Cześć !!!
Mam podobny problem na nieco innym programatorze

pip04.exe z BlowIt lekko zmodernizowanym. Generalnie co któryś zapis procek żyje lub nie.
U mnie pomaga co jakiś czas zapis samych 1 nek. hex FF.
Jeśli ci się nie kasuje to zanim coś zaczniesz zapisywać , spróbuj zapisać same 1 ki (FF) z buffora programu Willema.
Zdarza mi się czasem że AT89C2051 pomimo poprawnego zaprogramowania nie startuje.
Problem jest generalnie w zasadzie programowania.
Procek musi być zresetowany i musi mieć licznik wewnętrzny programownia ustawiony na 0 - na początek pamięci flash.
Czasem się zdarza, że na wejście X1 coś pyknie i programowanie zaczyna się od innego adresu. Dużo zależy od stabilizacji napięcia.
Druga sprawa to sprawdź czy twój willem rzeczywiście jest w stanie zaprogramować AT89C2051, potrzebuje do tego 12V pojawiących się w odpowiednim momencie na wejściu RST.
Jeśli w czasie "programowania" nawet na moment nie pojawia się tam 12V to poprostu nie ma szans, żeby procek zaprogramować.
Do odczytu sygnatury to napięcie nie jest potrzebne.
Daj znać czy dysponujesz jakimś miernikiem najlepiej "szybkim" wychyłowym, lub jeszcze lepiej oscyloskopem

.
I ostatnia smutna sprawa. Na cztery procki 2051 kupione ostatnio w sklepie tylko dwa dały mi się zaprogramować

reszta bezwzględnie milczy i jest głucha na prośby o zaprogramowanie. Wbrew pozorom wystarczy nawet skok napiecia do 13 V w czasie programowania, żeby procek zamilkł na wieki.