logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór BOXa do Sony Ericssona: CRUISER PLUS czy MT BOX SE?

Filip_f_a 29 Sie 2007 19:35 1860 23
REKLAMA
  • #1 4229492
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam

Ściągam sim locki na giełdzie, na dzień dzisiejszy mam tylko Tornado i Ultima Box Light.
    Zastanawiam sie na zakupem BOXA do Sony Ericssona, na dzień dzisiejszy mam 400 zł i i myślę co teraz zrobić: czy kupić CRUISER PLUS (kolega polecił - bardzo dobry do starszych SE i cid52) a potem MT BOX SE. Może poczekać i uzbierać na MT BOX SE i nie kupować CRUISERA.
    Proszę poradźcie mi co mam zrobić, czy to dobry pomysł aby mieć obydwa te BOXY?

Na dzie dzisiejszy mam taki plan: CRUISER PLUS, JAF i MT BOX i coś do samsunga (to jest kolejność kupowania boxów)
    Dobry plan?:D

Proszę o pomoc
    Filip
  • REKLAMA
  • #2 4229617
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    do do cruisera plus to mocno bym się zastanowił
    a osobiście bym bardziej polecał Se toola lub właśnie mt box se

ale to każdy użytkownik ma swoje zdanie

polecam poczytać trochę manuali do tych 3 boxów ...i samemu wybrać

pozdrawiam
    gsmrybnik.
  • #3 4229638
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    w chwili obecnej moim zdaniem najlepszy jest setool,mt-se pozdro..:D
  • #4 4229724
    poochone
    Ocena: 164
    polecam se toola wszystko ladnie pieknie i przejzyscie :) dobry support i wszystko ok
  • #5 4229758
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Kupię MT BOX SE na 100%, moje pytanie nie brzmi który lepszy, tylko czy kupić CRUISER 2 PLUS czy dać sobie z nim spokój - jest bardzo tani 350 zł z kabelkami + kupię logi za 100 zł.
    Czy CRUISER 2 PLUS uwala telefony podczas ściągania sim-locka?
    Do nowych SE soft się wgrywa godzinę.
    Przykładowo wgrywam MT BOXem soft to CRUISER PLUS mam wolny do locków. Na giełdzie stoję tylko 3 - 4 godziny, mało czasu.
  • #6 4229797
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    MT-Box ogarnia wszystkie platformy SE. Wiec jest to najwłasciwszy wybor. Nastepnie na drugi sprzet mozesz kupic co chcesz - warto miec drugi sprzecik do SE.
  • #7 4229815
    Artech
    a co do uwalania to nie ma reguły panie wszytko moze uwalić jak i postwić, ryzyko wkalkulowane w ten zawód..:D
  • #8 4229844
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    polecam zajrzyj do manuala z Crusera
    procedura usunięcia simlocka jest bardziej skomplikowana jak w pozostałych urządzeniach
    ale wybór należy do Ciebie

pozdrawiam
    gsmrybnik.
  • REKLAMA
  • #9 4229864
    Artech
    jeśli chodzi o szybkość to setool robi to dosyć zadowalajaco..:D
  • REKLAMA
  • #10 4229935
    plociarz
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Mi jakos setool niepodchodzi zdecydowanie polecam mt-boxa se pozdrawiam
  • #11 4230012
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Poczytałem trochę na temat CRUISER, uwala telefony jak wściekły, i przy fleszu, i przy locku :D
    Poczekam jeszcze 1 - 2 tygodnie i kupię MT BOX SE i na razie tylko go będę miał :D
  • #12 4230633
    matiksm
    Poziom 21  
    ja mam cruisera i starego i nowego, i nie moge powiedziec ze mi cos uwala, nie mowie tym samym ze jest lepszy od mt-boxa ale widze ze lansuje sie od jakiegos czasu na tym forum ze mt-box'y sa najlepsze, zeby zaraz ktos nie wyskoczyl ze mt-box do siemensow jest lepszy od martecha
  • #13 4230695
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Cruisera sam uzywam czesto przy k608, k700, jednak był długi okres kiedy nie był aktualizowany soft, stracił lead wtenczas troche klientow. Dla zaawansowanych userow bardzo dobry sprzet, dlaczego wszyscy cenia mt-boksy ? szybkosc obsługi - prostota interfejsu. Pamietam jak w pazdzierniku 2005 kupowałem mt-boxa to k700 cruiserem robiłem unlok 3-5 minut, a mt-boksem 5 sekund. To jest tylko taka roznica. Sam uwazałem spadkobierce fightera czyli cruisera za taki w swoim rodzaju martech do sonyericssonow. I w duchu sobie powtarzałem ze nie ma i nie bedzie nic lepszego. Jednak czas biegnie naprzod. I tym samym ''prostuje'' wiele naszych pogladow i przyzwyczajen.

Ja cruisera nie oddam, tymbardziej ze moj jeszcze kiedys kosztował 1500pln i to nie na start projektu - staniał wtedy do 1500pln, a nie jak dzis 300pln. Generalnie trzeba miec kilka boxow do se. Nauczyłem sie tego na własnej skorze. Smiało kupiłbym teraz i cruisera czy setoola i mtboxa. 1 program do sonyerykow to troche przykrotko.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 4230728
    strzelec82
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam!

Starego cruisera używam od kilku lat, nigdy mnie nie zawiódł, jakieś 3 tygodnie temu zakupiłem nowego i narazie jestem zadowolony, na temat MT-Boxa się nie wypowiadam bo nie używam, a na temat SE-Toola mogę powiedzieć że zaprzyjaźniony serwisant go używa i jest zadowolony z inwestycji (choć pewnie wiele osób zrezygnowało z jego zakupu kiedy zobaczyli wypowiedź producenta na temat Polaków i nie tylko na zagranicznym forum).

Najlepiej mieć oprócz podstawowego boxa jakiś alternatywny, ale to jest chyba oczywiste, żaden sprzęt nie jest idealny...

Pozdrawiam
    Michał
  • #15 4230951
    plociarz
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja jestem zdania ze za moje pieniadze nikt mnie niebedzie obrazal a pozatym mt-box ma niestety lepszy support niz setool pozdrawiam
  • #16 4231112
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    matiksm napisał:
    widze ze lansuje sie od jakiegos czasu na tym forum ze mt-box'y sa najlepsze

A nie sa?
  • #17 4231221
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Przekonaliście mnie że warto kupić CRUISERa, bo db2020 unlock za 1.22 zł, a w przypadku SETOOLa i MT BOXa około 10zł. Więc warto mieć je obydwa. :D Wiem, że MT BOX nie ma sobie równych, dlatego go kupię za jakiś czas.:D
    CRUISER nie uwala telefonów jak go się umie obsługiwać :!: - już to wiem i nie martwi mnie mnóstwo postów z cyklu: K310 zmarła po locku.

Pozdrawiam
    Dziękuje za pomoc
  • #18 4241394
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Zamówiłem MT BOX SE (-:, kasy przybyło i kupiłem MT BOX SE i JAF do nokii :D

A unlock za 1.22 zł to pomyłka, przez chwilę było 100 logów do CRUISERa za 122 zł - ale zjadał 10 logów przy locku :D
  • #19 4241745
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Warto miec kilka programow do jednej marki, w przyszłosci mozesz pomyslec np. o innych programach. Jednak MT-Box SE jest najbardziej solidna podstawa w SE nie majaca sobie rownych - robi najwiecej modeli z wszystkich platform SonyEricssona. Dobry wybor.

Pozdrawiam
  • #20 4242921
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Dziękuje za info, ale mam jeszcze jeden problem:
    Muszę mieć internet żeby robić nowe SE (po logach).
    Znajomy powiedział (nie jest z branży GSM tylko komputerowej): kup sobie Modem SE GC75e (jest bardzo tani) i kartę Plus GSM SIM DATA, starczy ci to do boxów :D i będziesz za to płacił grosze.

Co wy na to, dobry pomysł?
    W grę oczywiście wchodzi lepsza karta, ta karta mi jest tylko potrzebna aby robić SE po logach MT BOXem i Nokie po logach JAFem.

Zrobić tak jak on mówił, jaką kartę kupić?
  • #21 4243030
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Do samej komunikacji z siecia internet dla logow wystarczy Ci nawet edge z telefonu komorkowego. Jednak jak juz bym chciał zakupic karte to bym pomyslał o karcie z UMTS.
  • #22 4243137
    Gryfis
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja uzywam zwyklego tel w moim przypadku staram sie aby tel mial edge i karty i-plus i spokojnie wystarcza mi do logow nawet strony spokojnie da sie przegladac :) proponowalbym ci taki zestaw. a co do poprzedniego watku dotyczacego se to sam uzywam mt-boxa se i do starszych poczciwego usb-smarta :) i spokojnie jak dotad wystarcza.
    pozdrawiam
  • #23 4243271
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Hmm tak rozmyślam z tym internetem przez telefon komórkowy
    Mam zbędnego Samsunga C100, :D czy on się nada do neta?
    Wiem że ma GPRS, skombinuję kabel USB i Samsung posłuży jako modem.
    Napiszcie mi czy to dobry pomysł: C100 jako modem?
  • #24 4246921
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ten samsung nie ma edge - powiedzcie czy się nada, edge musi być?
    Z tego samsunga będę miał transfer do 54KB, nie wystarczy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego BOXa do odblokowywania telefonów Sony Ericsson, w szczególności porównania CRUISER PLUS i MT BOX SE. Użytkownicy rekomendują MT BOX SE jako najbardziej wszechstronny i szybki sprzęt obsługujący wszystkie platformy SE, z najlepszym wsparciem technicznym i prostym interfejsem. CRUISER PLUS jest tańszy i polecany do starszych modeli SE oraz CID52, jednak ma bardziej skomplikowaną procedurę usuwania sim-locka i bywa krytykowany za ryzyko uszkodzeń telefonów podczas flashowania i odblokowywania. Warto mieć oba BOXy, gdyż CRUISER oferuje tańsze logi do niektórych modeli, a MT BOX SE zapewnia szeroką kompatybilność i szybkość działania. SE-Tool jest również wymieniany jako alternatywa, choć ma gorsze wsparcie i kontrowersje związane z producentem. Użytkownicy podkreślają, że posiadanie kilku programów do jednej marki jest korzystne. W kwestii dostępu do internetu do pobierania logów do BOXów, rekomendowane jest użycie modemu z obsługą EDGE lub UMTS, natomiast zwykły GPRS (np. z Samsunga C100) może być niewystarczający ze względu na wolniejszy transfer danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA