logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do czego służy kalafonia i jak jej poprawnie używać?

xamrex 10 Lis 2007 20:57 123166 19
REKLAMA
  • #1 4467086
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    Szukałem już na forum i googlach nformacji dot. kalafoni.
    Ale nie znalazłem tego czego szukałem:(
    W sumie mam kilka pytań
    Kupiłem sobie kalafonię w takiej puszeczce (jak pasta do butów)
    I do teraz jak lutowałem nie stosowałem w ogóle kalafoni. (stosowałem cynę z topnikiem)
    Ale już kupiłem tę kalafonię to przydałoby się ją do czegoś wykorzystać:D
    Ale jak ją wykorzystać??
    Wiem, ze od czasu do czasu mozna grot lutownicy zamaczać w tej kalafonii...
    Ale jakie jest jeszce zastosowanie (takie praktycze) tej kalafoni..
  • REKLAMA
  • #2 4467106
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Ułatwia równomierne pokrycie odizolowanego końca przewodu cyną, bywa wykorzystywana do ochronnego pokrycia świeżo wytrawionych ścieżek, itp.
  • #3 4467109
    xamrex
    Poziom 28  
    ok
    Ale chodzi mi o to jak ja ją mogę wykorzystać..
    Czyli mam przewód pokryć kalafonią (zanurzyć go w rozgrzaej kalafoni, potem wyciągnąć)I potem już będzie po nim równomiernie cyna rozprowadzana?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4467122
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Kalafonię można by rozpuścić w czystym spirytusie (nie salicylowym), ewentualnie w denaturacie. Takim roztworem pokrywa się ścieżki przed lutowaniem. Dobre rezultaty daje roztwór nasycony w temp. pokojowej. Cyna chwyta, aż miło :), a jaki zapach :D !! ...
    fuutro, kalafonię można nałożyć na co się chce w postaci roztworu. Pzdr.
  • Pomocny post
    #5 4467128
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Aż tak dobrze to znowy nie ma. Rozgrzewasz grotem koniec przewody, zanurzasz w kalafoni a potem rozprowadzasz równomiernie cynę - grotem lutownicy. Szybko się nauczysz, jeśli spróbujesz.
  • #6 4467135
    xamrex
    Poziom 28  
    joozwa napisał:
    Kalafonię można by rozpuścić w czystym spirytusie (nie salicylowym), ewentualnie w denaturacie. Takim roztworem pokrywa się ścieżki przed lutowaniem. Dobre rezultaty daje roztwór nasycony w temp. pokojowej. Cyna chwyta, aż miło :), a jaki zapach :D !! ... Pzdr.

Czyli rąbnę młotkiem w tą puszeczke z kalafonią, żeby popękała. Jakoś wyjmę odłamek kalafoni, wrzucę do spirytusu i on się rozpuści??
  • Pomocny post
    #7 4467151
    joozwa
    Poziom 31  
    xamrex napisał:
    Czyli rąbnę młotkiem w tą puszeczke z kalafonią, żeby popękała. Jakoś wyjmę odłamek kalafoni, wrzucę do spirytusu i on się rozpuści??

Kalafonię kruszy się dosyć łatwo, zależnie od rodzaju (tzn. z jakiego drzewa jest zrobiona, standard to chyba sosna). Być może będziesz musiał użyć pewnych drastycznych metod, ale moim zdaniem warto stosować roztwór :) ... mocny, nasycony roztwór, czyli mało spirytusu na dużo kalafonii ...
  • REKLAMA
  • #8 4467171
    xamrex
    Poziom 28  
    czyli po prostu mam ten kawałek kalafoni (twardej) wrzucić do spirytusu? I to się samo rozpuści i będzie płynne?
  • Pomocny post
    #9 4467182
    joozwa
    Poziom 31  
    Tak, oczywiście. Tylko weź dużo kalafonii na małą ilość spirytusu, żeby roztwór był mocny !!! To znaczy, żeby w danej ilości etanolu rozpuścić jej tyle, żeby już więcej rozpuścić się nie chciało... ;) Taki roztwór jest bardzo praktyczny, np. jeżeli masz koniec linki do pobielenia (pocynowania), to najpierw zanurzasz go w tym roztworze, który dobrze wnika między druciki, potem można już lutować i efekt jest bardzo dobry. Tak samo z pokrywaniem powierzchni płytki - kalafonia chroni ścieżki przed korozją ...
    Pozdrawiam
  • #10 4467433
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    xamrex, jak lutowałeś jakieś mniejsze lub większe przewody, druty itp, szczególnie aluminiowe mogłeś zauważyć, że nawet mimo stosowania cyny z topnikiem nie jest łatwo dobrze pokryć końcówek przewodów, a nawet jak się uda często naniesiona cyna jest matowa nie chce się trzymać drutu. Kalafonia nie pozwala powietrzu na utlenianie cyny, jednocześnie poprawia zwilżalność powierzchni. Bardzo przydatna substancja, stopniowo wypierana przez półpłynne topniki.
  • #11 4467545
    Fatko
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    A ja tak wam coś podpowiem (chociaż to nie H.P.) Do lutowania bardzo dobra jest ETOPIRYNA (ta którą poleca Goździkowa).W niektórych przypadkach jest dużo lepsza od kalafoni.Zawiera kwas salicynowy który niszczy szelak(lakier na drutach nawojowych)lutujemy bez skrobania ,CHAINE przewody,kabelki lutują się bez problemu.A co do lutowania AL -lutujemy w oleju silikonowym lub pokryte smarem silikonowym
  • #12 4470643
    joozwa
    Poziom 31  
    @Fatko, przytoczoną przez Ciebie metodę (kwas SALICYLOWY) wypróbowywałem - niestety nie działa :( Mógłbyś napisać dokładniej, jak to się robi? Ja po prostu usiłowałem pocynować końcówkę drucika umieszczając go pomiędzy rozgrzanym grotem z cyną i tabletką aspiryny. Bez efektu :( ...
    Pzdr.
  • Pomocny post
    #13 4470702
    Fatko
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Drucik kładziemy na tabletce i cynujemy tabletka zachowa się jak kalafonia.
  • #14 4470850
    xamrex
    Poziom 28  
    joozwa
    Wlałem spiritus(mam zwykły nie alicylowy) do małego pojemniczka, nastęnie wrzuciłem tam kawałki kalafoni.. i nic nawet pomieszałem łyżeczką a kalafonia się nie rozpuściła;[ Czemu??

I powiedzce mi czy robię dobrze:
    Jak chce polutowac dwa kabelki to nagrzewam grotem kalfonie, wsadzam tam kabelki i wyciągam kabelki (żeby mi te kabelki w tej kalafoni nie zostały) a potem normalnie lutuje. Jest to dobrze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 4471081
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Weź ją pokrusz i dopiero wsyp do alkoholu. Latem miałem prośbę o pilne polutowanie kabelka w pralce w przeddzień wesela koleżanki. Oczywiście z braku kalafonii otworzyłem apteczkę, wyjąłem polopirynę i w obecności licznej rodziny z USA wyszedłem na guru formatu Davida Copperfielda. (Nie mogli chwycić po co mi KALIFORNIA :) do solderingu )Myślałem że im gały wyżre paskudny dym jaki się wydzielał -ale połączenie wyszło bez zarzutu. :) później wyciąłem to i polutowałem już na kalafonię bo z miedzianej linki korozja wkrótce nic by nie zostawiła. Tylko najstarszą ciotkę zainteresowało że jej "codzienna" aspirynka firmy BAYER ma taką samą dawkę i "możliwości żrące".
  • #16 4471485
    xamrex
    Poziom 28  
    pokruszyłem i tez sie nie chce rozpuscic ;((
    moze podgrzac?
  • #17 4471627
    Piotr-gn
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Musisz mieszać kalafonie w spirytusie, ona muzi zmięknąć dai jej pare dni często mieszając. NIE PODGRZEWAJ ZAPALI SIĘ
  • Pomocny post
    #18 4473431
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    A ja tam robię taki roztwór ze rozpuszczalnika (do farb obojętnie jaki) i zawsze mi ładnie rozpuści kalafonie nawet jeden duży kawałek.
  • Pomocny post
    #19 4474294
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    :arrow: xamrex - kalafonia powinna się bez problemu rozpuścić w spirytusie.
    Nie trzeba czekać dni ani podgrzewać. Więc albo masz coś nie tak z tą
    kalafonią, albo to co uważasz za spirytus nim nie jest. Sprawdź czy nie ma
    przypadkiem coś koło 40% ;) Ja jako rozpuszczalnika do kalafonii używam
    acetonu. Rozpuszcza się bez problemu i dodatkowa zaleta to bardzo szybkie
    schnięcie. Dużo szybciej niż na spirytusie.
  • Pomocny post
    #20 4474521
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Oczywiście że rozpuści się we wszystkim co usuwa plamy z żywicy.Nawet w oleju. Ale do naszych celów spirytus jest bardzo dobry.

Podsumowanie tematu

✨ Kalafonia jest stosowana jako topnik ułatwiający lutowanie, poprawiający zwilżalność powierzchni i zapobiegający utlenianiu cyny na przewodach i ścieżkach PCB. Można ją stosować bezpośrednio, zanurzając rozgrzany grot lutownicy lub końcówkę przewodu w kalafonii, a następnie nanosząc cynę, co zapewnia równomierne pokrycie i trwałe połączenie. Kalafonię można także rozpuścić w czystym spirytusie (nie salicylowym) lub denaturacie, tworząc nasycony roztwór, którym pokrywa się ścieżki lub końcówki przewodów przed lutowaniem. Roztwór taki dobrze wnika między druciki linki, poprawiając efekt lutowania i chroniąc ścieżki przed korozją. Kalafonię należy pokruszyć przed rozpuszczeniem i mieszać w spirytusie przez kilka dni bez podgrzewania, aby uniknąć zapalenia. Alternatywnie można użyć rozpuszczalników do farb lub acetonu, który szybciej rozpuszcza kalafonię i szybciej schnie. W dyskusji wspomniano także o topniku ETOPIRYNA zawierającym kwas salicynowy, który w niektórych przypadkach może być skuteczniejszy od kalafonii, zwłaszcza przy lutowaniu przewodów aluminiowych, jednak metoda ta wymaga odpowiedniego zastosowania. Kalafonia jest stopniowo wypierana przez półpłynne topniki, ale nadal pozostaje przydatna do tradycyjnego lutowania przewodów i ochrony ścieżek PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA