logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Box do Sony Ericsson – który wybrać do wgrywania języków i flashowania z supportem?

systemcom 06 Gru 2006 21:15 3987 35
Najlepsze odpowiedzi

Jaki box do Sony Ericssona wybrać do wgrywania języków i flashowania z dobrym dostępem do supportu?

Jeśli chcesz jeden możliwie najbardziej uniwersalny box do Sony Ericssonów, najczęściej polecany jest MT-BOX SE, bo obsługuje wszystkie technologie SE, ma dobry support, jest szybki i prosty w obsłudze [#3309156][#3306365][#3313522] Do flashowania i langów ma też wygodny dostęp do supportu, a aktualizacje programu warto śledzić na bieżąco [#3313522] Jednocześnie kilka osób podkreśla, że nie ma jednego urządzenia idealnego na wszystko i w praktyce najlepiej mieć więcej niż jeden box [#3303872][#3306230][#3307365] Cruiser bywa polecany jako bardzo dobry start i ma korzystny stosunek ceny do możliwości, ale ma braki w plikach dla części modeli ARM i db2020, a SE Tool chwalony jest za miły support, choć też ma swoje ograniczenia [#3303872][#3303912][#3304124][#3313522]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3302789
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Witam planuje kupic box do sony ericssona do tej pory uzywam usbsmarta ale chciałem cos porzdniejszego do wgrywania jezykow i fleszy z dostepem do supportu co polecicie?
  • REKLAMA
  • #2 3302877
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    temat bez sensu bo ja np. polece ci setoola bo akurat go uzywam, uzytkownik cruisera poleci cruisera, uzytkownik mtboxa tez swoj box:)
    zreszta byly juz takie tematy, wystarczy uzyc "szukaj"
  • #3 3303748
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Napisze tak ostatni przypadek k300i cruiser bład wywalił mt-box brak na liscie se tool zrobił tak wiec jesli robisz to profesjonalnie to musisz posiadac wszystkie trzy .Jednak moja rada to taka iz ja osobiscie zaczynałem od terminatora tornado z hwk orginał cruiser se tool mt box jak dotad jeszcze nie znalazł sie se ktory by nie poległ tak moja mała dygresja zrobisz jak bedziesz chciał
  • #4 3303872
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Mając nawet wszystkie te sprzęty do SE telefony same nie będą się robić potrzeba ogromnej wiedzy w posługiwaniu się nimi. Bo każdy ma ogromne możliwości a my przeklinamy, że któryś z boxów cos tam nie zrobił, a to nie wina boxa tylko brak wiedzy którą się zdobywa samemu pracując. Swego czasu przeklinałem USB Smarta bo ubił mi V600 i kumpel cruiserem postawił go bezproblemowo, ale gdy trafił mi się nast. V600 to poświęciłem mu dużo czasu i telefon się ubił smartem ale i smart go postawił (wystarczyło dograć erom) Samrta cały czas używam do kilku modeli, a mając smarta, hwk i cruisera gdy trafia do mnie T630 to robię go krakniętym semctolem 2.2 bo nim idzie najszybciej ;)
    Na dzień dzisiejszy biorac pod uwagę cenę do możliwości zdecydowanie polecam Cruisera do kupienia już za 320zł.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 3303912
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    podpisuję sie pod tym co powiedział tino!!!!!!!!! chociaż wiem że malkonteci
    (patrz posty wyżej) zaraz mnie zbojkotują zacznij od cruisera a dobrze na tym wyjdziesz bo współczynnik obecnej ceny tego ustrojstwa do jego możliwości według mnie jest obecnie nakorzystniejszy

regards fantomas
  • REKLAMA
  • #6 3303921
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    cruiser , setool nie robi starszych T610 , T630.
    niewiem jak mt-box
  • #7 3304102
    systemcom
    Poziom 24  
    oki bardziej mi zalezało na radzie ktory ma wiekszy support do softa i lang bo mam usb smarta, ale chyba zaden z nich nie ma dobrego dostepu do flesz i lang?
  • #8 3304124
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    se tool ma mily support i zawsze dziala;]
    cruiser ma wielka plikownie ale z supportu nie zawsze ciagniesz wteyd kiedy ci sie podoba...
    u mnie wygrywaja oba bo zawsze ktoryms fonik jest oddany zrobiny;]

usb smart dziala tylklo na szybkie loki nic wiecej...

pozdrawiam leon.
  • #10 3306365
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Mało popularny jest MT-BOX SE a robi w zasadzie wsio bez problemów i co najważniejsze jest diabelnie prosty w obsłudze i potrafi naprawić wiele usterek w locie a konkurencja wysiada albo trzeba się nakombinować.No i serię ARM w zasadzie tylko MT robi przyzwoicie.
  • #11 3307365
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Panowie prawda jest taka iz czas to pieniadz wiec dlatego tak jak wyzej napisałem posiadam wszystki boxy i bez problemu robie se .Tak to wyglada iz klijent stoi i czeka a nie bede mu cisna ciemnoty iz to musi trwac dwa dni az znajde solucje na ten typ telefonu. Odnosnie tematu to polecam w pierwszej kolejnosci cruiser potem se tool i na koncu mt-box .Mt-box naprzykład nie radzi sobie z cid36 gdzie zulea robi to od szczału itp przykłady mozna na temat kazdego boxa pisac .Lecz tak jak napisałem rozchodzi sie o czas $$$$$$$$$$$$$$
  • #12 3307410
    Redmax
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    polecam SETOOL. a do nizszych modeli nadal CRUISER
  • #13 3307597
    krzysiek_14
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    ja też dorzucę swoje odnośnie MT-BOXa, przerobiłem nim kilkanaście telefonów i nie zdarzyło się żeby któryś umarł (co najwyżej trzeba było powtórzyć operację) z fleszami też nie było żadnych problemów, wcale nie trzeba ćwiczyć godzinami żeby coś zrobić, wystarczy czasami przeczytać instrukcję ;)
  • #14 3309156
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    No w swoim czasie MT-box potrafił ubic (np. k510). Ale rowniez go polece. Obsługuje wszystkie technologie SE, dobry support, jest szybki. Myśle ze to najbardziej uniwersalny box do SE.
  • #15 3310247
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    ktory nie kupisz dobrze na tym wyjdziesz...w glonej mierzy chodzi o wydane pieniadze bo MTBox jest teraz najdrozszy a wiec od najtanszego po najdrozszy:

- USb Smart
    - Cruiser
    - SeTool
    - MTBox SE
  • #16 3310610
    FranekDolas
    Fyszo napisał:
    No w swoim czasie MT-box potrafił ubic (np. k510). Ale rowniez go polece. Obsługuje wszystkie technologie SE, dobry support, jest szybki. Myśle ze to najbardziej uniwersalny box do SE.

To prawda ale chyba w nowej wersji 2.9d to poprawili.Nie wiem bo ze względu na ryzyko robię te telki UniversalBoxem.Szybko i pewnie.
    O Universalu nikt nie wspomina a on ma niezgorsze możliwości tylko cena zaporowa ale nie zapominajcie że każdy na start otrzymuje 100 kredytów wartych 250PLN do przeliczeń ask->rpl i simlocków ASIC11 oraz fleszowania DB2020.No i C62 robi na poziomie MT-BOX'a oraz fleszuje bezbłędnie BB5 z którymi czasem MT-BOX np. sobie nie radził za dobrze.
  • #17 3313162
    systemcom
    Poziom 24  
    Panowie dzieki wszystkim za pomoc faktycznie kazdy z was ma troche racji mam usbsmarta i loki robi jak u mnie bez problemy ale zalezy mi na boxie ktorym bedzie dostep do fleszy i lang, pare osob potwierdziło ze mtbox ma dosc dobry dostep do suportu wiec jako pierwszy wybiore mt-box!
    chyba ze ktos jeszcze chce mnie uswiadomic na temat SE???
  • #18 3313522
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Jezeli chodzi o najlepsze "kompleksowe" urzadzenie, jeszcze raz powtorze - kompleksowe to jest to mt-box se, a nie tylko dla kilkunastu najnowszych modeli jak Setool, lub ze sporymi brakami w plikach ARM (np.j220) jak Cruiser - pliki dla db2020 tez nie sa najmocniejsza strona cruisera. Wystarczy tylko sledzic support z uaktualnieniami programu.Co nie jest trudne , badz support z :

http://www.mt-box.org/support.php

Badz info o aktualizacjach z:

http://forum.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=242483&page=3

I zawsze jestes na bierzaco.

Pozdrawiam.

Co do DB2020 - niestety wszedzie po logach - to polecam KulanKendi - prosty przejrzysty interfejs. Zamiast wykupowanie logow na innych urzadzeniach. Polski interfejs - najwygodniejszy w uzyciu - najbezpieczniejszy.

Polecam.
  • #19 3617958
    soki
    Poziom 17  
    Ocena: 793
    wszyscy po trochu mają rację. Jednak przyznam szczerze że do flashowania starych eryków używam UFS'a, do nowych eryków setoola, a do unlocka db2020 universalboxa, który zdaje się nie został jeszcze wymieniony. Sympatyczną zaletą tego urządzenia jest świetna obsługa nokii BB5 i wbudowana aplikacja dostępowa do serwera z flashami, tylko zaznaczasz i ściągasz. Nie szukasz nie instalujesz, program sam zapisuje wszystko w odpowiedniej lokalizacji. No i co jest chyba najcenniejsze, można ściągnąć samą tylko paczkę językową np. do nokii a nie całą instalkę, które potrafią ważyć do 300MB.
    Załączniki:
    • Box do Sony Ericsson – który wybrać do wgrywania języków i flashowania z supportem? ub.jpg (42.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3617986
    FranekDolas
    Jak to nie wymieniony?Na dzisiaj cały czas mam go odpalonego pod ręką i zapomniałeś napisać o C62.
  • #21 3618036
    soki
    Poziom 17  
    Przepraszam, nie doczytałem Twojego postu. Trochę przegiąłeś z ceną kredytów, ale o dostępu do serwera z poziomu programu mogłeś wspomnieć, bo za to go najbardziej lubię.
  • #22 3618113
    FranekDolas
    Normalnie jak nie masz stasusu hurt są na stronie po 2.50PLN a w hurcie po 2PLN.Jak masz dobre układy u Maćka to po 1.70 sprzeda ale mendzi że nic nie zarabia co nie jest prawdą bo kupuje w pakietach dla resellerów po 10000 szt. i wychodzi mu wtedy po 0.3$ i nawet jak wszystkie haracze popłaci to na piffko musi mieć...a co do supportu to rzeczywiście jest wygoda tyle że pliki do Nokii pakują się do innego folderu niż Phoenix i potem niewygodnie użyć dla MT np.
    Paru kolesi było zdziwionych jak ja to robię że tak szybko wysyłam im na mail'a sam PPM do jakiejś starej wersji BB5 ;)
  • REKLAMA
  • #23 3618408
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Mt-Boxem NK mysle ze na lepszym poziomie robie BB5 niz UniversalBox.... Poza tym Griffin Team to jest legenda. A o UniwersalBoxie jak sie im znudzi supportowanie , nikt nie bedzie nawet pamietał. Wszyscy pamietamy pierwszego Griffina. Co do unlok DB2020 to uzywam logow www.davinciteam.com ..........

Odnosze wrazenie ze lepiej supportuje swoje produkty Griffin Team, a nie jakis tonacy UB(oot) czyli UniwersalBox.....

Sam fakt ze ktos wspominal ze mozna go kupic juz za 1000pln (za tyle jeden resseler proponował go mojemu koledze) dobrze mu nie wrozy - moze tylko wrozyc koniec supportu. Majac obydwa Mt-Boxy nie chce UBoota nawet za darmo.
  • #24 3618510
    FranekDolas
    Chyba niewiele wiesz o tym produkcie skoro tak piszesz.Tak się składa że również posiadam obydwa MT-BOX'y i to od początku jak tylko wyszły i dokładnie znam różnicę w działaniu.
    UniversalBox to produkt kolesia o nicku @Kimagsm który nowicjuszem w branży nie jest i kto pamięta stare programiki do DCT3 ten wie o co chodzi.BB5 robi znacznie bezpieczniej i zauważyłem że kilka modeli w których MT ma problemy robi swobodnie(galeria itp.)Obsługa Nokii i Siemensa C62 to z pewnością wynik współpracy z Griffinteam bo liczy .rpl'e i naprawia C62 identycznie jak Griffinteam a poza tym autor się nie szczypie i przyznaje do współpracy z nimi.
    Obsługa SE to z kolei niemal to samo co SeTool choć go nie mam to jednak porównuję obsługiwane modele i dostępność plików oraz np. unlock DB2020.
    Pudełko się dobrze sprzedaje o czym świadczy chociażby chwilowy brak kredytów u resellera i wypowiedzi na forum supportowym więc nie wróżę mu końca supportu i nie rozumiem skąd u ciebie takie nastawienie - przecież to nie Zulea...
    Popracowałbyś na tym to byś zmienił zdanie tego jestem pewien.Ja dopóki go nie kupiłem wszystkie Nokie robiłem MT a teraz wyciągam MT BOX'a jak mam do zrobienia kilka naraz.
  • #25 3621060
    soki
    Poziom 17  
    I tu zgadzam się z przedmówcą, kolega Stokłosy nie używał, a bluzga. Zawsze jest tak, że każdy chwali to co ma. Posiadam UB i SeToola czyli urządzenia podobne do siebie jeśli chodzi o obsługę sony-ericssona. Jednak chociażby do setoola nie ma już kredytów i od tygodnia stoi ich sprzedaż, a razem z tym unlock dla platformy db2020. DavinciTeam - super że wypuścili coś takiego. Tylko bez PayPala - zapomnij... a nie wszyscy mają PP, bo to Polska właśnie.... Więc nie gadaj bzdur, skoro nigdy nie używałeś.
  • #26 3621099
    dn666
    Poziom 13  
    Kredyty do Universal Boxa kupując bezpośrednio na ich stronie można nabyć za 40$ za 100 kredytów, warunkiem jest zakup 200 kredytów. 1000 i więcej to większe rabaty.
  • #27 3621422
    FranekDolas
    Bezpośrednio można kupić ale ...10000szt. za 3000$ .Nie ma sprzedaży po kilkaset.Gdyby kilka osób,powiedzmy z 10 dogadało się między sobą byłoby miło bo wtedy wyjdzie po 1PLN za kredyt.Jakby co piszcie na PW.
  • #28 3621539
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Moze jest i dobry ten UBoot. Griffiniarze tez mowia o KIMA ze ''swoj'' człowiek. Ja jednak wole MT-Boxy. Choc zrodła uniwersalbox ma te same.
    Jednak sa gusta i gusciki, wole produkty Griffin Team.

Nic mnie do uboota nie przekona, to ze fajnie on-line ma opcje rozwiniete to wiem. Jednak kolega w koninie ma, mowil ze uwalal mu tasmowo k510. Poprawial samym unlok Mt-Boxem SE i byly juz drowe. Czyzby Uboot był tylko zabugowany poprzez te funkcje on-line.

Wole prostsze softy, z mniejsza iloscia bugow. Poza tym nie widze sensu kupowania zadnego Uboota majac obydwa Mt-Boxy.
  • #29 3621828
    arti123
    Ocena: 96
    soki napisał:
    I Jednak chociażby do setoola nie ma już kredytów i od tygodnia stoi ich sprzedaż, a razem z tym unlock dla platformy db2020.

ojojoj... nie czytasz forum setoola;) logi są już dostępne od bynajmniej dwóch-trzech dni.. co prawda minimum to 60 logów i wpłata poprzez WU lub bank, PP odpuścili sobie
  • #30 3621921
    sony5429
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    od czwartku jest juz WU ;) no ale nie wystarczy miec boxa, trzeba tez i czytac

ARTI123 czy bylaby szansa uzyskac Twoje gg ?
    nigdy sie nie bawilem WU i niewiem tak do konca jak to zrobic, pomoglbys ??
    chce sobie 120logow zrobic na poczatek, testowo zeby sie zapoznac z procedurami WU i nic nie spiep....

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru boxa do telefonów Sony Ericsson do wgrywania języków i flashowania z dostępem do wsparcia technicznego. Użytkownicy polecają przede wszystkim Cruiser jako urządzenie o najlepszym stosunku ceny do możliwości, a także Setool, który ma miły support i stabilne działanie, choć nie obsługuje starszych modeli T610 i T630. MT-Box SE jest wskazywany jako najbardziej uniwersalny i kompleksowy box, obsługujący szeroką gamę modeli, w tym serię ARM i oferujący dobry support oraz szybkie działanie, choć jest najdroższy. UniversalBox (UB) również jest wymieniany jako solidne urządzenie z dobrym wsparciem online i możliwością pobierania plików flash i językowych bezpośrednio z serwera, jednak jego cena i dostępność kredytów budzą kontrowersje. USB Smart jest uznawany za box do szybkiego wgrywania loków, ale z ograniczonymi możliwościami. Wskazano, że posiadanie kilku boxów (Cruiser, Setool, MT-Box) jest optymalne, gdyż żaden z nich nie obsługuje wszystkich modeli i funkcji bezbłędnie. Ważna jest także wiedza i doświadczenie operatora, gdyż boxy same nie wykonują wszystkich operacji bez problemów. W dyskusji pojawiły się także informacje o metodach zakupu kredytów do logów i unlocków, m.in. przez Western Union oraz o problemach z kompatybilnością i stabilnością niektórych operacji na wybranych modelach (np. K510, W300i).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA