logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć obrotomierz z dużego Fiata do Malucha?

Maciej B 05 Wrz 2002 21:03 4607 5
REKLAMA
  • #1 39232
    Maciej B
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Czy można podłączyć obrotomierz do kaszla od dużego fiata? jak tak to jak. a może jakiś inny obrotomierz. nie kupie nowego, który kosztuje prawie 100 zl.
  • REKLAMA
  • #2 39264
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    trzeba skonstruować mnożnik częstotliwości przez dwa. Da się to zrobić np na kilku bramkach NAND + kilka RC. Jak jesteś zainteresowany to naszkicuję schemat. Czasem niektóre obrotomierze da się przeskalowć ingerując w ich elektronikę.
  • REKLAMA
  • #3 777592
    juchaskisylwia
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    widziałem ostatnio na allegro gotowe obrotomierze do maluszka z białą tarczą cena ok 100 zł
  • REKLAMA
  • #4 777819
    Maciej B
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!

Sprawa jest już dawno rozwiązana. Skombinowałem sobie obrotomierz od dużego fiata diodowy ( ok. 10 zł). Wystarczy wymienić w nim jeden kondensator, a do tego wyciągnięty z obudowy masuje idealnie w kratkę wentylacyjną.
  • REKLAMA
  • #5 778818
    Tombou
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    panowie elektronicy,mam obrotomierz w malcu ale do 4ro garowca,pokazuje idealnie ale tylko połowe obrotów.jest on firmy VDO.czy ktos moze ma schemat obrotomierzy tej firmy i wie jak go co przelutowac zeby działał dobrze na dwóch garach w malaczu?podkreśam firma VDO,chyba schematy obr.tej firmy bedą identyczne,oby.
  • #6 5170113
    Walezy80
    Poziom 1  
    Mam prośbe, jesli mozna zrobić taki mnożnik częstotliwości to prosiłbym o jakis schemat. Mam pbrotomierz Stack st400 ktory posiada silnik krokowy sterujący wskazówką i ma pare innych opcji(np nieliniowa skala, zapis przebiegu obrotów do 25min itp). Problem w tym ze mam silnik 4 cyl a niestety obrotomierz jest wyskalowany na 8 cylindrów.

W tej chwili obrotomierz pokazuje polowe obrotow wiec potrzebuje jakis mnoznik czestotliwosci.
    tutaj jest fotka wnętrznosci tego obrotomierza- moze wystarczy cos tutaj wymienic zeby calosc dzialala?
    Jak podłączyć obrotomierz z dużego Fiata do Malucha?
REKLAMA