logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89C2051 + Willem 5.3AT. Przejściówka do podstawki. Nie da się odczytać ID.

lucas08 02 Lip 2006 12:47 2840 7
REKLAMA
  • #1 2783032
    lucas08
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zrobiłem przejsciówke do podstawki (załacznik)
    Niestety pomimo wielu prób nie udało sie nawet odczytac ID układu.
    Probowałem 2 szt nowe więc raczej jest to wina po straonie programatora.

Zworki też są trochę zamotane w tych willemach bo co model ma to inaczej ustawione więc już sam nie jestem pewien czy mam je dobrze ustawiłem.

W załącznikach zdjecia programatora +screenshot + schamat adaptera

Prosze o pomoc
    Załączniki:
    • AT89C2051 + Willem 5.3AT. Przejściówka do podstawki. Nie da się odczytać ID. screen.jpg (133.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AT89C2051 + Willem 5.3AT. Przejściówka do podstawki. Nie da się odczytać ID. FOTO 3.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AT89C2051 + Willem 5.3AT. Przejściówka do podstawki. Nie da się odczytać ID. adapter.jpg (209.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2783307
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    Adaptor adaptorem. Ale dlaczego wogóle nie zostały obsadzone zworki J5 i JP2. Bazując na załączonym zdjęciu, bez nich programowanie układów AT89xxx nie będzie wogóle możliwe!
    Zewrzyj w jakiś rozsądny sposób (by nie utracić gwarancji): JP2 1-2 oraz J5 1-2. I spróbuj ponownie.

W programie naciśnij na napis "Willem" przełączy się na "PCB3" i dipswitch będzie dokładnie tak samo.
  • REKLAMA
  • #3 2783372
    lucas08
    Poziom 13  
    Ok rozumiem ale nie pomogło teraz mam tak jak na zdjęciu :(

Pytanko czy ma jakies znacznie czy mam w Biosie ustawione ECP czy EPP?

Nie bardzo rozumiem dlaczego Telwis (producent) mojego willema nie dał tam zworek ?
    Załączniki:
    • AT89C2051 + Willem 5.3AT. Przejściówka do podstawki. Nie da się odczytać ID. IMG_1379 min.jpg (253.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2785237
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 438
    lucas08 napisał:
    Tylko czy to nie jest kolejny bubel ?

Niestety Ja nie odpowiem na to pytanie. Do 89C2051 używałem Willema z adaptorem i jakoś tak mi zostało...

Jeśli chodzi o kupno adaptora MCS-51 to poszukaj na sieci płytki lub gotowca w wersji v2.2. Posiada ona nie tylko możliwość programowania AT90xxx ale także dość sporej części rodziny AVR.

Wersja 2.2 występuje na płytkach dwustronnych! Sprzedawał je niegdyś Gotronik. Obecnie widzę tylko wersje 2.1, którą kiedyś kupiłem - ale z innego żródła - i nie mogę jej z czystym sumieniem polecić.
    Załączniki:
    • AT89C2051 + Willem 5.3AT. Przejściówka do podstawki. Nie da się odczytać ID. mcs51_22.jpg (131.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2785817
    lucas08
    Poziom 13  
    Hmm No to musze poszukac sprawdzonego schematu MCS-51 najlepiej 2.2 i zmontowac to cudo :D
    Gdzie kupie najtansza plytke pod MCS-51 2.2 ?
  • Pomocny post
    #8 2786953
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam
    Tak rzeczywiście popełniłem błąd, otóż nie dopisałem iż posiadam
    adapter który był na zdjęciu. Bezposrednio w WILLEMIE programowałem
    ale PIC16F84.
    Przepraszam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stworzył przejściówkę do podstawki dla układu AT89C2051 i próbuje odczytać ID układu za pomocą programatora Willem 5.3AT, jednak bez powodzenia. Problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia zworek J5 i JP2, które są niezbędne do programowania układów AT89xxx w programatorze Willem. Zalecane jest zwarcie JP2 1-2 oraz J5 1-2 i przełączenie trybu w oprogramowaniu z "Willem" na "PCB3" dla zgodności z ustawieniami dipswitcha. Użytkownik zastanawia się również nad wpływem ustawień BIOS (ECP vs EPP) na działanie programatora. Producent programatora, Telwis, nie dołączył zworek, co może świadczyć o oszczędnościach. Wskazano możliwość zakupu lub samodzielnego wykonania adaptera MCS-51, który jest dedykowany do programowania układów z rodziny MCS-51, w tym AT89C2051. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wersji adaptera MCS-51 2.2, który obsługuje również mikrokontrolery AVR. Użytkownik rozważa budowę nowego programatora dedykowanego do AT89C2051 zamiast korzystania z przejściówki. Ostatecznie potwierdzono, że bez odpowiednich zworek programowanie nie jest możliwe, a adapter MCS-51 jest rekomendowany jako rozwiązanie bardziej niezawodne niż samodzielna przejściówka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA