logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić kondensator na płycie głównej bez widocznych uszkodzeń?

marcell 05 Wrz 2002 23:06 2295 4
REKLAMA
  • #1 39306
    marcell
    Poziom 11  
    Witam . Jak sprawdzic czy dziala kondensator na plycie ( nie jest napuchniety od gory i dołu ) . Za wszystkei info z gory dziekuje .
  • REKLAMA
  • #2 39315
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    wylutowac go i zmierzyc jego pojemnosc czy jest prawidlowa
  • REKLAMA
  • #3 39316
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Najlepiej wylutować i sprawdzić a jeszcze lepiej wymienic.
    W obwodzie raczej go nie sprawdzisz.
  • REKLAMA
  • #4 39366
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zrobić miernik pojemności albo wstawić do multiwibratora astabilnego gdzi mozna zmierzyć stalą czasową obwodu t(1/2)=ln2*R*C - dla półokresu ln2=~0,69
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 39507
    picad
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Podam Ci inny sposó, który daje dużą pewność że kondzior jest dobry.
    Jeśli chodzi o elektrolity to najlepszy jest omomierz analogowy. Włączasz go na najwyższy zakres i do kondziora. Wskazówka powinna się gwałtownie wychylić i powoli opadać, jeśli na chwilę zatrzyma się i odbije w drugą stronę to C do wymiany. Przy różnych pojemnościach są różne max. wychyły. Testuję tak od kilku lat i jeszcze nigdy się nie omyliłem.
    Jeśli chodzi o ceramiki i małe pojemności to faktycznie najlepszy byłby pojemnościomierz.

Ale można go sprawdzić omomierzem, czy nie ma przebicia, bo tak najczęściej się uszkadzają. Oraz podłączyć do transformatorka w szereg i do woltomierza, powinno dać się zmierzyć napięcie zmienne nieco mniejsze niż bezpośrednio do trafa. (zalęzne od wielkości C)
REKLAMA