logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki płyn do myjki ultradźwiękowej do czyszczenia płytek PCB z kalafonii?

Cooki13 28 Sie 2007 13:30 5259 5
REKLAMA
  • #1 4224257
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam zakupiłem myjke ultradzwiękową ale bez płynu i chciałbym czyścić płytki PCB z pozostałościach po kalafoni i innych środów wspomagających lutowanie.I tutaj mam pytanie co mam wlać do myjki? Czy zwykła woda destylowana wystarczy?
  • REKLAMA
  • #2 4224355
    bielas75
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    witam, ja uzywam płynu CLEANSER DRUK i jest ok
  • REKLAMA
  • #3 4224409
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Witam.
    Ja w pracy leję do myjki taką miksturę i od 30 lat świetnie myje, ale nie jest to myjka samochodowa lecz przemysłowa więc uważaj by nie zabrudziła.
    Mieszamu dwie beczki po 200 litrów spirytus skażony z benzyną i to się leje.
    Czasem nalejemy więcej spirytusu a czasem benzyny i tak samo czyści.
    Lejemy na oko by było na pół.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #4 4224422
    Cooki13
    Poziom 21  
    Czy ten płyn CLEANSER DRUK ma jakiś nieprzyjmny/ostry zapach nie chciałbym aby cały warsztat śmierdział.I czy po każdej kompieli wylewasz płyn z myjki do pojemnika czy zostawiasz go w myjce do następnego użycia?Słyszałem że ludzie do myjki wlewają woda destylowana plus ludwik... co o tym sądzicie?Ijeszcze jedno czy ten płyn CLEANSER DRUK jest agresywny?tzn czy zmywa napisy/stemple z które są wykonane na płytkach PCB
  • REKLAMA
  • #5 4224495
    bielas75
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    zapach ma jak spirytus, wymieniam go w zależnosci od stopnia zabrudzenia czyszczonych płytek (zostaje osad na dnie wanienki) a co do agresywności to pewnie niektóre napisy moze zmyc ,ja czyszcze płyty od telefonów komórkowych i staram sie odpinac wszystko co sie da jak narazie napisów żadnych mi nie zmył ale miałem pare przypadków rozpuszczenia kleju (odklejone naklejki)
  • #6 4224969
    Cooki13
    Poziom 21  
    A czy są w sprzedaży płyny nie zawierające alkoholu/środka który mógłby zatrzeć napisy?
REKLAMA