radzę upewnić się zanim coś się napisze (a wcześniej wczytać się w temat). Pozdrawiam.

PS Używaj polskich liter. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 4218937
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:

Wymagania graficzne systemu Microsoft Windows Vista są zależne od ustawień interfejsu.

Windows Aero [edytuj]

Ten tryb graficzny dodaje obsługę grafiki 3D, animacji i specjalnych efektów wizualnych w porównaniu do możliwości trybu klasycznego. Tryb ten jest dostosowany do wydajnych kart graficznych. Nie jest on dostępny tylko w wersji Home Basic i Starter. Wymagania:

* Co najmniej 1024 MB pamięci operacyjnej.
    * Co najmniej 32 bity na piksel.
    * Sprzętowa akceleracja graficzna obsługująca DirectX 10.
    * Przepustowość pamięci 1 GB / sekundę.
    * Możliwość rysowania ok. 1.5M trójkątów/sekundę, jedno okno ok. 150 trójkątów.
    * Karta graficzna używająca AGP 4X/8X albo PCI Express 16X.
    * Pixel Shader 2.0

Tryb ten jest domyślnie włączony przy starcie systemu Windows Vista (oczywiście o ile zainstalowana edycja systemu oraz sprzęt pozwalają na to).
  • #8 4219326
    ninjafan
    Poziom 20  
    Kolego Stingerek - Windows Vista to produkt firmy Microsoft - więc dziwię się, dlaczego kolega nie podał danych ze strony producenta tego systemu.
    Wedługo kolegi Wikipedia produkuje Windows Vista?
    Czy kolega wie, że wiele haseł na Wikipedii jest zupełnie niezgodnych, bo pisanych przez osoby, które tylko "otarły się o temat"?
    Dla ścisłości podaję link, gdzie są zamieszczone oficjalne wymagania sprzętowe Windows Vista:Windows Vista: Wskazówki dotyczące wymagań sprzętowych
    Oczywiście, proszę nie traktować Wikipedii jako jedynego, wiarygdnego źródła informacji.
    Posiadam kartę graficzną, która wspiera w pełni DX 9 (GeForce 6 series), a Aero działa mi bezbłednie i nic się nie zawiesza.
    Mój indeks wydajności pulpitu dla interfejsu Windows Aero wynosi MAX (czyli 5,9).
    Pozdrawiam.

Oczywiście proszę kolegę Świstaq o odpowiedź na pytanie nr 1 - jaki kolega ma zasilacz (marka i moc).
  • #9 4220158
    Świstaq
    Poziom 11  
    Micharlito napisał:
    Konfiguracja BIOSu? Jeżeli już polepszać BIOS to zrobić mu upgrade wgrać najnowszy jaki jest dostępny...

Niedawno robiłem upgrade, wiec mam najnowszą wersje ale nietety upgrade to nie wszystko wiem ze przy dobrej konfiguacji mozna "wyciągnąc" z PC'ta wiecej.

ninjafan napisał:
    Widzę, że kolega podał swoje ustawienia w BIOS'ie. Widzę overclocking oraz pewnego rodzaju niebezpieczeństwo. Kolega chce modernizować komputer nie podając mocy i marki PSU (zasilacza)? Proszę się poprawić i podać ten ważną informację. Dlaczego? Żeby kolega za tydzień nie zakładał tematu - komputer się nie uruchamia itd. Pozdrawiam.

A no tak o zasilaczu nie pomyslałem :) Niestety nie moge sie nim pochwalić:
    IBOX i325 300W
  • #10 4221727
    Stingerek
    Poziom 28  
    Cytat:

Kolego Stingerek - Windows Vista to produkt firmy Microsoft - więc dziwię się, dlaczego kolega nie podał danych ze strony producenta tego systemu. Wedługo kolegi Wikipedia produkuje Windows Vista?

Mój błąd. Serdecznie przepraszam i pozdrawiam !
  • #11 4226668
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ustawienia BIOS nie wyglądają najpodlej - oczywiście zawsze można lepiej.
    Podczas wyboru tej właściwej karty możesz wykorzystać te znakomite kompendium kart graficznych - http://www.gph.benchmark.pl/
    Jeżeli myślisz o lepszej karcie graficznej - prawdopodobnie czeka Ciebie wymiana zasilacza na mocniejszy (gdy dołożysz nową kartę graficzną, zmierz napięcia miernikiem!

Proszę dokładniej opisać swój procesor - program CPUZ powinien koledze pomóc w jego poprawnej identyfikacji.

Pozdrawiam.
  • #12 4227113
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Nie bierz GForce 6 i 7 - wymiekaja w nowych grach.
    Radeon 1950 - najszybsza grafa na AGP.
  • #13 4230559
    Świstaq
    Poziom 11  
    ninjafan napisał:

Proszę dokładniej opisać swój procesor - program CPUZ powinien koledze pomóc w jego poprawnej identyfikacji.

Prosze bardzo.

A co do tej grafy to ja niewiem czy jest sens kupowac Radka x1950 albo GF 7600GT Palit do tej płyty głównej ?
    Troche one kosztują ja myslałem o GF 7600GS, albo Palit GF 7300GT sonic.
    Co wy na to?
    Moze podacie mi jeszce jakies propozycje grafy albo poradzicie cos, moze nie mam racji?

Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #14 4230636
    ninjafan
    Poziom 20  
    Przy odrobinie szczęścia Twój procesor "wstanie" z częstotliwością 2300 MHz, co jest dobrym wynikiem podkręcania. Zauważ proszę klika rzeczy: 1) Twój zasilacz (nie muszę komentować - wiesz lepiej, jeżeli chcesz podkręcać procesor, mieć dobrą kartę graficzną musisz go zmienić, markowy 350W będzie dobrym wyborem), 2) By osiągnąć te 2,3k MHz na pewno będziesz musiał zmienić napięcie VCORE (ale spokojnie zwiększaj je powoli do góry, sprawdzaj stabilność systemu oraz temperaturę procesora!, bezpieczny próg na tej płycie to 2V i STOP!), 3) Nie będę ukrywał, że bez odpowiedniego chłodzenia i pasty przewodzącej (wystarczy tani Arctic Colling oraz pasta Arctic Silver 5) po prostu ugotujesz komputer.

Co do karty graficznej - możesz posłuchać innych i kupić kartę najlepszą z najlepszych na AGP, proszę bardzo (ale czy to się opłaca? czy warto tracić ciężko zarobione pieniądze w kartę AGP?). Wymienione przez kolegę karty są dobrym wyborem, lecz są droższe od GF6800 (przy odrobinie szczęścia uda się koledze zmodować kartę 6800 na 16ps/6vs i otrzymuje kolega wersję GT "za darmo"), przy zakupie proszę zwrócić uwagę na rodzaj pamięci - DDRIII to wybór najbardziej optymalny. Pozdrawiam.
  • #15 4230750
    Świstaq
    Poziom 11  
    Hmm niewiem ale jak patrzyłem na allegro to te 3 karty sa w porównywalnych cenach. Z tym że GF 7600GS ma DD2 a Palit GF 7300 tez podobo ma spore mozliwosci OC. Wiec juz sam niewiem czy kupowac karte zaproponowaną przez kolege czy moze tego palit'a GF 7300GT bo 7600 ma DDR2 wiec sie chyba nie opłaca go kupowac. Moze jeszce jakies porady :)?
  • #16 4230806
    ninjafan
    Poziom 20  
    7300GT to karta z osiągami GF6800 (128 bitowa szyna pamięci). 6800GT jest wydajniejszy. Pozdrawiam.
  • #18 4233834
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    7600GS w swojej klasie jest dobrą kartą, jak inni twierdzą nawet daje się ją (kręcić, czy jakoś tak). Osobiście miałem 7600GT i byłem zadowolony.
  • #19 4234161
    ninjafan
    Poziom 20  
    Można taniej ... Ale skoro kolega chce zasilić konto "krawaciarzy" z firmy komputronik ... Powiem krótko i na temat - niech kolega poszuka na allegro karty GeForce 6800 GT lub Ultra (lepiej), ceny takich używanych kart zaczynają się już od 200 złotych (można wiele zaoszczędzić), gwarantuję koledze, że 6800 GT czy Ultra będą WIELE WYDAJNIESZE od wymienionej przez kolegę karty! (i proszę nie patrzeć na numer, bo to nie ma nic do rzeczy! liczy się wydajność, karty GeForce 6800 GT czy Ultra to bardzo udane konstrukcje, pozwolą się cieszyć doskonałą i płynną grafiką w wielu nowych tytułach! jedyny ich minus - potrzebują naprawdę dobrego zasilacza, 350W ale nie tracer czy jakieś inne produkcje zasilaczopodobne). Niech kolega weźmie moją opinię pod uwagę - według mnie warto w dzisiejszych czasach wydawać każdą, ciężko zarobioną złotówkę możliwie najrozsądniej.

Przykłady (na te karty Warto zwracać uwagę):
    MSI Nvidia Geforce 6800 Ultra AGP

Gainward Power Pack GeForce 6800 Ultra/2600 256 MB DDR3 256 bit AGP
  • #20 4234528
    Świstaq
    Poziom 11  
    Hmm no w sumie przekonałes mnie do tego GF 6800 Ultra.
    Tylko mam pytanie czy ona pójdzie na 350W czy trzeba kupic zasilacz 400W?
    I jeszcze jedno czy ta: MSI Nvidia Geforce 6800 Ultra AGP
    ma faktycznie pamiec DDR czy sprzedjący sie pomylił? :|
  • #21 4235316
    ninjafan
    Poziom 20  
    Karta wymaga MARKOWEGO 350W lub nawet 400W jak kolega chce kartę podkręcać.
    Pamięci są DDRIII (łatwo to rozpoznać po taktowaniu).
    Ta karta, choć jest starsza od GF7600GS i jej podobnych
    Jest potworem wydajności na AGP (16potoków ps, 6 vs, do tego 256bitowa architektura szybkiej pamięci DDR3, o takich parametrach GF7600GS może pomarzyć), proszę zwrócić na cenę jaką trzeba było kiedyś zapłacić, by móc cieszyć się jej możliwościami.
    Pozdrawiam.

GF 6800 ULTRA MSI NX6800U T2D256 (MS8966-010)
  • #22 4237212
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    ninjafan, wprowadzasz kolegę w błąd, 6800gt nawet po dużym podkręceniu zwyczajnie nie da rady dogonić 7600gs na ddr3. Nie i koniec. Poza tym karty 6800gt nie mają ddr3 tylko ddr2 o max taktowaniu 1200MHz.
    Mają jedynie szansę w starciu z referencyjnym 7600gs (czyli ram 800MHz ddr2) i z tego boju wyjdą zwycięsko.
  • #23 4237673
    Świstaq
    Poziom 11  
    iron64 napisał:
    ninjafan, wprowadzasz kolegę w błąd, 6800gt nawet po dużym podkręceniu zwyczajnie nie da rady dogonić 7600gs na ddr3. Nie i koniec. Poza tym karty 6800gt nie mają ddr3 tylko ddr2 o max taktowaniu 1200MHz.
    Mają jedynie szansę w starciu z referencyjnym 7600gs (czyli ram 800MHz ddr2) i z tego boju wyjdą zwycięsko.

Tak ale my rozmawiamy o 6800 Ultra a ona ma "troszkę" inne wnętrze :)
    A odnosnie zasilacza to moze byc np:
    CHIEFTEC 420W Active PFC-ATX 2.0
    Czy polecasz cos innego?
  • #24 4237867
    iron64
    Poziom 41  
    A 6800 ultra jest tym bardziej złym zakupem, większy pobór prądu (znacznie większy), głośność jak starej ruskiej suszarki, a tylko niewiele (jeśli w ogóle) lepsza od 7600gt lub dobrej wersji 7600gs.
    Poza tym nie zapominaj, że wersja 6 szybciej się starzeje niż 7, a przecież takiej grafiki nie kupuje się do grania w Max Payne tylko w nowe tytuły, typu Colin Dirt, a w tych grach 6800 nawet ultra, dostanie baty.
    A co do zasilacza, no do 6800ultra to byłbym sceptyczny czy to dobry wybór, starawa konstrukcja i do tego używka (2005 rok, o ile widziałem dobrze na naklejce).
    Jak już chcesz ponad 400 zł wydać na grafikę to może wysupłasz jeszcze trochę na zasilacz?
  • #25 4238107
    ninjafan
    Poziom 20  
    Uważam, że zasilacz wskazany przez kolegę będzie odpowiedni (jednak można dokonać lepszego wyboru).
    Z całą odpowiedzialnością warto zaopatrzyć się w markowy zasilacz z mocną linią +12V (wł. mocnymi liniami +12V). SHARKOON 450W lepszy od Chiefteca
    To jest tylko przykład markowego (i co ważniejsze dobrego) zakupu, oczywiście można dołożyć więcej pieniędzy i zakupić Tagan'a czy Antec'a.
    :arrow: A 6800 ultra jest tym bardziej złym zakupem, większy pobór prądu (znacznie większy), głośność jak starej ruskiej suszarki, a tylko niewiele (jeśli w ogóle) lepsza od 7600gt lub dobrej wersji 7600gs.
    Poza tym nie zapominaj, że wersja 6 szybciej się starzeje niż 7, a przecież takiej grafiki nie kupuje się do grania w Max Payne tylko w nowe tytuły, typu Colin Dirt, a w tych grach 6800 nawet ultra, dostanie baty. "

Moim skromnym zdaniem - kolega nie widział na własne oczy co robi stara, dobra Ultra z GeForce'ami serii 7.
    Chcę dodać, że wydajność karty nie mierzy się patrząc na datę produkcji, czy też wprowadzenia modelu na rynek konsumencki.
    Jedynym (i chyba na nawet na "chłopski" rozum) słusznym kryterium jest wydajność konkretnego modelu, stara Ultra zostawia konkurencję w tyle. Co do chłodzenia - nie jest ono aż tak bardzo głośne!
    Dopiero w trybie 3D karta daje o sobie znać cichym, powiedziałbym nawet przyjemnym szmerem. Kolego iron64 proszę na drugi raz przynajmniej 2x (słownie: dwa razy) przemyśleć to co chce kolega napisać.
    Oczywiście Pozdrawiam.
  • #26 4238126
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    Do czego ten komputer ma służyć?
    ,,Mocne,, karty grafiki pobieraja duzo prądu i lubią sie popsuć.
    Jak do ogladania neta wystarczy co masz.
    Ja bym z checią widział w swoim komputerze dwie karty grafiki, słabą i mocną z mozliwoscia przelączenia.
    Do gier mam Xbox360, wystarczy.
    Prezentacja Assassin's Creed
  • #27 4238650
    ninjafan
    Poziom 20  
    "Mocne karty grafiki lubią się popsuć". To fakt, lubią się popsuć jak osoby bez doświadczenia (tak je nazwijmy) montują je w komputerach np. ze słabą jednostką zasilania. Większość awarii w komputerach opiera się na schemacie: 1) Słaby zasilacz -> 2) Nieprawidłowe napięcia -> 3) Awaria któregoś z podzespołów (lub nawet całego systemu). Pomijając sprawę "produktów zasilaczopodobnych", wiele ludzi podkręca karty graficzne do tego stopnia, że te muszą się popsuć (artefakty czy ogólny "zgon").
  • #28 4238815
    iron64
    Poziom 41  
    Pojedynek GF 7600GT vs. GF 6800GS

Pod tym linkiem masz porównanie 7600gt z 6800gs, w języku polskim nie znalazłem nic więcej ciekawego na ten temat. Ale w angielskim i owszem, zerknij sam i będziesz wtedy wiedział już w zupełności, że 6800 (jakakolwiek) jest gorsza od 7600gt w grach. I zupełnie nie rozumiem Twojego zacietrzewienia w tym temacie, dlaczego polecasz starszą i gorszą konstrukcję (może masz taką do sprzedania?). Inna sprawa, że przy podobnej wydajności, bierze się to co jest tańsze, a w tym wypadku 7600gt jest tańsze.
    To wszystko z mojej strony, a do kolegi Świstaq, kupuj 7600gt lub dobrej serii 7600gs, będziesz zadowolony z wydajności, a w przypadku 6800 ultra będziesz musiał grać w słuchawkach, bo ta turbina po rozpędzeniu powoduje straszny hałas.
  • REKLAMA
  • #29 4239392
    ninjafan
    Poziom 20  
    Kolego iron64. O czym my rozmawiamy, bo szczerze zwątpiłem. GeForce 7600GT jest niewątpliwie nowszą konstrukcją od GeForce 6800 Ultra. Jednak na 7600GT można zapomnieć o dużej ilości klatek przy wysokich rozdzielczościach - np. na monitorze LCD (powodem jest zbyt mała przepustowość pamięci). Na niekorzyść wpływa również cena - GeForce 7600GT to wydatek ponad 400 złotych (6800 Ultra można kupić taniej).

"(może masz taką do sprzedania?)"

Nie będę komentował tego typu wydpowiedzi, jednak uspokoję kolegę - nie mam tej karty do sprzedania. Proszę również nie przesadzać z hałasem generowanym przez serię 6800 Ultra, bo większych bzdur nie czytałem.

Podsumowując - kolego Świstaq - wszystko zależy od tego jak dużo pieniędzy chcesz wydać na modernizację swojego komputera. Kupowanie najbardziej wydajnej karty na AGP jest moim zdaniem złym alokowaniem pieniędzy. Proponuję kupić kartę tańszą (niewiele gorszą od droższych kart), a resztę pieniędzy odłożyć na nową platformę (np. Core Duo i PCIE). Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
  • #30 4239768
    iron64
    Poziom 41  
    Porównanie wielu kart graficznych, we wielu grach

Zwróć uwagę na stosunkowo nową grę "Dark Messiah of Dark and Magic" przy ustawieniu 1024x768 4xAA 8xAF i max jakości. Super extra wydajna 6800ultra osiąga oszołamiającą wydajność 8 klatek, a znacznie gorsza Twoim zdaniem, 7600gt 35,2 klatki na sekundę.
    Widać oczywiście, że 7600gt jest znacznie gorsza, prawda kolego Ninjafan?
    Zobacz zresztą jak sytuacja wygląda z dużymi rozdzielczościami, np. 1920x1200.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji komputera pod kątem uruchomienia systemu Windows Vista oraz najnowszych gier, obejmująca wybór karty graficznej, rozbudowę pamięci RAM oraz optymalizację ustawień BIOS. Zalecane jest zwiększenie pamięci RAM do minimum 1 GB, a najlepiej 2 GB, aby zapewnić komfortową pracę z Vistą. W kwestii karty graficznej dominują rekomendacje dotyczące modeli z serii GeForce 7, zwłaszcza GeForce 7600GT i 7600GS, które oferują lepszą wydajność w nowych grach niż starsze karty z serii 6, takie jak GeForce 6800 Ultra, mimo jej 256-bitowej magistrali i pamięci DDR3. Alternatywnie proponowane są karty Radeon X1650XT i X1950GT, które mają większą liczbę jednostek cieniujących, lecz cechują się wyższym poborem mocy. Wymiana zasilacza na markowy o mocy co najmniej 350-400 W jest konieczna przy instalacji mocniejszych kart graficznych i podkręcaniu procesora. Podkreślono, że inwestowanie w najwydajniejsze karty AGP może być nieopłacalne ze względu na starzenie się platformy i nadchodzące technologie DirectX 10.1. Optymalizacja BIOS powinna uwzględniać aktualizację firmware oraz dostosowanie timingów pamięci i ustawień AGP. Wskazano również, że Windows Vista wymaga karty graficznej z obsługą DirectX 9 (dla Aero) lub DirectX 10 (dla pełnych efektów), a także odpowiedniej ilości pamięci RAM. W dyskusji pojawiły się także sugestie rozważenia konsoli Xbox 360 jako alternatywy dla grania w najnowsze tytuły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA